Svenska kyrkan

En månad kvar till kyrkovalet

Dela

Om exakt en månad är det kyrkoval för alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år. Idag presenteras nomineringsgrupperna i kyrkomötesvalet, som svarar på vad de tycker är viktigast i Svenska kyrkan framöver.

Foto: Magnus Aronson/Ikon.
 

Den 17 september i år är det kyrkoval där alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år får rösta. Valet görs på tre nivåer: till kyrkofullmäktige i församlingar/pastorat på lokal nivå, till stiftsfullmäktige på regional nivån och till kyrkomötet som är den nationella nivån.

Totalt deltar 797 nomineringsgrupper i kyrkovalet. 15 grupper kandiderar till kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Idag presenteras de 15 nomineringsgruppernas svar på vilka frågor de driver i kyrkovalet och vilken utmaning de tycker är viktigast för Svenska kyrkan: Vad vill nomineringsgrupperna i kyrkomötet?

Kyrkan har ungefär lika många förtroendevalda som kommuner, landsting och riksdag tillsammans. De väljs till kyrkomötet på nationell nivå, till 13 stiftsfullmäktige på regional nivå och till kyrkoråd på lokal nivå i 1360 församlingar/pastorat.

De förtroendevalda bestämmer över kyrkans inriktning och ekonomi – om alltifrån hur gudstjänstlivet ska se ut och barnverksamhet i församlingen, till vad som ska ske med kyrkobyggnaderna och hur hög kyrkoavgiften ska vara.

Vilka grupper deltar lokalt och regionalt? I kyrkovalets sökfunktion hittar du alla fastställda grupper och kandidater i årets kyrkoval.

Vanliga frågor och svar om kyrkovalet.

Fakta

  • Cirka 5,2 miljoner personer har möjlighet att rösta i de tre valen: till kyrkofullmäktige, till stiftsfullmäktige och till kyrkomötet.
  • Röstkortet kommer till folkbokföringsadressen senast den 30 augusti 2017.
  • Förtidsröstning kan ske i hela landet från den 4 september till och med valdagen.

Läs mer

Allt om kyrkovalet 
Så styrs Svenska kyrkan

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Internationell biståndsallians möts i Uppsala19.10.2018 10:57Pressmeddelande

Den 27 oktober till 1 november håller ACT-alliansen sin tredje generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT-alliansen är en av världens största biståndsallianser, där Svenska kyrkan och Diakonia är svenska medlemmar. Bland inbjudna gäster finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, högsta chefen för FN-organet UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum