Digitala hastighetshinder testas i Jämtland och Västernorrland
Från och med januari genomförs ett pilotprojekt genom orterna Rissna, Hällesjö, Laggarberg och Timrå. Projektet som genomförs under 2023 är unikt, då geofencing tidigare mest har gjorts försök i storstadsmiljöer.
Digitala hastighetshinder möjliggörs genom att nyttja tekniken geofencing som gör att fordon med rätt teknik inte kan köra fortare än gällande hastighetsgräns inom ett villkorat geografiskt område. Att hastighetssäkra en befintlig vägsträcka kräver generellt någon form av fysisk åtgärd som till exempel ett farthinder, en avsmalning av väg eller trafiksäkerhetskameror. Dessa alternativ innebär investeringar som det inte alltid finns finansiellt utrymme för, vilket gör det angeläget att utreda möjligheterna med digitala alternativ.
För att se det här innehållet från www.youtube.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.
Jan Lindgren, senior utredningsledare på Trafikverket.
Befintlig teknik testas på ett nytt sätt i en ny miljö
Målet för projektet är att utföra en pilot med digitala hastighetshinder kopplat till förarstödsystem på fyra utvalda sträckor i Rissna, Hällesjö, Laggarberg och Timrå.
Kartor på aktuella vägsträckor finns bifogade som dokument.
– Prioriterade sträckor är områden där barn och äldre använder landsvägen som byväg till skola, skolbuss eller som promenadstråk. Med enkla medel kan trafiksäkerhet och trygghet ökas, säger Jan Lindgren, senior utredningsledare på Trafikverket. Projektet genomförs i samarbete med skogsindustribolaget SCA och tillsammans med utvalda åkerier med cirka 40-tal timmerlastbilar. Det blir det hittills största geofencingprojektet i antal tunga fordon i Sverige.
Projektet är en del av Trafikverkets arbete för ett digitalt vägtransportsystem
Nyttan med projektet är att visa vikten av att hålla rätt hastighet. Det finns också en miljövinst, eftersom lägre hastighet ger lägre bränsleförbrukning. En annan nytta är att testa tekniken i en ny miljö för att se hur den fungerar och upplevs av chaufförerna. För framtiden innebär projektet att om det fungerar bra så kan tekniken spridas till flera åkerier och bolag inom skogsindustrin och andra branscher.
Geofencade sträckor
Hällesjö (Bräcke kommun, Jämtlands län)
• Geofencing-zonen är 2,2 km lång.
• Hastighetsgräns: 50 km/h.
Rissna (Bräcke kommun, Jämtlands län)
• Geofencing-zonen är 500 m lång.
• Hastighetsgräns: 50 km/h.
Laggarberg (Timrå kommun, Västernorrlands län)
• Geofencing-zonen är 1,4 km lång.
• Hastighetsgräns: 50 km/h , och 30 km/h på vardagar mellan 6-18 förbi skolan.
Timrå, Järnvägsgatan (Timrå kommun, Västernorrlands län)
• Geofencing-zonen är 750m lång.
• Hastighetsgräns: 30 km/h.
Läs Färdplan – digitaliserat vägtransportsystem, version år 2022
Nyckelord
Kontakter
För mer information
Jan Lindgren, senior utredningsledare, Trafikverket, 010-123 61 97
Lars Nolander, logistikchef, SCA, 060-19 31 20
Ulrika Karlsson, nationell press- mediestrateg, Trafikverket, 070-762 39 54
Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30
Bilder



Dokument
Om
Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.
Följ Trafikverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trafikverket
Trafikverket häver kontrakt med entreprenör för del av projekt Västlänken i Göteborg24.1.2023 09:20:13 CET | Pressmeddelande
Trafikverket har beslutat att häva kontraktet med AGN Haga, den entreprenör som bygger deletapp Haga, i Västlänken. Huvudskäl för hävning är omfattande och tilltagande förseningar i deletappen.
Fler behöver göra mer för att vi ska nå trafiksäkerhetsmålet 203012.1.2023 10:20:32 CET | Pressmeddelande
Under 2022 omkom preliminärt 220 personer i olyckor på de svenska vägarna. Det är 10 fler än 2021 då 210 människor omkom. Det visar Transportstyrelsens preliminära statistik. I maj redovisas de slutliga sifforna på Trafikverkets webbsända trafiksäkerhetskonferens.
Sänkt bärighet på del av Malmbanan22.12.2022 13:55:21 CET | Pressmeddelande
Trafikverket sänker den högst tillåtna vikten för tågvagnar på sträckan Gällivare – Råtsi på Malmbanan till 25 ton. Anledningen är att rälsen på sträckan i nuläget inte uppfyller våra krav för att köra med, dagens, 30 ton.
Arkitekttävling avgjord för ny gångbro på Sundsvalls centralstation20.12.2022 10:28:23 CET | Pressmeddelande
En elegant svängd gångbro i limträ och glas med böljande plåttak blev det vinnande förslaget i utformningen av en gångbro mellan stationshuset och perrongerna på Sundsvalls centralstation.
Var rädd om dig i jul- och nyårstrafiken19.12.2022 07:35:00 CET | Pressmeddelande
Julen är en av de mest trafikintensiva helgerna då många är ute i vägtrafiken. Det är en olycksdrabbad helg och för att minska riskerna handlar det om att planera sin färd vid jul och nyår.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum