Djurens Rätt

Djurens Rätt släpper ny rapport om växtbaserad mat i skola och förskola

Dela

Intresset för växtbaserad mat saknar motstycke och försäljningen av produkter bedöms att mer än fördubblas till 2025. Enigheten bland forskare är stor kring att vi behöver minska på köttet, och i offentlig sektor strävar en majoritet av Sveriges kommuner efter att öka serveringen av växtbaserat i skolor och andra verksamheter. Åtgärden har stor potential att hjälpa dem att nå längre i sitt klimatarbete, samt att förenkla arbetet i köken genom att mindre tid behöver läggas på specialkost. Om detta handlar Djurens Rätts nya faktarapport Mer växtbaserat i skola och förskola, men hur?

Färska siffror från Djurens Rätts senaste kommunkartläggning visar att över 80 procent av kommunerna har minskat på köttet under det senaste året och att vegetarisk mat blir allt vanligare i skolan, medan förskolorna halkar efter. Det är dock närmare hälften av kommunerna som nekar till att servera veganskt till dem som efterfrågar det. Och endast ett fåtal kommuner väljer att göra någon större andel av de vegetariska rätterna helt växtbaserade. Detta trots ett starkt ökat intresse för att äta mer växtbaserat hos landets invånare, och inte minst hos ungdomar.

Varför är det så här, och vad behövs för att driva utvecklingen framåt? I den här rapporten får vi en inblick i vad som ligger bakom den tveksamhet som många kommuner uttrycker. Vi passar på att reda ut några av de vanliga missförstånden om vad som gäller i frågan, och tittar på effekten för de elever som drabbas. I samband med att rapporten släpps anordnar Djurens Rätt ett webbinarium där några av landets experter diskuterar dessa frågor.

En högre andel växtbaserad kost i kommunala verksamheter kan bidra till att:

  • Skapa ett mer hållbart samhälle och uppnå kommunens klimat- och miljömål.
  • Höja kvaliteten på maten utan att öka kostnaderna. Flera kommuner vittnar om att de fått utrymme i budget att köpa in mer ekologiskt när de samtidigt lagar en större andel växtbaserat.
  • Barn och elever får i sig mer frukt och grönt – i dagsläget äter de i snitt bara hälften av den rekommenderade mängden.

Växtbaserat – det enklaste sättet att arbeta med de globala målen

Något av det enklaste kommuner kan göra för att jobba med de globala målen är att välja att servera mer växtbaserat. Genom detta kan kommunerna:

  • Minska klimatavtryck markant, ett konkret sätt att arbeta med mål 13 “Bekämpa klimatförändringarna”
  • Bidra till mål 2 “Ingen hunger” då minskad animaliekonsumtion frigör stora mängder från foderproduktionen till djuren som istället skulle kunna mätta fler människor.
  • Bidra till mål 3 “God hälsa” då djurindustrin idag är en av riskerna för framtida pandemier. Antibiotikaanvändning i djurindustrin globalt är även en stor risk för antibiotikaresistens, ett av de största hoten mot den globala folkhälsan.

Om författaren: Cecilia Mille är sakkunnig i livsmedelsfrågor på Djurens Rätt och ansvarig för organisationens årliga kartläggning av landets kommuner, Djurvänlig kommun. Denna har stort fokus på maten som kommunerna serverar.

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Efter agerandet i Danmark kräver nu Djurens Rätt att även den svenska regeringen stänger ner pälsdjursfarmerna5.11.2020 14:17:52 CETPressmeddelande

Igår meddelade Danmarks statsminister Mette Frederiksen att den danska pälsdjursindustrin stänger ner till följd av smittspridningen på minkfarmerna. I Sverige har corona-smitta nu konstaterats på tio minkfarmer. I ett öppet brev till Landsbygdsminister Jennie Nilsson menar organisationen Djurens Rätt att regeringen snarast måste vidta samma åtgärder i Sverige.

Minkfarmer stängs ned i Nederländerna på grund av covid-19 – åtgärder behövs i smittade Sverige26.10.2020 11:35:25 CETPressmeddelande

Enligt nederländska och danska experter är det sannolikt att flera anställda på minkfarmer fått covid-19 från just minkar. Att en minkfarm nu påträffats smittad i Sverige är extremt oroväckande. Med anledning av riskerna för både djurhälsa och människohälsa yrkade bland andra Djurens Rätt för en global stängning av alla minkfarmer redan i början av juni. Enbart nederländska politiker har lyssnat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum