Transportstyrelsen

EASA beredda att häva flygförbudet för Boeing 737 MAX

Dela

Den europeiska byrån för flygsäkerhet EASA är beredda att häva flygförbudet för Boeing 737 MAX inom kort. Idag har ett förslag på nytt luftvärdighetsdirektiv för den olycksdrabbade modellen publicerats och det slutliga direktivet beräknas komma i mitten av januari 2021. Åtgärder kommer dock krävas av flygbolagen innan planen får lyfta.

EASA är beredda att häva flygförbudet för Boeing 737 Max
EASA är beredda att häva flygförbudet för Boeing 737 Max

EASA införde förbud mot flygningar med modellen Boeing 737 MAX den 12 mars 2019 efter ett flygplanshaveri i Etiopien med ett plan av den aktuella modellen. Det andra av två haverier på relativt kort tid, där sammanlagt 346 personer tragiskt omkommit. Förbudet omfattar flygningar inom hela Europa inklusive Sverige.

EASA meddelar nu att man är beredd att häva förbudet och har publicerat ett förslag på ett nytt luftvärdighetsdirektiv. Det är en tydlig indikation från byrån om att man bedömer flygplanet som säkert att flyga. Direktivet innehåller tydliga krav på åtgärder som ett flygbolag behöver genomföra innan flygplanen får lyfta.

Direktivet omfattar krav inom flera områden. Flygplanets styrsystem måste förändras på flera sätt bland annat genom mjukvaruuppdatering och ombyggnation av planet. Därtill behöver piloter som ska flyga modellen genomföra extra utbildningar i speciella Boeing MAX simulatorer. Och dessutom ska varje flygplan testflygas utan passagerare innan det får tas i kommersiell drift.

- Även om EASA lyfter själva förbudet för flygplansmodellen i januari så tror jag det kommer att dröja innan vi ser den i kommersiell trafik hos svenska flygbolag. Bolagen behöver genomföra dessa tvingande modifieringar och utbildningar av piloter. Därför är det mer troligt att en start sker succesivt under våren, säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsens roll framöver

Transportstyrelsens roll i arbetet är att via sitt tillsynsuppdrag följa upp och säkerställa att svenska flygbolag vidtar alla nödvändiga åtgärder som preciseras i direktivet för att få flyga med planen.

- EASA har lagt ner ett omfattande arbete med att förvissa sig om att flygplansmodellen är säker för flygning igen. De fel och brister som orsakade olyckorna kommer nu åtgärdas och man ska inte behöva känna sig orolig för att flyga med flygplanstypen, säger Gunnar Ljungberg.

EASA Pressrelease - EASA lay out it´s proposed conditions for return to service of the Boeing 737 MAX

EASA Proposed airworthiness directive

Nyckelord

Kontakter

Bilder

EASA är beredda att häva flygförbudet för Boeing 737 Max
EASA är beredda att häva flygförbudet för Boeing 737 Max
Ladda ned bild

Länkar

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

Transportstyrelsens har kartlagt besiktning i glesbygd15.1.2021 08:30:00 CETPressmeddelande

De allra flesta fordonsägare i Sverige har i dag en kortare väg till närmaste besiktningsstation än innan besiktningsmarknaden omreglerades 2010. Men de 9 600 bilägare i sju orter i norra Sverige som tidigare haft tillgång till mobila stationer får nu längre avstånd till närmaste station. Transportstyrelsen bedömer dock att företagen på besiktningsmarknaden kan komma att hitta lösningar även i glesbygd.

Nu gäller nya drönarregler i Sverige4.1.2021 10:00:00 CETPressmeddelande

Den 1 januari fick alla medlemsländer i EU nya regler för drönare. Från och med idag har svenskarna möjlighet att registrera sig som operatör och skaffa drönarkort. Den som vill flyga med drönare i EU ska ha genomgått alla krav senast den 10 januari. Det tar ca 5–10 min att registrera sig som operatör och 30–40 minuter att genomföra provet för drönarkort. Registrering kostar 50 kr per år och drönarkortet kostar 130 kr.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum