Dramaten

De livrädda – om att vara på flykt

Dela

De livrädda är skapad av systrarna Marall och Talajeh Nasiri och är inspirerad av deras egen barndom och erfarenhet av flykt. Efter en Riksteaterturné med 42 föreställningar är det dags för Stockholmspremiär på Tornrummet den 20 januari. I rollerna som systrarna syns Nina Rashid och Kimiya Faghih.

Kimiya Faghih, Nina Rashid. Foto: Sören Vilks.
Kimiya Faghih, Nina Rashid. Foto: Sören Vilks.

”Kimiya Faghih och Nina Rashid fångar syskonskapets alldeles egna makt(o)balans med en ömsint precision där vem som beskyddar vem långt ifrån är självklart”, skrev DN efter premiären den 24 september 2021.

De livrädda är en berättelse om syskonskap - om att vara äldst och yngst. Om två systrar som inte kan somna för att de är rädda för mörkret, för att göra bort sig och för diktatorn. Pjäsen är skriven av Talajeh Nasiri och för regi står skådespelaren Marall Nasiri som här debuterar som regissör.

– Rädsla är en känsla som vi börjar maskera och gömma redan som barn. Jag hoppas att förställningen under en kort stund kan vara en plats där den unga publiken kan få vara rädd, men också garva åt sin rädsla, i stället för att springa ifrån den. Men det jag framförallt vill med pjäsen är att humanisera den så hårt avhumaniserade erfarenheten av att ha levt på flykt, säger Marall Nasiri.

En föreställning för årskurs 4-6 i samarbete med Riksteatern.

Av: Talajeh Nasiri. Regi: Marall Nasiri. Scenografi och kostym: Moa Möller. Ljud: Safoura Safavi. Ljus: Mira Svanberg. Mask: Anna Olofson. Dramaturg: Ninna Tersman.
Medverkande: Nina Rashid och Kimiya Faghih.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kimiya Faghih, Nina Rashid. Foto: Sören Vilks.
Kimiya Faghih, Nina Rashid. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild
Kimiya Faghih, Nina Rashid. Foto: Sören Vilks.
Kimiya Faghih, Nina Rashid. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild
Talajeh Nasiri  och Marall Nasiri. Foto: Anna Huerta.
Talajeh Nasiri och Marall Nasiri. Foto: Anna Huerta.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum