Ecster

Det gör svenskarna med skatteåterbäringen

Dela

I dagarna får miljontals svenskar ta del av flera miljarder i skatteåterbäring. Var tredje väljer att spara pengarna, men många kommer även att använda dem för privatkonsumtion. Det visar en Sifo-undersökning som betalbolaget Ecster har låtit göra.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

8-11 juni får många svenskar in skatteåterbäringen på kontot. Förra året fick 2,8 miljoner personer dela på 26 miljarder kronor, enligt Skatteverket.

Dessa pengar är ett välkommet tillskott i tider med inflation, räntehöjning och en orolig omvärld. Men vad gör vi då med detta tillskott?

En tredjedel av de svarande anger att de ska spara pengarna, medan nio procent kommer att investera i aktier eller fonder. Men många väljer också att sätta lite guldkant på tillvaron genom att använda pengarna på olika sätt; 20 procent av svenskarna kommer att konsumera, 12 procent kommer att resa och lika många kommer att renovera eller investera i sitt boende.

– Den som vill vara försiktig gör klokt i att lägga skatteåterbäringen på ett sparkonto med bra ränta. För andra är det ett perfekt tillfälle att utöka semesterkassan eller komma till skott med hemmaprojekt som att renovera upp badrummet, säger Anna Parmström, Chief Communication och Sustainability Officer.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 21-24 april 2022. Totalt intervjuades 1161 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Det här är Ecster

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ladda ned bild

Länkar

Om

Ecster
Ecster
Box 2169
10314 Stockholm

http://www.ecster.se

Ecster samarbetar med tusentals säljföretag och erbjuder betallösningar för alla kanaler. Vi finns i Sverige och i Finland med huvudkontor i Stockholm.

Följ Ecster

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ecster

Över 300 000 villaägare planerar att investera i solpaneler i år - ökning med 70%11.10.2022 08:05:54 CEST | Pressmeddelande

17% procent av Sveriges husägare vill installera solpaneler under det kommande året. Det är en ökning med hela 70% procent jämfört med 2021, visar en ny undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Ecster. Den främsta anledningen är att få billigare elkostnader då elpriserna under 2022 ökat lavinartat och förväntas fortsätta öka under hösten och vintern.

Svenskarna oroar sig för sin privatekonomi – men nästan hälften tänker ändå inte öka sitt sparande21.7.2022 05:00:00 CEST | Pressmeddelande

I tider av ökad inflation, höjda mat-, el- och bränslepriser oroar sig många svenskar för sin privatekonomi. Hela 9 av 10 svenskar känner oro för inflationen och mer än var tredje svensk tror att deras privatekonomi kommer försämras under året. Ändå väljer många att inte spara mer på bankkontot inför sämre tider. Detta visar en nyligen gjord Sifo-undersökning på uppdrag av betalföretaget Ecster.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum