Byggnads

Ett år till finalen i fotbolls-VM – Bygg- och spelarfack uppmärksammar migrantarbetarnas dag

Dela

Internationella byggfacket BWI och FIFPRO, spelarfacket för professionella fotbollsspelare uppmärksammar idag med ett gemensamt uttalande internationella migrantdagen. Idag 18 december är det dessutom exakt ett år till finalen i fotbolls-VM i Qatar ska spelas.

Johan Lindholm, Förbundsordförande Byggnads på plats i Qatar.
Johan Lindholm, Förbundsordförande Byggnads på plats i Qatar.

Internationella byggfacket BWI och spelarfacket FIFPRO, som båda organiserar ett stort antal migrantarbetare går nu ihop för att uppmärksamma World Migrant Day. Internationella dagen för migrantarbetare som utlystes av FN:s generalförsamling första gången år 2000 och hålls den 18 december varje år.

Byggnads ordförande Johan Lindholm är ordförande i BWI Europa och har gjort flera resor till Qatar sedan landet tilldelades mästerskapet:

– Fotbolls-VM i Qatar skulle kunna bli ihågkommet som det som på riktigt förändrade villkoren för miljoner migrantarbetare. Men där är FIFA fortfarande alldeles för flata. För att tala klarspråk så förhindrar de vårt arbete snarare än hjälper till. Min uppmaning är enkel: Alla som älskar fotboll och respekterar mänskliga rättigheter måste fortsätta att sätta press och göra sina röster hörda. Det är bara så vi kan få resultat.

Byggnads och BWI:s krav på Qatar

  • Ett migrantarbetarcenter ska inrättas i landet. Centret ska kunna ge stöd och legalrådgivning till migrantarbetare i landet och skapa en infrastruktur som ger långsiktig förbättring även efter att sista matchen är avblåst.
  • Ratificera de FN-konventioner som ger arbetare rätt att organisera sig i fackförbund (något som är förbjudet idag) och skyddar deras rätt till kollektivavtal.
  • Värna demokratiska friheter som press- och yttrandefrihet samt HBTQ-personers rättigheter.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Lindholm, Förbundsordförande Byggnads på plats i Qatar.
Johan Lindholm, Förbundsordförande Byggnads på plats i Qatar.
Ladda ned bild

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum