Efter regn kommer svamp – och många samtal om svampförgiftning
Det verkar bli ett svampår i år. Att många har gett sig ut i skog och mark för att leta svamp är tydligt i samtalsstatistiken till Giftinformationscentralen, som hanterar förgiftningsfrågor från såväl allmänhet som från sjukvården.
– Samtalen i juli har ökat och redan efter första veckan i augusti så ser vi en kraftig ökning av antalet samtal jämfört med föregående år. Som det ser ut nu verkar det bli många samtal om svampförgiftning precis som tidigare typiska svampår, säger Peter Hultén, apotekare vid Giftinformationscentralen.
Var säker på att det är en matsvamp du tänkt äta
För att undvika förväxling är det bra att lära sig några svampsorter i taget. Är du osäker ska du låta bli att äta den. Lär ditt barn att inte heller provsmaka svamp i skogen. En av de vanligaste orsakerna till svampförgiftning är att giftig svamp förväxlats med matsvamp. I allvarliga fall kan du få lever- eller njurskador och i värsta fall dö.
– Det finns några exempel på giftsvampar i den svenska skogen som kan ge allvarliga förgiftningar. Det handlar framför allt om lömsk flugsvamp, vit flugsvamp, gifthätting och toppig giftspindling. Vit och lömsk flugsvamp är några av de farligaste svamparna och de kan förväxlas med bland annat champinjoner, vissa kremlor, slidskivlingar och fjällskivlingar, fortsätter Peter Hultén. För att undvika de allra giftigaste svamparna - plocka inte vita och gröna svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor.
Vanligaste symptomen på förgiftning med någon av de farligaste flugsvamparna är kraftiga diarréer och magsmärtor samt kräkningar. Dessa kommer oftast efter 12 timmar, men kan komma tidigare.
På giftinformation.se finns bilder och information på 31 olika språk om Sveriges giftigaste svampar.
Fem råd vid svampplockning
- Lär dig några svampsorter i taget och ät bara svamp som du med säkerhet vet är matsvamp.
- Provsmaka inte, och lär ditt barn att aldrig smaka på svamp.
- Plocka svamparna en och en, om du plockar slarvigt finns risk att få med giftiga svampar. Se till att den som rensar har tillräcklig kunskap om svamp.
- Ring Giftinformationscentralen för råd. Om du misstänker att ditt barn har ätit av en giftig eller okänd svamp, ring Giftinformationscentralen via 112 för att få råd så fort som möjligt. Om du som vuxen har ätit misstänkt giftig svamp, ring Giftinformationscentralen på telefonnummer 010-456 6700 för rådgivning dygnet runt. Kom ihåg att spara svampen, eftersom den kan behövas för identifiering.
- Kontakta veterinären om du misstänker att din hund fått i sig giftig svamp.
Du kan må dåligt av svamp utan att vara förgiftad
Illamående och kräkningar kan förekomma efter att du har ätit svamp och behöver inte betyda att svampen var giftig. Svamp är hårdsmält föda och en känslig färskvara. Därför kan svamp i maten leda till att du mår dåligt, utan att du har blivit förgiftad av den.
Vanliga symptom vid svampförgiftning
Vanliga symptom på svampförgiftning kan vara kraftiga vattentunna diarréer och kräkningar. Dessa kommer oftast efter 12 timmar, men kan komma tidigare.
Relaterad information
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Vården klarar november – trots bristen på infusionsvätskor21.11.2024 13:12:34 CET | Pressmeddelande
Trots att situationen fortsatt är instabil ser vården ut att klara av bristen på infusionsvätskor under november och december. Licensläkemedel, varsam användning i vården och täta samarbeten mellan företag, regioner och myndigheter ser ut att ha gett resultat.
Vi vill ha fler biverkningsrapporter om hormonläkemedel21.11.2024 10:50:52 CET | Pressmeddelande
Hormonläkemedel i plåster-, gel-, kräm- och sprayform med testosteron och östrogen skulle i sällsynta fall kunna ge biverkningar hos människor och djur i användarens närhet. Som alltid när man upplever biverkningar av ett läkemedel ska man rapportera in detta till Läkemedelsverket.
Nu blir det enklare att rapportera misstänkta biverkningar av djurläkemedel19.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har en ny e-tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Myndigheten uppmanar alla djurägare att rapportera misstänkta biverkningar. Rapporterna är viktiga och används för att övervaka och förbättra säkerheten för djurläkemedel.
Ny e-tjänst ska underlätta biverkningsrapportering för veterinärläkemedel19.11.2024 08:29:00 CET | Pressmeddelande
En ny e-tjänst ersätter tidigare pappersblanketter för att rapportera misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Läkemedelsverket uppmanar all personal inom djurens hälso- och sjukvård att rapportera in misstänkta biverkningar.
Leqembi rekommenderas för behandling av tidig Alzheimers sjukdom15.11.2024 14:03:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s humanmedicinska kommitté CHMP har omprövat godkännandet av läkemedlet Leqembi. Slutsatsen i den nya rekommendationen är att fördelarna överväger riskerna i en begränsad patientpopulation av alzheimerpatienter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum