Naturskyddsföreningen

Ekologiska alternativ saknas bland vegoprodukter

Dela

Noll ekologiska alternativ. Det blev resultatet när Naturskyddsföreningen granskade utbudet från fem av de största producenterna av vegetariska halvfabrikat. Samtidigt visar en ny Sifoundersökning att efterfrågan på ekologiska vegoprodukter är stor.

Foto: Naturskyddsföreningen
Foto: Naturskyddsföreningen

– Det måste finnas ekologiska alternativ att erbjuda konsumenterna. Att konsumtionen av växtbaserad mat ökar är positivt för klimatet – men det är lika viktigt att välja ekologiskt så att vi kan bromsa förlusten av biologisk mångfald, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Utbudet av vegetariska halvfabrikat som färs, burgare och korv har exploderat på den svenska marknaden. Naturskyddsföreningen har nu granskat fem av de största producenterna av vegetariska halvfabrikat och deras sortiment i dagligvaruhandeln: Anamma, Dafgårds, Findus Green Cuisine, Hälsans kök och Oumph. Granskningen visar att det inte finns ett enda ekologiskt alternativ bland deras totalt 74 vegetariska halvfabrikat och färdigrätter.

Samtidigt visar en ny undersökning från Kantar Sifo som Naturskyddsföreningen låtit genomföra att 77 procent av dem som i dag köper vegoprodukter efterfrågar fler ekologiska alternativ.

– Svenska folket sänder en tydlig signal till producenterna. De vill se mer ekologiskt på vegohyllan, så nu är det bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång, säger Karin Lexén.

Sifoundersökningen visar också att mer än var tredje svensk (36 procent) väljer vegetariskt oftare än för tre år sedan. Var fjärde (24 procent) tror att dessa produkter bidrar till att minska spridningen av kemiska bekämpningsmedel. Men det går inte att veta säkert bara för att det är vegetariskt.

– Genom att välja eko vet du att inga farliga kemikalier använts i produktionen. Dessutom får du färre tillsatser i maten och bidrar till att öka artrikedomen av bin, fjärilar och andra pollinatörer, som är på väg att försvinna i en skrämmande takt, säger Karin Lexén.

RESULTAT FRÅN GRANSKNINGEN

Antalet ekologiska alternativ av totala antalet vegetariska halvfabrikat och färdigrätter i dagligvaruhandeln.

ANAMMA: 0 av 17.
DAFGÅRDS: 0 av 11.
FINDUS GREEN CUISINE: 0 av 10.
HÄLSANS KÖK: 0 av 21.
OUMPH:
0 av 15.

Granskningen baseras på telefonsamtal med producenterna under perioden 16–31 augusti 2021 samt utbudet på deras webbplatser.

OM OPINIONSUNDERSÖKNINGEN
Opinionsundersökningen genomfördes av Kantar Sifo 18–20 juni 2021 i form av en webbaserad undersökning och bygger på 1 154 intervjuer bland den svenska allmänheten.

  • 36 procent väljer i dag oftare vegetariskt jämfört med för tre år sedan och 32 procent väljer oftare ekologiskt.
  • 46 procent köper ibland vegetariska produkter som färs, burgare och korv.
  • Av dem som köper vegetariskt förväntar sig 79 procent att produkterna har lägre klimatpåverkan, 24 procent att de inte bidrar till spridning av bekämpningsmedel och 15 procent att det inte används konstgödsel.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Naturskyddsföreningen
Foto: Naturskyddsföreningen
Ladda ned bild
Foto: Naturskyddsföreningen
Foto: Naturskyddsföreningen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Många vinster med att inreda sitt hem med begagnat18.1.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Att inreda sin bostad innebär ofta många inköp av möbler och inredning, vilket kan vara en stor belastning på klimatet. Men genom att köpa begagnat blir klimatpåverkan mycket mindre. Exempelvis går det att köpa 24 begagnade fåtöljer eller 26 begagnade mattor för samma klimatpåverkan som en ny. Det visar rapporten ”Bästa bohaget” från Naturskyddsföreningen, där möbler och inredning för fyra olika rum har analyserats ur klimat- och resursperspektiv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum