Svenska kyrkan

Digital samtalslösning för familjerådgivning

Dela

Med anledning av coronasituationen med ökade restriktioner kring socialt umgänge tillbringar många mer tid i hemmet. Detta kan bli utmanande för nära relationer. Därför har Svenska kyrkan tagit fram en digital samtalslösning för familjerådgivning, som nu testas i Stockholm. Lösningen är krypterad för att möta de höga sekretesskraven.

Coronasituationen tär på de nära relationerna, därför erbjuder Svenska kyrkan digital familjerådgivning.  Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Coronasituationen tär på de nära relationerna, därför erbjuder Svenska kyrkan digital familjerådgivning. Foto: Magnus Aronson/Ikon.

Inom krisberedskapen på Svenska kyrkans nationella nivå sågs tidigt ett behov av digitala lösningar när pandemin bröt ut, till exempel för olika slags samtal som kräver hög sekretess. Bland annat poängterade familjerådgivningarna runt om i landet vikten av att hitta ett alternativ till fysiska träffar för familjeterapi.

– Vi ser att den fysiska distanseringen till omgivningen också medför påfrestningar på de nära relationerna. Vi har prioriterat att hitta en säker och användarvänlig lösning som ska kunna användas av kyrkans familjerådgivningar men också av andra, säger Erik Gyll, samordnare för Barn och unga inom Support diakoni på Svenska kyrkans nationella nivå.

Tidigt i processen blev det tydligt att samtal under absolut tystnadsplikt, alltså själavårdssamtal med en präst, inte i dagsläget är aktuella att hålla digitalt. Detta på grund av att det juridiska perspektivet behöver utredas ytterligare i förhållande till säkerhet. De samtal som Svenska kyrkan har arbetat vidare med är samtal under sekretess men inte absolut tystnadsplikt och man har tittat på lösningar som andra professioner som läkare och psykologer använder via mobil eller dator.

– Efter en kort pilotfas i Stockholm hoppas vi kunna erbjuda denna lösning till kyrkans övriga familjerådgivningar i Sverige men också andra verksamheter som har behov, till exempel samtal som inte är under absolut tystnadsplikt i sjukhuskyrkan, handledning eller i församling, säger Erik Gyll.  

Svenska kyrkans familjerådgivning finns på 24 platser i Sverige med cirka 50 familjerådgivare.

Kontaktpersoner:
Erik Gyll
, samordnare Barn och unga inom Support diakoni på Svenska kyrkans nationella nivå: erik.gyll@svenskakyrkan.se, 018-16 95 56.

Anders Högberg, verksamhetschef, Kyrkans familjerådgivning i Stockholm: anders.hogberg@svenskakyrkan.se, 08-615 11 70, 070-718 27 12.

Nyckelord

Kontakter

Ewa AlmqvistPressekreterare

Presskontakt för kyrkomöte, kyrkostyrelse, barn/unga, Act Svenska kyrkan (katastrofarbete + regionarbete), generalsekreteraren, kyrkorätt, kyrkohandboken, jourhavande präst mm.

070-546 96 77ewa.almqvist@svenskakyrkan.se

Bilder

Coronasituationen tär på de nära relationerna, därför erbjuder Svenska kyrkan digital familjerådgivning.  Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Coronasituationen tär på de nära relationerna, därför erbjuder Svenska kyrkan digital familjerådgivning. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Maratonlöparen och biskopen springer för Världens barn18.9.2020 10:09:17 CESTPressmeddelande

Den 23 september ”tjuvstartar” hallänningen och maratonlöparen Håkan Jonsson sin svettiga insats inför avslutningen av årets Världens barn-kampanj. För att sätta fokus på barns situation i världen, springer han från Onsala till Kungsbacka tillsammans med Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, och delar av sträckan med Göteborgsbiskopen Susanne Rappmann och fotbollsstjärnan Lotta Schelin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum