Dramaten

Dramaten och Sveriges Radio gör fyra nya livesända föreställningar

Dela

Svenska berättelser på scen bygger på lyssnarnas egna historier. I samarbete med Sveriges Radio livesänds nu fyra nya föreställningar med dokumentära berättelser från Dramaten. –Jag vill beröra människor på samma sätt som konsten, musiken och litteraturen berör, säger Samuel Girma, som medverkar med sin berättelse Festens mittpunkt.

Anna Nygren. Foto: Ola Hemström.
Anna Nygren. Foto: Ola Hemström.

I vårens livesända föreställningar, i regi av Niklas Mesaros, får publiken möta Anna Nygren om hennes liv med anorexi, Micael Sköldqvist om hans kamp mot covid-19, Samuel Girmas om att skapa sin egen värld och Anna Pella om att få ett barn med grava hjärnskador.

25 februari: Svält och pelargoner av och med Anna Nygren
Anna Nygren är en produktiv konstnär, författare, filmare och dramatiker. Men hon har en skugga. Hur kan man känna sig värdelös men ändå oövervinnerlig på samma gång? Stark och svag? Anorexian har följt henne sedan hon var barn och skickat henne igenom vårdapparaten. En vård som paradoxalt nog lärt henne att det är hennes vikt som avgör hennes värde. Nu är Anna vuxen – men skuggan är kvar. Musiker: Emma Augustsson.

7 april: Respiratorresan av och med Micael Sköldqvist
De slutade aldrig jaga honom. Han bar på ett livsfarligt virus och skulle dödas. Under de 35 dagar Micael Sköldqvist låg i respirator på grund av covid-19 kunde han inte skilja dröm från verklighet. När den 58-årige säljaren och kroppsbyggaren väl vaknade hade han förlorat 30 kilo och kunde knappt resa sig. Här börjar berättelsen om den långa vägen tillbaka till verkligheten och arbetet med att acceptera vem han blivit efter sjukdomen. Poet: Helena Granström. Musiker: Lisa Grotherus.

8 april: Festens mittpunkt av och med Samuel Girma
När Samuel som trettonåring kom till Sverige från Etiopien förstod han att ett livslångt arbete om att hitta sig själv började. Han bestämde sig för att hans liv skulle vara en kärleksförklaring till en trygg och vacker värld han ville skapa. Men hur gör man för att hålla ihop när privatlivet också är en politisk kamp? Hur hanterar man att bli mobbad på en arbetsplats när man är 33 år? Poet: Judith Kiros. Musiker: Lisa Grotherus.

4 maj: När du ler stannar tiden av Anna Pella  
Alla glada sms till släkt och vänner är skickade. Då får Anna Pella och hennes man beskedet att deras nyfödda dotter Agnes har en grav hjärnskada. Journalisten och författaren Anna Pella berättar om sorgens ansikten efter det att livet tog en helt ny vändning när hennes dotter föddes. Men också om kampen för att ge sin dotter all den vård hon förtjänar. Poet: Nino Ramsby. Musiker: Lisa Grotherus.

Svenska berättelser startade i SR 2007 som en fortsättning av Sommar i P1:s projekt Lyssnarnas sommar. Alla berättare har själva hört av sig till SR med sina historier. 2016 inledde SR och Dramaten ett samarbete där berättelserna framfördes på scen varvat med musikframträdanden och poesiläsning. Svenska berättelser på scen är sammansatta av Ola Hemström, producent på SR i samarbete med Dramaten&.

Svenska berättelser på scen livesänds den 25 februari, 7 och 8 april samt den 4 maj klockan 19.00. Föreställningarna kan ses på dramaten.se och på Facebook och de finns sedan tillgängliga i 30 dagar. Dramaten förlänger stängningen till den 30 april och om pandemiläget ändras kommer föreställningen den 4 maj eventuellt att spelas för publik.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anna Nygren. Foto: Ola Hemström.
Anna Nygren. Foto: Ola Hemström.
Ladda ned bild
Micael Sköldqvist. Foto: privat.
Micael Sköldqvist. Foto: privat.
Ladda ned bild
Samuel Girma. Foto: Kalle Jansson
Samuel Girma. Foto: Kalle Jansson
Ladda ned bild
Anna Pella. Foto: privat.
Anna Pella. Foto: privat.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum