En mans yrkesliv ger 3,7 miljoner mer i plånboken
Manliga akademiker tjänar i genomsnitt nästan 3,7 miljoner mer i livslön efter skatt än kvinnliga akademiker, visar nya siffror från Saco. Det innebär att mäns livslön är hela 19 procent högre än kvinnors.
– Det är orimligt långt kvar till en jämställd arbetsmarknad, säger Lena Granqvist, samhällspolitisk chef på Saco.
Livslön innefattar den samlade lönen under livet inklusive pension. Och livslönen skiljer sig markant beroende på om du är kvinna eller man, visar Sacos siffror.
Den främsta anledningen är att kvinnor och män i hög utsträckning väljer olika utbildningar som leder till jobb i olika sektorer. I vården, skolan och omsorgen är kvinnor i majoritet. Där är lönerna generellt sett betydligt lägre än i privat sektor.
– Kvinnodominerade utbildningar som leder till välfärdsyrken måste värderas högre. De låga lönerna och de platta lönekarriärerna inom offentlig sektor är ett jämställdhetsproblem och ett problem för samhället i stort. Ska vi komma till rätta med kompetensbristen i välfärden behöver arbetsgivarna höja lönerna, säger Lena Granqvist, samhällspolitisk chef på Saco.
En annan anledning till den stora skillnaden i livslön mellan manliga och kvinnliga akademiker är att kvinnor tar, eller förväntas ta, ett större ansvar för hem och familj.
Kvinnor tar ut sju av tio dagar av föräldrapenningen och sex av tio vabbdagar, visar siffror från Försäkringskassan. Dessutom utför kvinnor en större del av det obetalda arbetet i hemmet samt jobbar deltid i högre utsträckning.
– Arbetsgivarna måste se till att män och kvinnor kan göra karriär på lika villkor, och männen måste helt enkelt börja ta ett större ansvar för hem och familj. En väg till det är att införa en tredelad föräldraförsäkring. Vi kan inte blunda för de negativa effekter som snedfördelningen av föräldraledigheten har på kvinnors situation på arbetsmarknaden, säger Lena Granqvist, samhällspolitisk chef på Saco.
Nyckelord
Kontakter
Emma NilssonKommunikationschef
Tel:070- 310 07 45emma.nilsson@saco.seBilder

Länkar
Om
Sveriges akademikers centralorganisation, driver akademikernas intressen på arbetsmarknaden. Genom opinionsbildning, egna studier och aktiviteter kämpar vi för att utbildning ska löna sig.
Följ Saco
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Saco
Regeringen för passiv om EU:s minimilönedirektiv22.12.2020 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen gör inte tillräckligt för att stoppa EU-kommissionens föreslagna direktiv om minimilöner. Tillsammans med arbetsmarknadens parter bjuder Saco in statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till samtal om en hårdare och tydligare linje för Sverige.
Goda jobbchanser för akademiker om fem år25.11.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande
De som börjar läsa en högskoleutbildning nu har goda framtidsutsikter på fem års sikt. Trots en ökad arbetslöshet och osäkerhet under pandemin ser arbetsmarknaden ljus ut för många akademiker. Det visar en ny prognos från Saco.
Ge fler möjlighet till hemarbete under pandemin13.11.2020 15:09:52 CET | Pressmeddelande
Med anledning av den snabba smittspridningen uppmanar Saco arbetsgivare att möjliggöra för fler arbetstagare att arbeta på distans - helt eller så mycket det går. Samtidigt behövs tydlighet kring hur arbetsgivarna ska säkra arbetsmiljön vid hemarbete och arbetsskadeförsäkringen behöver anpassas för det utbredda distansarbetet. Det framförde Saco till regeringen idag.
Arbetslösheten rekordhög bland äldre akademiker9.11.2020 07:38:44 CET | Pressmeddelande
Arbetslösheten ökar på bred front bland akademiker under pandemin, visar den senaste statistiken. Den stigande arbetslösheten drabbar nu samtliga grupper – kvinnor och män, utrikes- och inrikesfödda, unga och äldre. Bland akademiker som fyllt 50 år har nu arbetslösheten nått över 6 procent.
EU-direktivet om minimilöner kan pressa svenska löner nedåt28.10.2020 13:03:14 CET | Pressmeddelande
EU-kommissionens nya direktiv om minimilöner hotar den svenska modellen och kan leda till lönepress nedåt. Det finns flera möjligheter att stoppa det, bland annat kan riksdagen gå samman med andra parlament och ge förslaget gult kort.
Saco: Överenskommelsen mellan parterna går före LAS-utredningen23.10.2020 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Saco stöder överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv, och vill att regeringen och samarbetspartierna tar den vidare. LAS-utredningen bör nu kastas i papperskorgen, kommenterar Sacos ordförande Göran Arrius.
Ny rapport: Högskoleutbildning lönar sig inte alltid5.10.2020 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
Det lönar sig inte att läsa en högskoleutbildning efter gymnasiet för flera grupper inom vård och skola. Det visar Sacos nya rapport om livslöner. Närmare var tredje undersökt högskoleutbildning innebär en ekonomisk förlust.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum