Fundler

Ekonomin sätter stopp för separation - många kvinnor har inte råd

Dela

Nästan varannan svensk kvinna är osäker på om hon har råd att separera från sin partner visar en ny SIFO-undersökning utförd av den digitala investeringstjänsten Fundler. "Att kvinnor 2022 fortfarande inte har ekonomiskt kontroll över sina liv är sorgligt och ett misslyckande för samhället" säger Anna-Lena Wretman, vd på Fundler.

Sverige är känt för att vara ett av världens mest jämställda länder men en ny SIFO-undersökning, gjord på uppdrag av den digitala investeringstjänsten Fundler, visar att vi har en lång väg kvar till ekonomisk jämställdhet. I undersökningen svarar hela 44 procent av kvinnorna att de är osäkra på om de har råd att skilja sig eller separera från sin partner och ändå kunna leva ett gott liv.

I undersökningen uppger även nästan en av fem kvinnor (19 %) att de skulle få det tufft ekonomiskt och lika många vet inte hur stora finansiella tillgångar deras partner egentligen har. Mer än var tredje kvinna (33 %) uppger att ekonomi är en faktor som hindrar henne från att leva det liv hon vill.

– Svaren visar att vi inte är så jämställda som vi kanske tror. Att ekonomin begränsar viktiga livsval är självklart en enorm stress. Det är på många sätt ett misslyckande att nästan varannan svensk kvinna inte vet om hon kan leva ett gott liv om hon väljer att lämna sin partner, säger Anna-Lena Wretman, vd på Fundler.

En separation är för många en av livets största kriser. Tryggheten i att ha ett eget kapital och kontroll på sin ekonomi är en viktig faktor för att ta bort onödig stress i ett sårbart läge. Ett eget personligt sparande minskar dessutom risken för att bli utsatt för ekonomiskt våld, under relationen och efter en separation, så kallat eftervåld.

– Vi vet att ett viktigt verktyg för ekonomisk frihet är att spara och investera regelbundet i eget namn. Vi behöver också våga prata om pengar i en relation och kompensera varandra för föräldraledighet, deltidsarbete och inkomstskillnader, fortsätter Anna-Lena Wretman.

Undersökningen är gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Fundler. 1 100 svenskar i åldern 18–65 år besvarade enkäten. Datainsamlingen skedde under januari 2022.

Kontakter

Bilder

Anna-Lena Wretman, vd på Fundler
Anna-Lena Wretman, vd på Fundler
Ladda ned bild
Anna-Lena Wretman, vd för Fundler
Anna-Lena Wretman, vd för Fundler
Ladda ned bild

Dokument

Om

Fundler
Fundler
Storgatan 10
114 51 Stockholm

https://fundler.se

Stockholmsbaserade Fundler AB startade 2015 och uppfyller Finansinspektionens regler för oberoende investeringsrådgivning. Fundler hjälper både privatpersoner och företag med investeringsrådgivning och ger alltid provisionen från fondbolagen direkt till kunderna. Läs mer på www.fundler.se.

Följ Fundler

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fundler

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum