Dramaten-föreläsning om miljön visas på SVT Play under Nobelveckan
Performance Lecture: Om vår stund på jorden med Johan Rockström och skådespelaren Sanna Sundqvist får premiär den 10 december på SVT Play. – Det blir mörkt, jobbigt och möjligen lite hoppfullt, säger regissören Ada Berger.

Performance Lecture: Om vår stund på jorden, ett samarbete mellan Nobel Prize Museum och Dramaten, skulle egentligen ha haft premiär förra helgen på Dramatens stora scen men har nu spelats in för visning på webben.
- Föreställningen handlar om det akuta nödläget för vår planet. Om hur vi kan förhindra den globala uppvärmningen och förlusten av biologisk mångfald som ändrar förutsättningarna för allt liv på jorden, säger regissören Ada Berger.
- Våra senaste vetenskapliga rön om vår värld och vår planet utgör ett drama om katastrofala risker och stora transformationer, om svidande besked och jakten på ljuset i tunneln, säger Johan Rockström, till vardags professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.
- Men det är inte nattsvart. Ljuset utgör löftet om en modernare, rättvisare och mer attraktiv framtid. Och den vetenskapliga berättelsen gör sig nog allra bäst på en teaterscen.
Vetenskap och scenkonst blandas när Nobel Prize Museum och Dramaten& sätter upp en serie iscensatta föreläsningar. Formatet Performance Lecture, där kunskap förmedlas med teaterns verktyg, tar avstamp i olika forskares vardag. Ett nytt sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form.
Tidigare Performance Lectures: robotforskaren Danica Kragić Jensfelt om robotar, professorn i teoretisk fysik Ulf Danielsson om universum, psykologiforskaren Armita Golkar om rädsla, ekonomiprofessor Micael Dahlen om lycka och filosofiprofessor Åsa Wikforss om sanning.
Kortare versioner av tidigare föreläsningar finns att se på Dramaten Play.
Performance Lecture: Om vår stund på jorden med Johan Rockström, Sanna Sundqvist och Andreas Rothlin Svensson släpps på SVT Play den 10 december och sänds i SVT 1 den 3 januari klockan 21.40.
Nyckelord
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig
Tel:0703-72 61 47lena.torner@dramaten.seBilder





Om
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Hyllad självbiografisk monolog med författaren Édouard Louis18.8.2022 08:59:59 CEST | Pressmeddelande
I pjäsen Who killed my father undersöker Édouard Louis relationen till sin pappa, vars alkoholism, våldsamhet och homofobi gjorde livet svårt för författaren som ung. Édouard Louis står själv på scenen i denna hyllade monolog, regisserad av Thomas Ostermerier, som gästspelar på Lilla scenen 25-26 november. Biljetterna släpps idag klockan 13.00.
Internationellt ordlöst gästspel med 15 levande får på Stora scenen17.8.2022 09:21:26 CEST | Pressmeddelande
The Sheep Song är en annorlunda fabel om vår rädsla för och längtan efter förändring. Det belgiska teaterkompaniet FC Bergmans föreställning med sex skådespelare och 15 levande får gästspelar på Dramatens stora scen den 2-4 september.
Ny pjäs av Jonas Hassen Khemiri inleder hösten på Stora scenen11.8.2022 08:34:07 CEST | Pressmeddelande
Sju år efter premiären av pjäsen ≈ [ungefär lika med] återkommer Jonas Hassen Khemiri till Dramaten med den nyskrivna pjäsen Eld som får urpremiär den 25 augusti. –Att sätta upp nyskriven svensk dramatik är en mycket viktig del av nationalscenens uppdrag. Därför är det särskilt glädjande att Jonas Hassen Khemiri fortsätter sitt författarskap i samarbete med oss. Och i kombination med den internationellt verksamme regissören Antú Romero Nunes så tror jag vi kan få en riktigt intressant urpremiär på Stora scenen, säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef för Dramaten.
Sverigepremiär för klimatsmart föreställning på världsturné2.8.2022 13:25:12 CEST | Pressmeddelande
En pjäs för de levande i en döende värld (A Play for the Living in a Time of Extinction) är en monolog av den amerikanska ekofeministen Miranda Rose Hall, om vårt ansvar att motverka det sjätte massutdöendet. Pjäsen sätts upp i fjorton länder i samma konstnärliga koncept, utvecklat av den brittiska regissören Katie Mitchell. Sverigepremiär den 20 augusti på Tornrummet. –Jag vill att folk skall vara lite småförbannade när de lämnar salongen. Men med en stark känsla av att vi inte är ensamma på jorden, säger Malin Stenberg, som regisserar Dramatens uppsättning.
Dramaten och Statens fastighetsverk tar nästa steg för att öka den fysiska tillgängligheten på teatern20.6.2022 09:11:33 CEST | Pressmeddelande
Dramaten kommer tillsammans med Statens fastighetsverk att byta ut den tillfälliga hissen vid huvudentrén till en permanent lösning där hissen fälls in i trappan enligt ritningar utförda av arkitektkontoret Ahrbom & Partner. Bygget påbörjas efter sommaren och beräknas vara klart i början av 2023.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum