Einar Mattsson

”Einar Mattsson vill hela tiden framåt, följer med i tiden och utvecklas” — fredagsporträttet med Jeanette Skierus

Dela

Systemekonom Jeanette Skierus är i princip född in i företaget. Med sin tidiga karriärstart tillhör hon den lilla skara som hann arbeta med Einar när han levde. Hon är en synnerligen kreativ person även privat och har strävsamt jobbat sig upp genom koncernen. Jeanettes egen ekonomi-erfarenhet och blick för helheten gör henne till en utmärkt systemekonom.

Berätta om din yrkeskarriär på EM. 
‒ Jag startade min bana här väldigt tidigt, jag har arbetat här under alla lov sedan jag var tonåring.  Först som handräckare till plattsättarna, sedan som fastighetsskötare, allt-i-allo på stambyten och slutligen fick jag jobba inne på kontoret där jag satt i receptionen och hanterade felanmälningar och telefonväxeln. Dagen efter jag tog studenten började jag arbeta heltid på kundreskontran. Efter några år tog jag en fyra år lång paus då jag läste på universitetet och jobbade ett tag på Schenker. Efter många år på kundreskontran så hoppade jag in på några vikariat som ekonom på våra olika ekonomiavdelningar. Därefter så hamnade jag inom det område där jag nu befinner mig ‒ som systemekonom. 

Hur är det att jobba med systemen och inte i systemen? 
‒ Det är ett väldigt intressant arbete som ger mig möjligheten att sätta mig in i alla bakomliggande processer på ett annat sätt än när jag arbetade i systemen. Nu har jag överblicken som gör det tydligt hur alla arbetsuppgifter hänger ihop som ett stort pussel. Ett pussel där minsta lilla registervård som en person utför kan ge en stor tidsvinst för någon annan kollega i slutändan. Jag tror att det fått mig att uppskatta alla kollegors arbete mycket mer än när jag bara kunde se min egen del inne i systemet. 

Hur övertygar du den som håller i budgeten om att dina utvecklingsförslag är de bästa? 
‒ Genom att göra grundliga förstudier så att jag kan vara säker på att den lösning jag argumenterar för faktiskt är den som bäst kommer att lösa organisationens behov. Det är lättare att få med sig de ansvariga beslutsfattarna om du kan presentera fakta och visa att du tänkt efter före. 

Vad händer med de företag som inte hänger med i digitaliseringen? 
‒ Jag tror att de i längden kommer ha svårt att hänga med i konkurrensen. Allt blir mer och mer automatiserat och sker via appar. Om du inte följer med i utvecklingen så riskerar du att bli bortvald till förmån för andra företag med modernare lösningar. Med det sagt så tror jag inte att du hela tiden måste ligga längst fram i systemutvecklingen på alla plan, utan ibland kan det löna sig att sitta lugnt i båten och låta andra testa ny teknik innan du hoppar på de ”senaste” lösningarna. Det viktigaste är att du gör det i en takt som organisationen hänger med i. Det hjälper inte att du har de senaste verktygen om medarbetarna inte vet hur de ska använda dem. 

Vad tycker du att Einar Mattsson-koncernen gjort bra på digitaliseringsområdet? 
‒ Koncernen har gjort många bra satsningar som är på gång att tas fram eller redan implementerats och utvecklats under året, såsom exempelvis inköpssystemet Kommers, BIM, HR-plattform och CRM-system. Att alla redan arbetar i Teams och Sharepoint är också otroligt bra. Där hamnade vi verkligen rätt med timingen, då vi redan var inne i det när allt hemarbete började. Framåt borde vi satsa på att utveckla och se över arbetssätten i de system vi redan har, så att vi använder dem fullt ut, på rätt sätt och sedan byta ut och uppdatera systemstöd där det behövs. 

Vilka är tre egenskaper är du mest stolt över? 
‒ Jag är en engagerad person, är hjälpsam och kreativ. 

Vad har du för egenskap som utmanar dig, och hur hanterar du det? 
‒ Jag är snabb med självkritik och sätter ibland en orimligt hög standard för mig själv i mitt arbete. Jag försöker hantera det genom att tänka på vilken nivå jag skulle kräva av någon annan i samma situation. Och sedan nöja mig med den nivån även för mig själv. Det är inte alltid lätt, men just den tankeövningen har hjälpt mig att bli snällare mot mig själv.  
 
Var har du för yrkesdrömmar framöver? 
‒ Jag tycker det är så intressant att jobba med system och processer att jag tror att jag vill fortsätta med det. Det händer hela tiden nya saker och jag blir aldrig färdiglärd.  

Du har t o m släkt som har jobbat här. Berätta, hur hänger det ihop? 
‒ Min pappa började som lärling på Einar Mattssons byggbolag när han var 18 år och jobbade sig sedan uppåt i organisationen under 33 år tills han blev chef över ROT-avdelningen. (Han har sedan gått vidare till andra yrkesmässiga utmaningar.) På 90-talet så arbetade man ofta på sina föräldrars arbetsplatser på loven och det var så jag kom in så tidigt här. Mina syskon har också arbetat här i olika omgångar av samma anledning. 

Vad är det bästa med att jobba inom Einar Mattsson-koncernen? 
‒ Det är en omtänksam arbetsgivare som ser sina anställda. Man vill hela tiden framåt,  följer med i tiden och utvecklas, vilket gör att det ständigt finns utvecklingsmöjligheter inom företaget för den som vill och passar. 

Vad företagskulturen tror du det är som gör att så många kommer tillbaka igen efter att ha jobbat här? 
‒ Det är nog precis det jag beskrev. Att ägarfamiljen är omtänksamma och bryr sig om sina anställda på ett sätt som jag tror är ovanligt i dag. Familjen visar sin uppskattning på många olika sätt och det påverkar en positivt när du ibland är trött och slut efter en tuff arbetsperiod. 

Vad ska Einar Mattsson göra för att attrahera såväl unga som äldre talanger att välja ett långsiktigt bolag?  
‒ Att fortsätta på den inslagna banan. Kanske ska vi trycka mer på det faktum att det finns så stor potential att utvecklas och växa inom koncernen. Einar Mattsson är redan en mycket attraktiv arbetsgivare med gott rykte som jag upplever att många därför gärna väljer. 

Vad har du för intressen? 
‒ Jag älskar att pyssla och sysslar med både scrapbooking och bullet journaling på fritiden. Jag tycker också att det är jätteroligt att hitta på galna kalas och event med vänner och familj. I påskas ordnade vi exempelvis ett escape room*-äventyr i lägenheten. På somrarna blir det alltid en och annan skattjakt med barnen och då självfallet i full piratmundering. 
* = ett rum där man under en begränsad tid ska utföra ett uppdrag och att ta sig ut ur rummet genom att lösa pussel och gåtor. 

Vad/vem och vad hände som fick dig intresserad av det? 
‒ Mina föräldrar har alltid klätt ut sig och gjort galna lekar med mig och mina syskon under uppväxten, så det kanske finns i generna ... 

Hur mycket hinner du med din bullet journal, din scrap booking och ditt handarbete av olika slag? 
‒ Min bullet journal älskar jag även om livet som småbarnsförälder gör att jag inte hinner med den lika mycket som tidigare. Scrapbookingen har också fått stå tillbaka lite för pyssel med barnen, men jag kommer att komma tillbaka till det när tid finns! 

Berätta något om dig som inte många vet.  
‒ Jag lider av trypofobi, vilket yttrar sig i en oresonlig panikkänsla när jag ser många hål bredvid varandra som till exempel silen i diskhon eller en vaxkaka från en bikupa. Jag springer inte iväg skrikande eller så, men jag mår otroligt illa och blir yr av det. En ovanlig åkomma. 

När bad du om hjälp senastÄr du bra på att be om hjälp? 
‒ Jag har inga problem att be om hjälp och gör det så ofta det behövs, vanligtvis flera gånger i veckan. Du ska inte skämmas för att fråga när du inte förstår eller vet hur något ska göras, det är då som du lär dig nya saker. Som tur är har jag alltid starka team runt mig i projekten med kompetenta kollegor som kan visa in mig på rätt väg. 

Hur mycket Greta är du? Tänker du mycket på klimatförändringarna? 
‒ Jag försöker att tänka på det “lagom” mycket. Inte så mycket att jag får klimatångest och undrar varför jag skaffade barn, men tillräckligt mycket för att sopsortera, åka kommunalt/promenera så mycket som möjligt istället för att ta bilen. Vi äter mer närodlat och mer vegetariskt än tidigare och skänker en slant till Projekt Eden då och då.  

Hur blir man den bästa grannen? 
‒ Jag tror faktiskt att jag har den bästa grannen! Hon kommer och knackar på mitt köksfönster de flesta dagarna. Fönstret vetter ut mot loftgången och hon har kaffe och ibland nybakat bröd med sig. Jag ställer då upp fönstret, hon sitter utanför och jag innanför, och så fikar vi tillsammans på ett corona-säkert sätt. 

Nyckelord

Bilder

Om

Einar Mattsson-koncernen har varit verksam på Stockholms fastighetsmarknad sedan 1935.
De andra verksamheterna i koncernen utgörs av projektutveckling, fastighetsförvaltning, bygg och övriga investeringar.
Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

Pågående grundförstärkning i Hovings Malmgård6.7.2021 06:06:00 CEST | Blogginlägg

På inrådan från Stockholms stad förvärvade Einar Mattsson år 2000 tomträtten till kvarteret Sommaren 10. I samband med övertagandet av tomträtten fick Einar Mattsson en markanvisning vilket var en förutsättning för att kunna finansiera upprustningen av malmgården. Det har hela tiden varit vår ambition att rusta upp malmgården och då göra det samtidigt som vi ger ett tillskott av nybyggnation i någon form. Just nu genomför vi en grundförstärkning av själva malmgården.

Einar Mattsson – en trygg stad är en attraktiv stad 28.6.2021 14:06:12 CEST | Blogginlägg

Einar Mattsson-koncernen förfogar över hela värdekedjan med eget projektbolag och byggbolag, egen förvaltning och ett långsiktigt ägande. Här råder inga tvivel om att trygga och trivsamma bostadsområden utgör grunden för en attraktiv och hållbar stad. För att bäst berätta fördelarna med vår värdekedja, så intervjuade vi tre skarpa medarbetare från Einar Mattsson Projekt AB; affärsutvecklingschef Li Cederwall Frizzo, senior affärsutvecklare Lisa Isberg och projektutvecklingschef Sara Albrecht Merkel.

”Einar Mattsson vill på riktigt lämna efter sig fastigheter alla kan vara stolta över” – fredagsporträttet med Martin Berglund11.6.2021 10:00:00 CEST | Blogginlägg

Han förmedlar trots högt arbetstryck en känsla av stort lugn. Med denna approach tar sig Martin an försäljningsansvaret för de stora bostadsprojekt som Einar Mattsson uppför med eget byggbolag. Hans vardag är fylld av jobb, barn, familj, vänner och bollar och det blir inte många minuter över till någon bokläsning. Här är vår metodiske teamspelare Martin Berglund:

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum