Djurens Rätt

Djurens Rätt lyfter etik och djurrätt i politiken och arrangerar årets vegomingel i Almedalen

Dela

Djuren Rätt finns på plats under årets Almedalsvecka, både på gatan bland besökare och genom att arrangera seminarier. Djurens Rätt står dessutom bakom årets vegomingel i Almedalen under måndagskvällen, samt är med och delar ut utmärkelsen Almedalens klimatsmartaste mat.

Årets vegomingel i Almedalen arrangeras måndagen den 1 juli av Djurens Rätt i Syres gård på Hamnplan 4 i Visby. Från kl. 20.15 finns möjlighet att träffa andra som är intresserade av växtbaserad kost och lyssna på intressanta samtal om kostens klimat- och miljöpåverkan, utmaningarna och möjligheterna för vegoföretagen, hur det är att bryta mot matnormer och om att våga gå före. Bland gästerna under minglet finns Magnus Naess, författare till "Vegolyftet - för storkök och skola", Agneta Påander, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige och Felix Östman, kommunikatör på IKEA.

Under Almedalsveckan finns Djurens Rätts på plats på Hamngatan i Visby där vi samtalar med intresserade och förbipasserande. 

Djurens Rätt arrangerar även dessa seminarier under Almedalsveckan:

 • 1 juli kl. 17.00: En ny era för djuren? Etik och djurrätt i civilsamhället
  Allt fler, särskilt unga, väljer att helt eller delvis avstå från att äta kött; av miljö- och klimatskäl, av hälsoskäl och av etiska skäl. Är detta början på ett skifte i relationen mellan människor och djur? Eller är det bara en övergående trend? Arrangeras i Syregården på Hamnplan 4 i Visby.
  Medverkande: Camilla Bergvall, förbundsordförande på Djurens Rätt, Farida al-Abani, partiledare, Feministiskt Initiativ.

 • 1 juli kl. 17.40: Vilka är Sveriges djurvänligaste kommuner och vad har de gjort?
  Under detta seminarium diskuterar vi vad kommunpolitiker kan göra för att gå i täten i djurvänliga frågor och inspirera andra kommuner att följa i deras fotspår. Vi diskuterar bland annat upphandlingsfrågor, regler för fyrverkerier och vegosatsningar som bidrar till en mer hållbar och djurvänlig värld. Arrangeras i Syregården på Hamnplan 4 i Visby.
  Medverkande: Hanna Klingborg (MP), kommunalråd Södertälje, Sara Jervfors, kostchef, Södertälje kommun och Oliver Rosengren (M), kommunalråd Växjö.

 • 1 juli kl. 18.10: Vilken plats har djurskyddsfrågorna i politiken?
  Under ett panelsamtal med riksdagsledamöter diskuterar vi vilka frågor som de olika partierna prioriterar för att stärka djurskyddet i Sverige. Vi diskuterar bland annat djurförsök, situationen för djuren i livsmedelsindustrin och minkfarmningens eventuella framtid. Är Sverige verkligen bäst på djurskydd eller kan vi och borde vi göra mer? Arrangeras i Syregården på Hamnplan 4 i Visby
  Medverkande: Kristina Yngwe (C), ordförande miljö och jordbruksutskottet, Betty Malmberg (M), Isak From (S), Elin Segerlind (V), ledamöter i miljö- och jordbruksutskottet samt Jenny Lundström (MP), djurpolitiskt ansvarig i partistyrelsen.

 • 1 juli kl. 20.15-22.00: Årets vegomingel 2019
  Djurens Rätt arrangerar Almedalens viktigaste vegomingel Syres gård på Hamnplan 4 Njut av tilltugg och dryck, träffa andra som är intresserade av växtbaserad kost och lyssna på intressanta samtal om utmaningar och möjligheter och om att våga gå före.

 • 3 juli kl. 18.00: Klimatsmart mat i offentlig sektor - vilken är bästa strategin?
  Vi behöver mat, men dagens matproduktion ger upphov till allvarliga miljöproblem och bidrar till stora växthusgasutsläpp. Forskningen fokuserar allt mer på lösningar på dessa problem och miljörörelsen tar fram information och verktyg för att kunna göra hållbara matval. Vi får höra om effektiva lösningar, verktyg och framgångsrika exempel från offentlig måltidsverksamhet. Seminariet avslutas med att priset ”Almedalens klimatsmartaste mat” delas ut till den offentliga aktör som under Almedalsveckan jobbat bäst med att lyfta matens klimatpåverkan och själva bjudit på klimatsmart mat.

Bilder

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Framgång i djurskyddsarbetet för katter28.5.2020 09:09:01 CESTPressmeddelande

Jordbruksverket har beslutat om nya djurskyddsregler om hållning av hundar och katter. Den 15 juni börjar de nya reglerna att gälla. En viktig del av den nya föreskriften är att det blir tuffare krav på att djurhållare måste se till att katter inte förökar sig oplanerat. Katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat. Organisationen Djurens Rätt, som länge arbetat med frågan gläds åt beslutet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum