Dramaten

Dramatenstjärnorna på Slottsteatern

Dela
Dramaten och Drottningholms Slottsteater samarbetar i höst. Johan Rabaeus och Andreas T. Olsson kommer att spela Beethoven och hans brorson i den nyskrivna pjäsen Dövheten av Niklas Rådström, med urpremiär den 5 september på Drottningholmsteatern. På den historiska scenen bjuder skådespelarna tillsammans med en stråkkvartett från Drottningholmsteaterns orkester på humor, värme och musik. Biljetter släpps i dag.
Johan Rabaeus. Foto: Roger Stenberg
Johan Rabaeus. Foto: Roger Stenberg

Dövheten är en samproduktion mellan Dramaten och Drottningholmsteatern och kommer att spelas sju föreställningar på Drottningholmsteatern i september för att sedan sättas upp på Dramatens lilla scen i november. Den historiska miljön på Drottningholm ger en inramning som gör teaterbesöket till en helhetsupplevelse.

Pjäsen utspelar sig på kvällen den 23 maj 1824 när nionde symfonin just har framförts offentligt för andra gången. Premiären var en succé, men nu var salongen halvfull och mottagandet ljummet. Beethoven är rasande. Hemma väntar den älskade brorsonen Karl, som Beethoven velat göra till sin son, redo att ta emot det kränkta geniet. Dövheten är en gripande och rolig pjäs om absolut gehör, känslomässig dövhet och skapande i samspel med både levande och döda.

– Vi ser mycket fram emot att få samarbeta med Drottningholmsteatern, som bara är 22 år äldre än Dramaten. Att det dessutom är en nyskriven pjäs om Beethoven av Niklas Rådström är såklart också mäktigt inför 2020 då Beethoven skulle fyllt 250 år, berättar Eirik Stubø, teaterchef.

Johan Rabaeus är en av Dramatens mest uppskattade och rutinerade skådespelare, med mer än 30 produktioner på nationalscenen i bagaget, däribland långkörare som Den Girige och Amadeus. Han har också varit verksam i radio, teve och film.

Andreas T. Olsson har gjort succé på Dramaten med Improvisation på Slottet, Sufflören och När det kommer till kritan och blivit hyllad både av kritiker och publik för sin komiska talang. Andreas är också dramatiker och författare och under våren även aktuell i nypremiären av Glada Änkan på Kungliga Operan och i tv-serien Bröllop, begravning och dop.

Niklas Rådström är en av Sveriges främsta författare och dramatiker, med en lång rad uppmärksammade romaner, diktsamlingar, pjäser och filmmanus på meritlistan. På Dramaten var han nyligen aktuell med När det kommer till kritan (2017), en monolog framförd av Andreas T. Olsson.

Av Niklas Rådström
Medverkande Johan Rabaeus, Andreas T. Olsson, m. fl
Musiker Maria Lindal, Anders Åkered, Joel Sundin, Magdalena Mårding (Drottningholmsteaterns orkester)

Dövheten, urpremiär 5 september, Drottningholmsteatern. Spelas även 7, 8, 10, 12, 14, 15 september.
Föreställningar på Dramaten i november. Biljetterna släpps den 24 april.

För mer information eller intervjuer, kontakta gärna:
Lena Törner, pressansvarig Dramaten, 070-372 61 47, lena.torner@dramaten.se
Elin West, Drottningholms Slottsteater, 0733 50 26 25, elin.west@dtm.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern grundades i maj 1788 av Gustaf III.

Drottningholms Slottsteater är intakt sedan 1766 och står på Unescos världsarvslista. Ingen annanstans i världen finns en liknande teater med handdrivet scenmaskineri som fortfarande används.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Rabaeus. Foto: Roger Stenberg
Johan Rabaeus. Foto: Roger Stenberg
Ladda ned bild
Niklas Rådström. Foto: Klara Granberg
Niklas Rådström. Foto: Klara Granberg
Ladda ned bild
Andreas T. Olsson. Foto: Sören Vilks
Andreas T. Olsson. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Frankas monster – en vild och gotisk teaterlek för lågstadiet3.4.2024 08:53:56 CEST | Pressmeddelande

Frankas monster är en kittlande och lekfull föreställning löst baserad på Mary Shelleys Frankenstein från 1816. I centrum står nioåriga Frank, som förlorat sin mamma och som försöker ta kontroll över sin livssituation. – Det kommer bli galet, surrealistiskt och absurt, säger Carl Johan Karlson, konstnärlig ledare för Unga Dramaten som också regisserar. Urpremiär på Lejonkulan den 19 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye