A Non Smoking Generation

När ska barns hälsa prioriteras?

Dela

Andelen unga som anser att det är lätt för minderåriga att få tag på vitt snus och e-cigaretter fortsätter att öka samtidigt som unga exponeras för tobaksreklam med oförminskad kraft. Kunskapen om nikotinets hälsorisker och hur tobak motverkar miljö och mänskliga rättigheter är fortsatt låg och nu krävs krafttag för att vända den negativa utvecklingen. Det visar årets rapport från A Non Smoking Generation.

Rapporten som i år heter ”När ska barns hälsa prioriteras?” baseras på en årlig Novusundersökning av ungas attityder till tobak, gjord på uppdrag av A Non Smoking Generation. Nytt i årets undersökning är bland annat debutålder för vitt snus. Tidigare undersökningar har visat på debutålder för vanligt snus, cigaretter och e-cigaretter. Resultaten i årets undersökning visar tydligt att majoriteten av samtliga tobaksdebuter sker mellan 14-16 år - även för vitt snus och e-cigaretter. Undersökningen visar också att 96 procent av de vuxna rökarna och snusarna hade börjat i tonåren eller ännu tidigare.

– Det är bara barn som börjar röka eller snusa och sedan tobaksindustrin lanserade det vita snuset 2016 har det totala tobaksbruket bland våra gymnasieelever mer än fördubblats! - Nu krävs krafttag från både politiker, skola och föräldrar, för att vända den här utvecklingen, säger Helen Stjerna, generalsekreterare, A Non Smoking Generation.

Fler än sex av tio unga anser att en anledning till att prova nya nikotinprodukter är att de framstår som mindre farliga och varannan uppger att man testar på grund av tilltalande smaker. Varannan ungdom uppger även att psykisk ohälsa är en anledning att börja röka. Samtidigt är det bara 19 procent av de unga och 11 procent av de vuxna som svarar att de vet att nikotin tvärtom ökar risken för psykisk ohälsa. Något som är oroväckande, inte minst med hänsyn till Folkhälsomyndighetens senaste skolundersökning som visar att ungas psykiska hälsa blir allt sämre.

– Det är tydligt att barn och unga påverkas av tobaksindustrins marknadsföring och luras in i ett nikotinberoende som är betydligt farligare än vad tobaksindustrin vill ge sken av. Alla former av nikotin är skadligt och det är vår skyldighet att skydda barn och unga, säger Helen Stjerna.

En annan viktig nyhet är att årets undersökning visar på ett starkt stöd för en hållbarhetsskatt på alla former av tobak. Tvärtemot vad regeringen verkar tro efterlyser en majoritet av svenskarna en utökad beskattning av tobak.

Årets rapport visar hur samhället, på punkt efter punkt sviker ungas rätt till hälsa enligt både barnkonventionen och tobakskonventionen, men även hur vi med relativt sett små medel kan vända utvecklingen. Rapporten avslutas med en sexpunktslista över de insatser som krävs för att skydda alla minderåriga från ett skadligt nikotinberoende.

För mer information om rapporten eller för att ta del av undersökningen, kontakta:

Helen Stjerna, generalsekreterare, A Non Smoking Generation

Epost: helen@nonsmoking.se, Telefon: 0733-393 644

Om undersökningen

Undersökningen som ligger till grund för rapporten har genomförts av Novus på uppdrag av A Non Smoking Generation för att undersöka allmänhetens inställning till tobak. Målgruppen var den svenska allmänheten i åldrarna 14–79 år. Totalt genomfördes 1 383 webbintervjuer som Novus slumpmässigt rekryterade genom en Sverigepanel under perioden 14-23 april 2023, varav 1039 gjordes i målgruppen 18-79 år och 344 gjordes i målgruppen 14–18 år.

Nyckelord

Bilder

96 procent av alla tobaksbrukare  har börjat i tonåren  eller tidigare
96 procent av alla tobaksbrukare har börjat i tonåren eller tidigare
Ladda ned bild
Bilderna visar den reklam och produktdesign som unga under 25 år utsätts för; i sociala medier, på storbildsskärmar och i tobaksbutiker.
Bilderna visar den reklam och produktdesign som unga under 25 år utsätts för; i sociala medier, på storbildsskärmar och i tobaksbutiker.
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen En Rökfri Generation

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar.

A Non Smoking Generation
Skicka brev: Box 555 12/ Besök: Järntorget 78
102 04 Stockholm

08-10 93 00  http://www.nonsmoking.se/

Följ A Non Smoking Generation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation

Tobaksbarn hjälper Sveriges ungdomar att avstå tobak7.9.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan 2013 har A Non Smoking Generation framgångsrikt spridit kunskap och inspirerat unga att förbli tobaksfria genom sin nationella föreläsningsturné i projektet Tobaksbarn. I snitt anser fler än nio av tio tillfrågade elever att föreläsningen innehåller argument för att avstå från tobak. Under de senaste åren har bruket av vitt snus och e-cigaretter ökat kraftigt bland minderåriga och behovet av kunskap som kan motivera att avstå från tobak är kanske större än någonsin.

Unga kan avstå tobak för en hållbar framtid5.9.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

En ny Novusundersökning visar att sju av tio unga saknar kunskap om det utbredda barnarbetet på tobaksodlingar, och närmare nio av tio saknar kunskap om tobaksindustrins massiva skogsavverkning. Samtidigt uppger majoriteten att dessa hållbarhetsproblem kan vara skäl att avstå från tobak. För tionde året i rad inleder A Non Smoking Generation en föreläsningsturné till Sveriges skolor för att öka denna kunskap och motivera unga till att förbli tobaksfria.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye