A Non Smoking Generation

Dold tobaksreklam för miljoner

Dela

Under första halvåret 2018 publicerades positiva artiklar om tobak i svensk media till ett annonsvärde som motsvarar 14,8 miljoner. En stor andel handlar om ekonomiska vinster för aktieägare i tobaksbolag och vuxnas rätt att bruka tobak. Samtidigt är dold tobaksreklam ett vanligt inslag i barns och ungas vardag via sociala medier. Detta visar en ny undersökning som genomförts av Meltwater på uppdrag av A Non Smoking Generation.

Från januari till juni 2018 marknadsfördes tobak dolt i svensk media till ett annonsvärde motsvarande 14,8 miljoner kronor. Under sex månader publicerades totalt mer än 12 000 artiklar om tobak som tillsammans har en potentiell räckvidd på 2,6 miljarder. En stor andel av artiklarna är positiva gentemot tobak och handlar oftast om ekonomi samt börsresultat. Det avslöjar rapporten Hur tobak porträtteras i media som baseras på en undersökning som Meltwater genomfört på uppdrag av A Non Smoking Generation.

-       Dagens medierapportering främjar tobaksindustrins vinstintressen. När media främst rapporterar om ekonomi normaliseras tobak som vilken annan handelsvara som helst. Sannolikt bidrar detta också till uppfattningen att tobak skapar ekonomiska värden för samhället, när det i själva verket är precis tvärtom, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation.

Utöver ekonomi lyfter media ofta fram vuxnas perspektiv i tobaksfrågan. Även i de artiklar som är negativa gentemot tobak. Ordet ”barn” förekom i färre än tio procent av de artiklar som publicerades under perioden. Barn var en del av huvudnyheten i färre än två procent av alla artiklar.

-       Nästan alla som börjar med tobak gör det innan de har fyllt 18 år. Därför är det olyckligt att så många artiklar handlar om vuxnas rätt att bruka tobak i stället för barns rätt till en tobaksfri uppväxt, säger Helen Stjerna.

Undersökningen vittnar även om att tobak är vanligt förekommande i sociala medier. Influencers och kända profiler sponsras av tobaksbolag för att marknadsföra deras produkter. Den dolda tobaksreklamen på bilder, i TV, film och musik är normbildande och framställer tobak som coolt eller estetiskt vackert.

Under undersökningsperioden publicerades endast fyra artiklar som berörde produktionen av tobak och dess konsekvenser för mänskliga rättigheter, hållbarhet samt miljö.

-       Till skillnad från många andra industrier som granskas hårt när det kommer till barnarbete och klimatpåverkan är medias granskning av tobaksindustrin nästintill obefintlig. En seriös granskning skulle kunna göra stor skillnad både för nyrekryteringen av nya tobaksbrukare, men också för alla de barn som arbetar under oacceptabla förhållanden på tobaksfält runt om i världen, säger Helen Stjerna.

Hela undersökningen finns att ta del av i rapporten som finns bifogad. Den är också tillgänglig på www.nonsmoking.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

A Non Smoking Generation
A Non Smoking Generation
Skicka brev: Box 555 12/ Besök: Järntorget 78
102 04 Stockholm

08-10 93 00http://www.nonsmoking.se/

Stiftelsen En Rökfri Generation

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar.

 

Följ A Non Smoking Generation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation

Sarah Sjöström och Ingemar Stenmark i gemensam kamp7.5.2019 09:17:51 CESTPressmeddelande

Sarah Sjöström, herrarna i svenska handbollslandslaget och Bella Gulldén med flera kända namn står upp för en tobaksfri generation och barns hälsa – precis som 1979 när A Non Smoking Generation startade och fick draghjälp av bland andra Ingemar Stenmark och Björn Borg. 40 år senare använder fortfarande 30 procent av alla unga tobak under sin skoltid, och tobaksindustrin arbetar hårt för att rekrytera nästa generation.

Therese Lindgren och Agnetha Fältskog i gemensam kamp7.5.2019 06:00:00 CESTPressmeddelande

Therese Lindgren, Peg Parnevik, Alexander Pärleros och Sarah Sjöström med flera kända namn står upp för en tobaksfri generation och barns hälsa – precis som 1979 när A Non Smoking Generation startade och fick draghjälp av bland andra Agnetha Fältskog och Ingemar Stenmark. 40 år senare använder fortfarande 30 procent av alla unga tobak under sin skoltid, och tobaksindustrin arbetar hårt för att rekrytera nästa generation.

A Non Smoking Generation kommer till Haparanda13.12.2018 06:00:00 CETPressmeddelande

Tisdag 18 december kommer A Non Smoking Generation till Haparanda för att anordna två kunskaps- och inspirationsevent i samverkan med kommunen. Syftet är att belysa tobakens inverkan på människor och miljön för att stärka det tobaksförebyggande arbetet riktat till barn och unga. Eventen riktar sig till elever och personal från högstadie- och gymnasieskolor, samt till de som arbetar med folkhälsan i kommunen och regionen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum