Ekologiska alternativ saknas bland vegoprodukter
Noll ekologiska alternativ. Det blev resultatet när Naturskyddsföreningen granskade utbudet från fem av de största producenterna av vegetariska halvfabrikat. Samtidigt visar en ny Sifoundersökning att efterfrågan på ekologiska vegoprodukter är stor.

– Det måste finnas ekologiska alternativ att erbjuda konsumenterna. Att konsumtionen av växtbaserad mat ökar är positivt för klimatet – men det är lika viktigt att välja ekologiskt så att vi kan bromsa förlusten av biologisk mångfald, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
Utbudet av vegetariska halvfabrikat som färs, burgare och korv har exploderat på den svenska marknaden. Naturskyddsföreningen har nu granskat fem av de största producenterna av vegetariska halvfabrikat och deras sortiment i dagligvaruhandeln: Anamma, Dafgårds, Findus Green Cuisine, Hälsans kök och Oumph. Granskningen visar att det inte finns ett enda ekologiskt alternativ bland deras totalt 74 vegetariska halvfabrikat och färdigrätter.
Samtidigt visar en ny undersökning från Kantar Sifo som Naturskyddsföreningen låtit genomföra att 77 procent av dem som i dag köper vegoprodukter efterfrågar fler ekologiska alternativ.
– Svenska folket sänder en tydlig signal till producenterna. De vill se mer ekologiskt på vegohyllan, så nu är det bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång, säger Karin Lexén.
Sifoundersökningen visar också att mer än var tredje svensk (36 procent) väljer vegetariskt oftare än för tre år sedan. Var fjärde (24 procent) tror att dessa produkter bidrar till att minska spridningen av kemiska bekämpningsmedel. Men det går inte att veta säkert bara för att det är vegetariskt.
– Genom att välja eko vet du att inga farliga kemikalier använts i produktionen. Dessutom får du färre tillsatser i maten och bidrar till att öka artrikedomen av bin, fjärilar och andra pollinatörer, som är på väg att försvinna i en skrämmande takt, säger Karin Lexén.
RESULTAT FRÅN GRANSKNINGEN
Antalet ekologiska alternativ av totala antalet vegetariska halvfabrikat och färdigrätter i dagligvaruhandeln.
ANAMMA: 0 av 17.
DAFGÅRDS: 0 av 11.
FINDUS GREEN CUISINE: 0 av 10.
HÄLSANS KÖK: 0 av 21.
OUMPH: 0 av 15.
Granskningen baseras på telefonsamtal med producenterna under perioden 16–31 augusti 2021 samt utbudet på deras webbplatser.
OM OPINIONSUNDERSÖKNINGEN
Opinionsundersökningen genomfördes av Kantar Sifo 18–20 juni 2021 i form av en webbaserad undersökning och bygger på 1 154 intervjuer bland den svenska allmänheten.
- 36 procent väljer i dag oftare vegetariskt jämfört med för tre år sedan och 32 procent väljer oftare ekologiskt.
- 46 procent köper ibland vegetariska produkter som färs, burgare och korv.
- Av dem som köper vegetariskt förväntar sig 79 procent att produkterna har lägre klimatpåverkan, 24 procent att de inte bidrar till spridning av bekämpningsmedel och 15 procent att det inte används konstgödsel.
Nyckelord
Kontakter
Lisa PerssonPressekreterare
Tel:070-916 41 79lisa.persson@naturskyddsforeningen.seBilder


Länkar
Om
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Många vinster med att inreda sitt hem med begagnat18.1.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att inreda sin bostad innebär ofta många inköp av möbler och inredning, vilket kan vara en stor belastning på klimatet. Men genom att köpa begagnat blir klimatpåverkan mycket mindre. Exempelvis går det att köpa 24 begagnade fåtöljer eller 26 begagnade mattor för samma klimatpåverkan som en ny. Det visar rapporten ”Bästa bohaget” från Naturskyddsföreningen, där möbler och inredning för fyra olika rum har analyserats ur klimat- och resursperspektiv.
Naturskyddsföreningen: Industrins gratisutsläpp av koldioxid måste stoppas19.12.2022 16:49:31 CET | Pressmeddelande
I går gick de centrala klimatdelarna av EU:s stora omställningspaket Fit for 55 i mål. Trots vissa framsteg riskerar åtgärderna att vara långt ifrån tillräckliga. Naturskyddsföreningen är kritisk till att delar av industrin får fortsätta släppa ut gratis inom utsläppshandeln ända fram till år 2034, i en tid av akut klimatkris.
Naturskyddsföreningen om COP15: Historiskt avtal som regeringen nu måste leva upp till19.12.2022 14:37:27 CET | Pressmeddelande
Nu finns äntligen ett nytt, globalt avtal för att stoppa förlusten av biologisk mångfald på plats. Naturskyddsföreningen är positiva till att det nu finns ett avtal som kan minska naturkrisen. Men nu måste regeringen också implementera avtalet nationellt, vilket ställer stora krav på miljöpolitiken och dess finansiering.
Johanna Sandahl slutar som ordförande12.12.2022 13:30:00 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl lämnar sin post. Johanna har varit ordförande i nästan ett decennium. Hon har bestämt sig för att för att inte kandidera för en ny mandatperiod, när föreningen håller riksstämma i juni 2023.
Naturskyddsföreningen oroad över skräddarsydda miljölagar åt miljöfarliga verksamheter7.12.2022 11:06:21 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen beklagar domen om Cementa från Högsta förvaltningsdomstolen. Domen innebär att regeringen snabbt kan utfärda skräddarsydda lagar åt verksamheter som domstolarna har stoppat av miljöskäl och därmed köra över mark- och miljödomstolars beslut.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum