Dramaten

Dramaten& firar 10 år med jubileumshelg

Dela

Nu firar Dramaten& 10 år med två jubileumsdagar fyllda av livemusik, samtal, filmvisning, poesi och pintxos, Spoken Word, läsningar och iscensatta föreläsningar. Medverkar gör bland andra Frida Hyvönen, Marie-Louise Ekman, Niki & The Dove, Micael Dahlen, Charlotte Engelkes och flera av Dramatens skådespelare. På Elverket den 26-27 oktober.

Kollage: Dramaten&
Kollage: Dramaten&

Sedan Dramaten& startade för tio år sedan har ingenting varit sig likt i teaterhuset vid Nybroplan. Dramaten& har varit en lekfull experimentverkstad, ständigt på jakt efter nya sätt att använda scenen och med en brinnande lust att lyfta aktuella ämnen – ofta i oväntade samarbeten. Tillsammans med Sveriges Radio, Fryshuset, Kungliga Operan, Moderna museet, Nobel Prize Museum, Bonniers Konsthall, Stockholms Universitet och många andra har Dramaten& utforskat nya format och mött en ny publik.

– De här 10 åren med Dramaten& har varit en otrolig resa. Ämnen som solidaritet, nationalism, Romsk höst, hiphop, lajv och universum har fått utrymme på Dramaten där, bland andra, Linda Pira, Svetlana Aleksijevitj, Pussy Riot, Cleo, Ulf Danielsson och Bruno K Öijer uppträtt på scen, berättar Helena Seth, programansvarig för Dramaten&.

– Vi har framför allt nått de som aldrig tidigare satt sin fot på Dramaten. De har lyssnat till Spoken Word, de har varit här och diskuterat nationalism, de har dansat i Marmorfoajén. De har känt sig välkomna och vi har kunnat mötas. Det är nog den största bedriften, säger Helena Seth.


Program lördag 26 oktober

Poesi och Pintxos med skådespelare från Dramaten och musiker från Kungliga Operan
En & början; samtal med f.d. Dramatenchefen Marie-Louise Ekman och Dramaten&:s konstnärlige ledare Helena Seth
Curtain Callers; film av Ann-Sofi Sidén och Jonathan Bepler
Mötet konst – teater; samtal med bl.a. Sara Arrhenius, rektor på Kungl. Konsthögskolan och Helena Seth
Berömda dödsfall ur den europeiska litteraturen; ur Pablo Bronsteins performanceverk med bl.a Janna Granberg och Peter Engman  
En förlorad generation; ur Marcus Lindeens föreställning med Eric Stern och Eva Melander 
Live; El Perro del Mar
Från Selma till Svetlana
; Maria Salomaa och Ellen Jelinek läser ur verk från fjorton kvinnliga Nobelpristagare
Spoken word med Aiman Jihar och Sara Nazari, i regi av Niklas Mesaros
Live; Esther
Fröken Julie – The Musical; ur föreställningen av Charlotte Engelkes med Andreas Rothlin Svensson
Live; Frida Hyvönen


Program söndag 27 oktober

Poesi och Pintxos med skådespelare från Dramaten och musiker från Kungliga Operan
Min flykt; flyktberättelser utifrån SR:s dokumentar om Sîlan Diljens flykt från Kurdistan
Teatern och samhället; samtal med Marie-Jeanette Löfgren, SR och Helena Seth, Dramaten&, om samarbeten
Performance Lecture: Om lycka; ur föreställningen med Micael Dahlen och Johan Ulveson
Mötet kultur – vetenskap; samtal med Anna Sjöström Douagi, Nobel Prize Museum, och Helena Seth, Dramaten&
Kärleken kommer att skilja oss åt; ur Sally Procopés och Stefan Johanssons teaterkonsert, med Andreas Rothlin Svensson, Eric Stern och Maia Hansson Bergqvist
Spoken word med Aiman Jihar och Sara Nazari, i regi av Niklas Mesaros
Live; Niki & The Dove

Detaljerad information om alla programpunkter här!


Dramaten& 10 år, 26-27 oktober, Elverket.

Dramaten&
I tider av urbanisering, ökade inkomstklyftor, kunskapsresistens och digitalisering krävs det mer av en teater än att spela föreställningar. Med samarbeten i nya format ger Dramaten& utrymme åt nyskapande scenkonst och scenkonstnärer som inte ryms inom teaterns ordinarie repertoar. Existentiella och konstnärliga möten äger rum i experimentella uppsättningar, debatter, poddar, konserter och bokcirklar. Dramaten& erbjuder såväl en introduktion till den stora scenkonsten som en fördjupning av Dramatens föreställningar. Programansvarig för Dramaten& är Helena Seth.

Nyckelord

Bilder

Kollage: Dramaten&
Kollage: Dramaten&
Ladda ned bild
Micael Dahlen och Johan Ulveson. Foto: Dramaten
Micael Dahlen och Johan Ulveson. Foto: Dramaten
Ladda ned bild
Niki & The Dove: Foto: Pressbild
Niki & The Dove: Foto: Pressbild
Ladda ned bild
Frida Hyvönen: Foto: Elin Berge
Frida Hyvönen: Foto: Elin Berge
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Performance Lecture – populärt scenkoncept görs tillgängligt digitalt28.11.2019 09:11:58 CETPressmeddelande

Under de senaste två åren har Dramaten och Nobel Prize Museum bjudit in publiken till vetenskapliga föreläsningar om allt från robotar och universum, till rädsla, lycka, sanning och i vår om människan. I konceptet Performance Lecture, får forskare förklara vetenskap med hjälp av teaterns verktyg. Föreläsningarna filmas och redigeras för att nå en större publik via olika digitala kanaler. Idag släpps filmen Om lycka med Micael Dahlen.

Stockholms Kvinnohistoriska och Dramaten inleder samarbete4.11.2019 09:09:57 CETPressmeddelande

Dramaten och det ambulerande museet Stockholms Kvinnohistoriska inleder ett samarbete och startar med ett samtal om Antikens kvinnor. Medverkar gör Ida Österberg, docent i Antikens kultur och samhällsliv, Denis Searby, professor i antik grekiska och Nadja Weiss och Ingela Olsson från Dramatens ensemble. Samtalet äger rum på Lilla scenen den 6 november, efter föreställningen Ifigenia i Aulis.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum