Sverige för UNHCR

En tredjedel av företagens julbord ställs in – de anställda vill att pengarna går till välgörenhet

Dela

Julen 2020 blir ingen vanlig jul. Spridningen av coronaviruset fortsätter att stiga vilket märks på företagens julfiranden. 35 procent av de anställda anger att julbordet med kollegorna ställs in på grund av covid-19. Ytterligare 32 procent är tveksamma till om det blir av. Samtidigt är majoriteten positiva till att pengarna istället används till välgörenhet. Det visar en ny undersökning som Sverige för UNHCR har gjort.

Av de 35 procent vars julbord har ställts in på grund av covid-19 är 59 procent ganska eller mycket positiva till att pengarna istället går till välgörenhet.


- Vår undersökning visar att många företag tar ansvar för smittspridningen i samhället och avbokar julborden i år. Vi vill uppmana dem att inte ställa in utan ställa om, och låta pengarna ge mat på bordet för några av världens mest utsatta flyktingar istället, säger Åsa Widell, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.


En jämförelse av priser för tio populära julbord på restauranger i Stockholm visar att snittpriset per person ligger på 819 kr. För ett företag med 25 anställda landar notan på 20 475 kr – vilket motsvarar dryga 220 matpaket till människor på flykt. Ett matpaket innehåller basmat som exempelvis ris, olja och linser och ger livsviktig näring till en person i ungefär en månad.

- Omkring 64 miljoner människor på flykt befinner sig i områden som är svårt drabbade av matbrist och undernäring. Vi hoppas att fler företag till jul väljer att hjälpa de här familjerna som kämpar mot hunger och kyla i hopp om att finna ett tryggt hem igen, säger Åsa Widell.

Just nu befinner sig nära 80 miljoner människor på flykt i världen. 80 procent av dem befinner sig i länder eller områden drabbade av akut matbrist eller undernäring. De senaste tio åren har antalet människor på flykt fördubblats. Dryga 30 miljoner är barn på flykt.

Ge bort julbordet

Företag som ställer in sitt julbord kan enkelt skänka kostnaden till människor på flykt istället. Ge en företagsgåva på www.sverigeforunhcr.se/julbord.
Fakta från undersökningen:

  • 35 procent anger att julbordet med kollegorna ställs in på grund av covid-19. Av dessa är 59 procent ganska eller mycket positiva till att pengarna istället går till välgörenhet.

  • 32 procent är tveksamma till om julbordet med kollegorna blir av.

  • 67 procent anger att julbordet med kollegorna ställs in eller att de är osäkra på om det kommer bli av. Av dessa är 58 procent ganska eller mycket positiva till att pengarna istället går till välgörenhet.

  • 25 procent brukar inte äta julbord på sitt företag.

Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo under perioden 21-26 oktober 2020 på uppdrag av Sverige för UNHCR. Undersökningen genomfördes av 1357 heltids- och deltidsanställda mellan 16-79 år, urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

Prisjämförelse julbord

Jämförelsen är baserad på prisuppgifter från tio populära restauranger med julbord i Stockholm. Priserna varierar från 525 kr till 1095 kr per person och gäller för kvällsittning onsdag till fredag i december 2020 utan dryckespaket. Det genomsnittliga priset för ett julbord bland dessa restauranger landade på 819 kr.

Kontakt
Ulrika Belin
Projektledare kommunikation
0739-14 70 39
ulrika.belin@sverigeforunhcr.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Sverige för UNHCR
Sverige för UNHCR
Linnégatan 18
114 47 Stockholm

https://sverigeforunhcr.se/

Sverige för UNHCR är UNHCR:s samarbetspartner i Sverige och arbetar med att samla in pengar samt öka medvetenheten bland allmänheten om situationen för människor som tvingats fly sina hem. Sverige för UNHCR har 90-konto.

UNHCR är FN:s flyktingorgan och leder internationella insatser för att skydda människor som har tvingats fly från sina hem på grund av konflikt eller förföljelse. UNHCR ger livräddande nödhjälp som tak över huvudet, mat och vatten, skyddar grundläggande mänskliga rättigheter och tar fram lösningar som ger människor en säker plats de kan kalla sitt hem och där de kan skapa en bättre framtid. UNHCR arbetar även för att statslösa människor ska få en nationalitet.

 

Följ Sverige för UNHCR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sverige för UNHCR

Sverige för UNHCR har tillsammans med BabyBjörn skickat 5000 bärselar till UNHCR:s flyktingläger i Colombia.4.11.2020 08:00:00 CETPressmeddelande

Flyktingkatastrofen i Venezuela är i dagsläget en av de värsta i världen. Nära fem miljoner människor är på flykt och de flesta flyr till eller genom grannlandet Colombia. Situationen är mycket svår, inte minst för de familjer som tvingats lämna allt för att fly våld, otrygghet och hot samt brist på mat och medicin i Venezuela. Många av flyktingarna vandrar långa sträckor genom flera länder, med barnen i famnen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum