Dramaten-föreläsning om miljön visas på SVT Play under Nobelveckan

Performance Lecture: Om vår stund på jorden, ett samarbete mellan Nobel Prize Museum och Dramaten, skulle egentligen ha haft premiär förra helgen på Dramatens stora scen men har nu spelats in för visning på webben.
- Föreställningen handlar om det akuta nödläget för vår planet. Om hur vi kan förhindra den globala uppvärmningen och förlusten av biologisk mångfald som ändrar förutsättningarna för allt liv på jorden, säger regissören Ada Berger.
- Våra senaste vetenskapliga rön om vår värld och vår planet utgör ett drama om katastrofala risker och stora transformationer, om svidande besked och jakten på ljuset i tunneln, säger Johan Rockström, till vardags professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.
- Men det är inte nattsvart. Ljuset utgör löftet om en modernare, rättvisare och mer attraktiv framtid. Och den vetenskapliga berättelsen gör sig nog allra bäst på en teaterscen.
Vetenskap och scenkonst blandas när Nobel Prize Museum och Dramaten& sätter upp en serie iscensatta föreläsningar. Formatet Performance Lecture, där kunskap förmedlas med teaterns verktyg, tar avstamp i olika forskares vardag. Ett nytt sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form.
Tidigare Performance Lectures: robotforskaren Danica Kragić Jensfelt om robotar, professorn i teoretisk fysik Ulf Danielsson om universum, psykologiforskaren Armita Golkar om rädsla, ekonomiprofessor Micael Dahlen om lycka och filosofiprofessor Åsa Wikforss om sanning.
Kortare versioner av tidigare föreläsningar finns att se på Dramaten Play.
Performance Lecture: Om vår stund på jorden med Johan Rockström, Sanna Sundqvist och Andreas Rothlin Svensson släpps på SVT Play den 10 december och sänds i SVT 1 den 3 januari klockan 21.40.
Nyckelord
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig
Tel:0703-72 61 47lena.torner@dramaten.seBilder





Om
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Dramaten presenterar hösten 202519.3.2025 13:21:31 CET | Pressinbjudan
Onsdagen den 9 april kl. 09.30-10.30 i Dramatenbaren
Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj till Dramaten12.3.2025 09:04:29 CET | Pressmeddelande
Den 25 mars, på Belarus frihetsdag, presenterar Dramaten.Doc Svetlana Aleksijevitjs bok Tiden Second hand som gestaltad läsning. Därefter sker ett exklusivt samtal mellan författaren och Dmitri Plax. På Lilla scenen.
Juloratoriet i regi av Linus Tunström27.2.2025 09:08:17 CET | Pressmeddelande
Relationen far och son är i fokus när Linus Tunström sätter upp Göran Tunströms minnesrika skildring av en familj i tre generationer. – Jag är nyfiken på vad denna rika familjeberättelse kan locka fram ur mig nu, själv pappa, i en annan tid, i ett helt annat sammanhang, säger Linus Tunström. Premiär på Stora scenen den 22 mars.
Hinkemann – absurd tragedi om krig och kärlek20.2.2025 09:24:12 CET | Pressmeddelande
Dramaten sätter för första gången upp Hinkemann, av den tyska dramatikern Ernst Toller. I händerna på den uppmärksammade regissören Anja Suša blir det en färgstark, samhällskritisk och absurd uppsättning i cirkusmiljö. Premiär på Lilla scenen 13 mars.
Dramaten och Nationalmuseum inleder samarbete18.2.2025 09:01:20 CET | Pressmeddelande
Carl Larssons takmålning Dramats skapelse visas för bebisar mellan 3-11 månader och medföljande vuxna under ledning av Nationalmuseums konstpedagoger. Högstadieelever erbjuds workshop om kroppsideal i utställningen Kroppen efter att ha sett Sandra Beijers pjäs Glow up på Dramaten. Detta är två inledande samarbeten mellan Unga Dramaten och Nationalmuseum under våren och hösten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum