Dramaten

Den sydafrikanska allkonstnären William Kentridge gästar Dramaten

Dela

William Kentridge gästar Dramaten med det musikaliska verket SIBYL den 30-31 oktober. Verket består av kammaroperan Waiting for the Sibyl och kortfilmen The Moment Has Gone med musik skriven av pianisten Kyle Shepherd. Biljetterna släpps idag klockan 13.00.

Nhlanhla Mahlangu, i bakgrunden Xolisile Bongwana, Thulani Chauke och Teresa Phuti Mojela/Waiting for the Sibyl.Foto: Stella Olivier.
Nhlanhla Mahlangu, i bakgrunden Xolisile Bongwana, Thulani Chauke och Teresa Phuti Mojela/Waiting for the Sibyl.Foto: Stella Olivier.

I det 42 minuter långa musikaliska verket Waiting for the Sibyl, samspelar tre dansare och sex sångare med projektioner, skuggspel och musik. Verket är inspirerat av myten om Sibyllan i Cumae, ett orakel som nedtecknar frågeställarens öde på ett eklöv, bara för att sedan sammanblanda detta löv med andras öden. När Kentridge återskapar myten är vår samtida Sibylla en algoritm som förutser vårt liv.

Föreställningen inleds med The Moment Has Gone, en kortfilm med Kentridges kolanimationer om sitt alter ego Soho Eckstein, kombinerat med sekvenser där man får se honom skapa verket. Filmen framförs med levande pianomusik skriven av Kyle Shepherd tillsammans med en manskör under ledning av Nhlanhla Mahlangu. Här återfinns också fraser och idéer som återkommer i operan, och även Sibyllan själv dyker upp.

William Kentridge föddes 1955 i Johannesburg. Hans föräldrar var jurister, och tidiga motståndare till apartheid, något som även kom att prägla Kentridges arbete. Han har blivit känd för sina kolteckningar och animerade bildsekvenser, som inte sällan utgick från orättvisorna och samhällsproblemen i hans hemland. Han slog igenom på 1980-talet och är idag en internationellt hyllad konstnär som gör allt från teckningar och animerade filmer till installationer och scenkonst.

Kyle Shepherd är född i Kapstaden 1987. Han anses vara Sydafrikas mest framstående jazzpianist och kompositör. Shepherd slog igenom med sitt debutalbum fineART 2009 och har sedan turnerat i hemlandet med sin egen ensemble fineART Quartet. Hans musik hämtar sina influenser från traditionella rytmer, melodier och harmonier, men också från andra musiker som Abdullah Ibrahim, Zim Ngqwana, Robbie Jansen, Keith Jarrett och Jason Moran.

SIBYL är en samproduktion mellan Teatro dell'Opera di Roma, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg och Dramaten och är en del av Bergmanfestivalen.

Kentridge: SIBYL, Stora scenen. Tre föreställningar ges; lördag 30 oktober kl. 18.00, söndag 31 oktober kl. 13.00 och kl. 18.00. I direkt anslutning till föreställningen kl. 13.00 kan publiken ta del av ett samtal med William Kentridge.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nhlanhla Mahlangu, i bakgrunden Xolisile Bongwana, Thulani Chauke och Teresa Phuti Mojela/Waiting for the Sibyl.Foto: Stella Olivier.
Nhlanhla Mahlangu, i bakgrunden Xolisile Bongwana, Thulani Chauke och Teresa Phuti Mojela/Waiting for the Sibyl.Foto: Stella Olivier.
Ladda ned bild
William Kentridge. Foto: Stella Olivier.
William Kentridge. Foto: Stella Olivier.
Ladda ned bild
Kyle Shepherd.Foto:Timmy Henny.
Kyle Shepherd.Foto:Timmy Henny.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Sverigepremiär för en modern version av Tjechovs Måsen1.10.2021 13:41:08 CEST | Pressmeddelande

Dramaten sätter upp Tjechovs klassiker Måsen med både en dramatiker och regissör från den brittiska teaterscenen. Det är första gången på en svensk scen för regissören Lyndsey Turner och för dramatikern John Donnelly. Premiär på Stora scenen den 22 oktober, då även Donnelly närvarar. –John Donnelly är en fantastisk dramatiker och lika angelägen som Tjechov om att fånga människan när hon är som mest skör, heroisk och fånig, säger regissören Lyndsey Turner.

Musikalen Cabaret på Dramaten15.9.2021 09:10:20 CEST | Pressmeddelande

Jonas Malmsjö och Ana Gil de Melo Nascimento och resten av den tretton man starka ensemblen ackompanjeras av funk-soulbandet Damn! när Dramaten sätter upp Cabaret på Stora scenen med premiär 2 oktober. - Vår Kit Kat Club häcklar sin samtid och kabarénumren följer en tradition av satir. Med sång, humor och en massa snusk står de upp för humanism och solidaritet. De blir därför farliga och klubben blir en motståndets plats som nazisterna vill utplåna, säger regissören Farnaz Arbabi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum