Djurens Rätt

Ett steg framåt för kycklingarna när Icha-Icha och Kalf & Hansen antar ”European Chicken Commitment”

Dela

Restaurangkedjan Kalf & Hansen och snabbmatsprofilen Icha Icha har antagit European Chicken Commitment (ECC), en policy som ställer högre välfärdskrav på kycklinguppfödning. Kraven är sammansatta av Djurens Rätt tillsammans med ett 20-tal andra europeiska djurrätts- och djurskyddsorganisationer.

Med European Chicken Comitment får fler kycklingar tillgång till utomhusvistelse
Med European Chicken Comitment får fler kycklingar tillgång till utomhusvistelse

Icha Icha har sedan starten 2012 haft som mål att sätta en ny, högre standard på bra mat. Att höja kraven på djurvälfärd för den kyckling som serveras är därför ett viktigt steg.

– Icha Icha står för ren mat och ren matglädje och vi tycker att det inkluderar att göra vår del för att kycklingarna ska få det bättre, därför stöder vi European Chicken Commitment, säger Niclas Sellebråten, medgrundare och utvecklingsansvarig på Icha Icha.

Djurens Rätt, som driver kycklingkampanjen 99 miljoner, har tillsammans med ett 20-tal andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer runt om i Europa tagit fram ett antal kriterier som bidrar till att höja djurvälfärdsnivån för kycklingarna. Kriterierna går under namnet European Chicken Commitment och nu uppmanas företag världen över att anta dessa för sin upphandling av kycklingkött.

För Kalf & Hansen är ekologiskt och etiskt hållbart genomgående värdeord som genomsyrar hela verksamheten. Djurvälfärd, är givetvis inget undantag för detta, oavsett om maten serveras på någon av de tre restauranger i Stockholm eller i någon av SJs alla bistrovagnar.  Om du frågar en av medgrundarna Rune Kalf-Hansen så är det “en självklarhet att alla kycklingar ska ha rätt till utevistelse”.

Under flertalet tillfällen har Djurens Rätt bjudit in branschorganisationen Svensk Fågel till en dialog för att diskutera hur svensk kycklingindustri kan anpassas efter kriterierna i European Chicken Commitment, intresset har dock varit svalt.

– Det är väldigt glädjande att Icha Icha och Kalf & Hansen tar ställning för kycklingarna. När Svensk Fågel fortsätter hålla dörren stängd för djurskyddsförbättringar så är det extra viktigt att restaurangbranschen går före och visar att de står på kycklingarnas sida. Icha Icha och Kalf & Hansens beslut visar vägen för hur andra företag också kan vara med och bidra, säger Sara Aall Campbell som arbetar med företagsrelationer på Djurens Rätt.

European Chicken Commitment innebär bland annat att kycklingarna får mer plats att röra sig på, att kritiserade slaktmetoder avvecklas och att kycklingarna ska vara så kallade långsamväxande. I dagsläget får kycklingarna bara leva i 35 dagar innan de slaktas, under den tiden har de ökat sin vikt med hela 5 000 % vilket leder till stora hälsoproblem. Fler kycklingar ska också ha möjlighet till utevistelse, vilket mindre än 1 % av kycklingarna har idag.

Andra företag som antagit European Chicken Commitment är bland annat Paradiset, Pret A Manger, Nestlé och Compass Group)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Med European Chicken Comitment får fler kycklingar tillgång till utomhusvistelse
Med European Chicken Comitment får fler kycklingar tillgång till utomhusvistelse
Ladda ned bild

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum