Djurens Rätt

Djurens Rätts generalsekreterare överklagar minkbeslut

Dela

Jordbruksverket har beslutat att minkavel åter ska tillåtas under nästa år. Ett beslut som Djurens Rätt anser är för riskabelt för att det ska kunna träda i kraft. Bakgrunden är att minkar är mottagliga för SARS-CoV-2 och att inga minkar i Sverige är skyddade mot viruset under våren när parningen av minkar inleds. Djurens Rätts generalsekreterare Benny Andersson har nu skickat in en överklagan mot beslutet.

Minkar är mottagliga för samma virus som människor, SARS-CoV-2, vilket resulterat i stora smittoutbrott på minkfarmer över hela världen under pandemin. I Sverige har nästan alla testade minkfarmer haft minkar med antikroppar mot viruset, vilket tytt på en omfattande smittspridning som inte upptäckts.

Men inför 2022 kan Statens veterinärmedicinska anstalt meddela att inga minkar har ett betydande skydd mot viruset. Oavsett minkarnas skydd, har nya restriktioner mot minkfarmer beslutats om av Jordbruksverket, där också en restriktion lättas upp. Avelsförbudet under 2021 hävs och minkar ska få avlas på igen under nästa år. Beslutet är grundat på att riskerna för människor är lägre nu när många är vaccinerade.

– Det måste vara en självklarhet att folkhälsan inte ska påverkas negativt av någon typ av djurhållning. Särskilt inte en djurhållning för pälsproduktion som har ett otroligt svagt stöd bland allmänheten. Därför överklagar jag Jordbruksverkets beslut för att istället låta en domstol pröva detta, säger Benny Andersson, generalsekreterare för Djurens Rätt, som skrivit under överklagan.

Minkfarmerna utgör fortsatt folkhälsorisker

Djurens Rätt har undersökt bakgrunden till beslutet och ser allvarligt på att riskvärderingen baseras på smittoläget i november 2021 istället för hur stor smittspridningen skulle kunna vara våren 2022 när minkvalparna föds, om avel tillåts. Folkhälsomyndigheten kan inte heller utesluta att minkfarmerna i Sverige skulle kunna bli reservoarer för viruset. Med tanke på att smittspridningen nu ökat i Europa och i Sverige, trots höga vaccinationsgrader i flertalet länder, finns det folkhälsorisker med att låta minkar födas upp i gallerburar.

– Minkfarmer är inte hållbara sett ur ett djurskyddsperspektiv. Men de utgör också en stor risk både för människors hälsa och minkarnas egen hälsa, då smittspridningen i princip sker okontrollerat när den kommit in på minkfarmerna, säger Benny Andersson, generalsekreterare för Djurens Rätt.

Danmarks politiker och myndigheter har gjort en annan bedömning än Sveriges myndigheter och kommer inte tillåta avel av minkar under 2022. Farmerna kommer även få ekonomisk kompensation som är högre för dem som lägger ned sin verksamhet permanent.


Läs överklagan med tillhörande källhänvisning

Läs Djurens Rätts rapport om hur en styrd avveckling av minkfarmerna kan genomföras

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Är Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med mer än 50 000 medlemmar.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Djurens Rätt om avelsbeskedet: Djup besvikelse9.11.2021 16:07:00 CET | Pressmeddelande

Under 2021 har det varit förbjudet att föda fram minkar för pälsproduktion på grund av risker för smittspridning av SARS-CoV-2. Vid årsskiftet går förbudet ut och Jordbruksverket har precis delgett att det inte förlängs. Beslutet innebär att 2022 kan medföra att en halv miljon minkar återigen vistas i trånga gallerburar, med risker för djurvälfärden och fortsatt smittspridning. Djurens Rätt är djupt besvikna över beslutet.

Djurens Rätt utser “Sveriges vegovänligaste butik”1.11.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Idag lanseras “Sveriges vegovänligaste butik” vilket är en rankning av de svenska livsmedelskedjornas vegoutbud. Den baseras på en omfattande undersökning som gjorts av engagerade konsumenter runt om i landet och är den första i sitt slag. Bakom rankningen står Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation Djurens Rätt. Resultatet av många hundra timmar datainsamling presenteras idag den 1 november, i samband med den Internationella vegandagen.

Uppemot 900 000 vill se ett världsomfattande förbud mot pälsdjursfarmning20.10.2021 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Varje år plågas och dödas mer än 100 miljoner minkar, rävar, mårdhundar och chinchillor runt om i världen för sin päls. De flesta hålls i trånga gallerburar, innan de dödas och flås för att bli kläder. Djurens Rätt har, tillsammans med den globala koalitionen Fur Free Alliance, drivit ett gemensamt upprop med mål att införa ett förbud mot pälsdjursfarmning över hela världen. När uppropet lämnades över till Italiens representant för G20 igår, hade över 880 000 personer skrivit under för ett förbud.

Över en miljon EU-medborgare vill förbjuda vilda djur på cirkus13.10.2021 15:12:31 CEST | Pressmeddelande

I våras lanserade Djurens Rätt ihop med andra djurorganisationer i Europa en gemensam kampanj med mål att införa ett förbud mot vilda djur på cirkus i EU. Idag klockan 15.00 lämnades uppropet över till EU-kommissionen, där över en miljon namnunderskrifter samlats in sedan kampanjens start. Djurens Rätt har länge arbetat för att vilda djur på cirkus ska förbjudas och ser nu hoppfullt på att opinionen för ett förbud är så stark inom hela EU.

Djurens Rätt gläds åt att regeringen föreslår strängare straff vid brott mot djur1.10.2021 10:52:57 CEST | Pressmeddelande

Ännu ett steg i rätt riktning mot införande av strängare straff vid brott mot djur har tagits. Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen som ska rösta om förslaget senare i höst. Djurens Rätt gläds åt att det envist hårda arbetet nu ger resultat och hoppas även att regeringen ska göra något åt de systematiska överträdelserna som kvarstår i djurfabrikerna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum