Göteborgs stift, Svenska kyrkan

En diakon och fem präster går ut i tjänst i Göteborgs stift

Dela
Söndagen 22 januari vigde biskop Susanne Rappmann en diakon och fyra präster till tjänst i Göteborgs stift. Vid gudstjänsten togs också en präst i EKD, Evangeliche Kirche in Deutschland, emot som präst i Svenska kyrkan.
Domprost Stefan Hiller, Gunnar Held, Hannah Bartonek Åhman, Eva Prissberg, Charlotta Hildesjö Andersson, Ninnie Alstersjö, Frida Brännström Olsson och biskop Susanne Rappmann. Foto: Johanna Frostensson
Domprost Stefan Hiller, Gunnar Held, Hannah Bartonek Åhman, Eva Prissberg, Charlotta Hildesjö Andersson, Ninnie Alstersjö, Frida Brännström Olsson och biskop Susanne Rappmann. Foto: Johanna Frostensson

Den 22 januari fick Göteborgs stift en ny diakon och fyra nya präster då biskop Susanne Rappmann vigde Eva Prissberg samt Frida Brännström Olsson, Charlotta Hildesjö Andersson, Ninne Alstersjö och Hannah Bartonek Åhman för tjänst i Göteborgs stift och Svenska kyrkan. Vid gudstjänsten togs också Gunnar Held, präst i EKD, Evangeliche Kirche in Deutschland, emot som präst i Svenska kyrkan.

I sitt vigningstal till kandidaterna skickade biskop Susanne Rappmann med följande ord:
– Det är en stor, och fantastisk, uppgift som ni och kyrkan har. Det kräver rätt sällan dyr utrustning, men det kräver mod och tid. Mod att stanna kvar också när det skymmer, tid att vänta ut nattens brottningar för att tillsammans med era medmänniskor vara med när den nya dagen gryr. Må Gud välsigna er i ert viktiga uppdrag!

Fredagen före vigningshelgen genomgick kandidaterna diakon- resp prästexamen inför det församlade domkapitlet i Göteborg. Det var den sista delen i utbildningen till diakon resp präst och därmed blir kandidaterna behöriga att vigas till sina ämbeten och träda i tjänst i Svenska kyrkan. 

Vid vigningen i domkyrkan avlade diakon- och prästkandidaterna sina vigningslöften. Löftena handlar om att säga ja till att utöva ämbetet så att Gud blir ärad, kyrkan uppbyggd och Guds vilja förverkligad i världen. Diakonerna lovar också att hjälpa dem som behöver det, att stå på de förtrycktas sida, att följa kyrkans ordning, att förverkliga kallelsen med Kristus som förebild samt att leva som vittnen om Guds kärlek och försoningens hemlighet. Prästerna lovar också att rent och klart förkunna Guds ord och rätt förvalta sakramenten (dopet och nattvarden) samt att följa kyrkans ordning och förverkliga kallelsen med Kristus som förebild. 

Diakonens uppgift i Svenska kyrkan är leva som Kristi tjänare och hjälpa människor att gestalta Guds kärlek. Diakonen ska försvara människors rätt, stå på de förtrycktas sida och uppmuntra och frigöra Guds folk till det som är gott, så att Guds kärlek blir synlig i världen.

En präst skall i sitt uppdrag leva som Kristi tjänare, öppen för människors behov och i sitt sinne vara vänd till Gud och hela skapelsen. Med trohet och klokhet skall prästen ge Guds folk vad det behöver för att renas och mogna i tron, så att Guds kärlek blir synlig i världen.

De nyvigda prästerna kommer att tjänstgöra som pastorsadjunkter i särskilda introduktionsförsamlingar under sitt första år som präster. Därefter är de behöriga att söka tjänst i Svenska kyrkan. Diakonen är i och med vigningen behörig till diakontjänster i Svenska kyrkan. 

I vigningsgudstjänsten togs också Gunnar Held emot som präst i Svenska kyrkan. Gunnar är prästvigd för tjänstgöring inom EKD, Evangeliche Kirche in Deutschland. 

Diakon:

Eva Prissberg, för tjänst i Tranemo församling, Kinds pastorat, evabj5@hotmail.com

Präster:

Frida Brännström Olsson, för tjänst i Angereds församling, Nylöse pastorat, frida.brannstrom-ohlsson@svenskakyrkan.se 

Charlotta Hildesjö Andersson, för tjänst i Snöstorps pastoratcharlotta.hildesjoandersson@svenskakyrkan.se 

Ninne Alstersjö, för tjänst i Ljungskile pastoratninnie.alstersjo@gmail.com 

Hannah Bartonek Åhman, för tjänst i Råda församlinghannah.bartonekahman@svenskakyrkan.se 

Övergår till tjänst som präst i Svenska kyrkan:

Gunnar Held, för tjänst i Haga församling, Göteborgs domkyrkopastorat, gunnar.held@svenskakyrkan.se  

För ytterligare information och foto från prästvigningen, kontakta Johanna Frostensson 070-633 12 87, johanna.frostensson@svenskakyrkan.se

Presentation av de nyvigda:

Diakon:

Eva Prissberg, för tjänst i Tranemo församling, Kinds pastorat
Jag är född och uppvuxen i Borås men har även bott i Umeå och Linköping. Jag är utbildad undersköterska och har arbetat inom akutsjukvård och äldrevård, är grundskollärare och har arbetat i grundskola och förskola. Jag är även socionom och har arbetat som socialsekreterare inom socialtjänsten och som skolkurator. Jag ser fram emot att få göra massor av härliga möten med människor. Att få göra nya erfarenheter och få ny kunskap. Att få njuta av känslan att jag har kommit hem efter många års sökande. 

Präster:

Frida Brännström Olsson, för tjänst i Angereds församling, Nylöse pastorat
Äntligen skall jag få kavla upp ärmarna arbeta som präst! Med ett tidigare yrkesliv både i och utanför kyrkan och rustad med evangeliet, god kaffedrickarförmåga och en rackarns massa Jesusanamma ser jag fram emot att lära känna en ny församling och en ny roll. Att få mötas kring livet, tron och hoppet, oavsett om vardagen är grå, glädjen är bubblande eller sorgen är svart.

Charlotta Hildesjö Andersson, för tjänst i Snöstorps pastorat
Tillsammans med min make och våra tre underbara barn, en liten vän kattfröken och en ovanligt vanlig kanin bor jag i min mormors gamla hus i halländska Torup. Här är jag uppvuxen, hit återvände jag efter studieåren i Stockholm och här finns nu min fasta punkt. Det var också här min starka längtan efter prästlivet väcktes. Under min uppväxt tillhörde kvinnliga präster inte det vanliga och därför tog det mig ett helt liv att bli redo att följa min längtan. Livet tog omvägen via en lärarutbildning innan jag vågade lita på kallelsen. Att äntligen, som präst, få möta mina medmänniskor i både glädje och sorg och få vandra med en bit på vägen ser jag fram emot oerhört mycket men alldeles särskilt gläder jag mig åt att få celebrera mässan och att döpa.

Ninne Alstersjö, för tjänst i Ljungskile pastorat
Nu är det snart dags för prästvigning och jag ser så mycket fram emot att få börja tjänstgöra i Ljungskile församling! Efter många år med studieböcker längtar jag efter att äntligen få träffa församlingsbor, fira gudstjänst i glädje och sorg och få följa människor en liten bit på vägen i deras liv. Jag är född och uppvuxen på Orust och sedan fem år återflyttad med min familj.

Hannah Bartonek Åhman, för tjänst i Råda församling
Jag är uppvuxen i Stockholmstrakten men flyttade till Göteborg för drygt tio år sedan. Numera bor jag i Mölndal med min man, våra två barn och en liten hund. Till yrket har jag varit universitetslärare och -forskare, framför allt inom latin, lingvistik och pedagogik. Det är min förhoppning att intresset för språk, litteratur och mellanmänsklig kommunikation också ska vara till nytta i tjänsten som präst. Nu ser jag med förväntan fram emot att lära känna en ny församling och att få ägna mig på heltid åt det jag håller för det största och viktigaste i livet.

Övergår till tjänst som präst i Svenska kyrkan:

Gunnar Held, för tjänst i Haga församling, Göteborgs domkyrkopastorat
Efter 15 år som präst i Bremen, Tyskland var det dags för något nytt och vi (min man och våra två barn) flyttade till Göteborg. Jag gläder mig över att lära känna Svenska Kyrkan, Haga församling och Domkyrkopastoratet men framför allt alla människor här. I kyrkan finns det plats för alla. Det är en öppen mötesplats för att möta oss själva, andra människor och Gud. Vår vardag ryms i församlingslivet och i gudstjänsten och gudstjänsten och församlingslivet leder oss i vår vardag. Så önskar jag mig att kyrkan och församlingarna skall vara. Jag gillar att träffa folk, stora och små, unga och gamla, och att dela vägen med dem genom livets snår och hoppets gläntor. Särskilt tycker jag om att dela vägen med barn och leta efter liv och Gud. Jag har lärt mig så mycket av barnen, de stora små filosoferna. 

Kontakter

Bilder

Domprost Stefan Hiller, Gunnar Held, Hannah Bartonek Åhman, Eva Prissberg, Charlotta Hildesjö Andersson, Ninnie Alstersjö, Frida Brännström Olsson och biskop Susanne Rappmann. Foto: Johanna Frostensson
Domprost Stefan Hiller, Gunnar Held, Hannah Bartonek Åhman, Eva Prissberg, Charlotta Hildesjö Andersson, Ninnie Alstersjö, Frida Brännström Olsson och biskop Susanne Rappmann. Foto: Johanna Frostensson
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift, Svenska kyrkan
Göteborgs stift, Svenska kyrkan
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 168 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Svenska kyrkan i Halland förbereder sig inför allhelgonahelgen28.10.2024 09:43:53 CET | Pressmeddelande

I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Halland finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.

Svenska kyrkan i Bohuslän förbereder sig inför allhelgonahelgen28.10.2024 08:25:32 CET | Pressmeddelande

I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Bohuslän finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.

Svenska kyrkan i Göteborg förbereder sig inför allhelgonahelgen28.10.2024 08:18:42 CET | Pressmeddelande

I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Göteborg finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye