PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Den relativa fattigdomen ökar bland äldre

Dela

Pensionsmyndighetens senaste rapport bekräftar vad vi redan vet. Det är ingen nyhet att den relativa fattigdomen ökar bland äldre. I en lång rad rapporter och utredningar under de senaste åren har visat att det finns en stor grupp pensionärer med väldigt låga inkomster och att de ekonomiska klyftorna växer och kommer att bli allt större i framtiden.

Pensionsmyndighetens senaste rapport Äldre med låga inkomster, som presenterades idag bekräftar bara den kunskap vi redan har om problemet att fler äldre har en inkomst under gränsen för relativ fattigdom eller låg ekonomisk standard, som motsvarade 12 100 kronor per månad i disponibel inkomst 2017. Men problemet är större än så eftersom det finns många pensionärer som har inkomster som bara ligger strax över.

-       Nu måste de politiker som har ansvar för pensionssystemet, börja ta debatten och tala om vad de vill göra för att lösa problemen. De kan inte längre gömma sig bakom en 25 år gammal överenskommelse, säger Christina Tallberg, ordförande Pensionärernas riksorganisation, PRO.

-       Det är ohållbart med ett pensionssystem som leder till ökad fattigdom med allt större klyftor – och det är särskilt ohållbart för de som tvingas leva på så låga inkomster trots att de har arbetat och betalat pensionsavgifter i 40 år eller mer.

Kontakter

Sten Söderberg, pressekreterare PRO, tel 08-701 6710, sten.soderberg@pro.se

Bilder

Om

PRO-Pensionärernas Riksorganisation
PRO-Pensionärernas Riksorganisation
Box 3274
103 65 Stockholm

08-701 67 00http://www.pro.se

PRO, Pensionärernas Riksorganisation, är Sveriges största pensionärsorganisation med föreningar runt om i hela landet.

Följ PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PRO-Pensionärernas Riksorganisation

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum