Ekologiska alternativ saknas bland vegoprodukter
– Det måste finnas ekologiska alternativ att erbjuda konsumenterna. Att konsumtionen av växtbaserad mat ökar är positivt för klimatet – men det är lika viktigt att välja ekologiskt så att vi kan bromsa förlusten av biologisk mångfald, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
Utbudet av vegetariska halvfabrikat som färs, burgare och korv har exploderat på den svenska marknaden. Naturskyddsföreningen har nu granskat fem av de största producenterna av vegetariska halvfabrikat och deras sortiment i dagligvaruhandeln: Anamma, Dafgårds, Findus Green Cuisine, Hälsans kök och Oumph. Granskningen visar att det inte finns ett enda ekologiskt alternativ bland deras totalt 74 vegetariska halvfabrikat och färdigrätter.
Samtidigt visar en ny undersökning från Kantar Sifo som Naturskyddsföreningen låtit genomföra att 77 procent av dem som i dag köper vegoprodukter efterfrågar fler ekologiska alternativ.
– Svenska folket sänder en tydlig signal till producenterna. De vill se mer ekologiskt på vegohyllan, så nu är det bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång, säger Karin Lexén.
Sifoundersökningen visar också att mer än var tredje svensk (36 procent) väljer vegetariskt oftare än för tre år sedan. Var fjärde (24 procent) tror att dessa produkter bidrar till att minska spridningen av kemiska bekämpningsmedel. Men det går inte att veta säkert bara för att det är vegetariskt.
– Genom att välja eko vet du att inga farliga kemikalier använts i produktionen. Dessutom får du färre tillsatser i maten och bidrar till att öka artrikedomen av bin, fjärilar och andra pollinatörer, som är på väg att försvinna i en skrämmande takt, säger Karin Lexén.
RESULTAT FRÅN GRANSKNINGEN
Antalet ekologiska alternativ av totala antalet vegetariska halvfabrikat och färdigrätter i dagligvaruhandeln.
ANAMMA: 0 av 17.
DAFGÅRDS: 0 av 11.
FINDUS GREEN CUISINE: 0 av 10.
HÄLSANS KÖK: 0 av 21.
OUMPH: 0 av 15.
Granskningen baseras på telefonsamtal med producenterna under perioden 16–31 augusti 2021 samt utbudet på deras webbplatser.
OM OPINIONSUNDERSÖKNINGEN
Opinionsundersökningen genomfördes av Kantar Sifo 18–20 juni 2021 i form av en webbaserad undersökning och bygger på 1 154 intervjuer bland den svenska allmänheten.
- 36 procent väljer i dag oftare vegetariskt jämfört med för tre år sedan och 32 procent väljer oftare ekologiskt.
- 46 procent köper ibland vegetariska produkter som färs, burgare och korv.
- Av dem som köper vegetariskt förväntar sig 79 procent att produkterna har lägre klimatpåverkan, 24 procent att de inte bidrar till spridning av bekämpningsmedel och 15 procent att det inte används konstgödsel.
Nyckelord
Kontakter
Lisa PerssonPressekreterare
Tel:070-916 41 79lisa.persson@naturskyddsforeningen.seBilder
Länkar
Om
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
COP29: Klent resultat efter två veckors förhandlingar24.11.2024 00:31:21 CET | Pressmeddelande
Natten till söndag, två dagar efter klimattoppmötets egentliga slutdatum, kom resultatet. Utvecklingsländerna ska få 300 miljarder dollar om året för att hantera klimatkrisen. – Det räcker inte, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Ny rapport: Rättvis klimatomställning i praktiken18.11.2024 15:53:07 CET | Pressmeddelande
För att klimatomställningen ska bli rättvis måste de höginkomsttagare som har störst utsläpp betala mest. Låginkomsttagare med mindre klimatutsläpp bör få ekonomiskt stöd för att klara av att ställa om. Idag lägger Naturskyddsföreningen fram två styrmedelspaket med 27 konkreta förslag för en politik som sänker utsläppen och kompenserar ekonomiskt sårbara grupper.
COP29: Dödläge i halvtid på klimattoppmötet18.11.2024 09:39:06 CET | Pressmeddelande
Efter en veckas klimatförhandlingar i Baku råder stora oenigheter om vilka länder som ska betala för klimatomställningen, och hur mycket. – I mötets viktigaste fråga om klimatfinansiering är det just nu låst, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen. – När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Klimatkonferensen COP29: Naturskyddsföreningen på plats5.11.2024 13:15:20 CET | Pressmeddelande
År 2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts och den globala uppvärmningen överstiger regelbundet 1,5°C. Naturskyddsföreningen är på plats under COP29: FN:s 29:e klimatkonferens den 11 – 22 november i Baku, Azerbajdzjan, där klimatkrisens viktigaste förhandlingar äger rum.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum