Svenska Basketbollförbundet

Europas bäste spelare till Globen

Dela

Mest poäng i en enskild match i Euroleagues historia. I år satte amerikanen Shane Larkin ett fantastiskt poängrekord för Anadolu Efes med sina 49 poäng mot Bayern München. Den sjätte februari signerade Turkiets president Erdogan hans ansökan om turkiskt medborgarskap och han ska nu spela mot Sverige i Globen den 24 februari. - Det är världens bästa spelare utanför NBA, säger Sveriges landslagschef Fredrik Joulamo.

Shane Larkin toppar Euroleagues skytteliga. Foto: Euroleague
Shane Larkin toppar Euroleagues skytteliga. Foto: Euroleague
Förlusten för två år sedan har satt sina spår hos Turkiet som nu kommer till Sverige med revansch i blicken. Och inte bara det, landet har även sett till att Europas just nu bäste spelare har blivit turkisk medborgare. Den 27-årige guarden Shane Larkin spelade collegebasket för Miami och gick som nummer 18 i NBA-draften 2013. Efter fyra år i NBA flyttade han till Europa och Anadolu Efes. - Jag var en scoring point guard i college men i NBA försökte jag vara någon annan, mer av en passande point guard. I Europa har jag hittat tillbaka till mig själv, sade Shane Larkin till Eurohoops i somras.
 
Shane Larkin - Anadolu Efes Istanbul - EB19
 Shane Larkin dominerar Euroleague just nu. Foto: Euroleague
 
Det kan man säga. Redan efter fjolårets fantastiska prestation i Euroleague Final Four där Anadolu Efes förlorade i finalen mot Real Madrid trodde många han skulle gå tillbaka till NBA, men Larkin stannade. - Jag fick fler anbud men jag vill inte ha en biroll, jag väntar tills jag får ett bättre erbjudande, sade han och skrev på för ett år till i Istanbul. Hans lag gör nu succé och toppar den europeiska ligan samtidigt som Larkin spelar sin livs basket. Mot FC Bayern München satte han Euroleagues poängrekord i en match med 49 poäng, livet leker.
 
Och det är inte bara mot Bayern München han trollar i sina poäng. 32 poäng på Euroleaguemästarna Real Madrid, 29 poäng på Panathinaikos, 26 poäng på FC Barcelona och så vidare. Han toppar skytteligan i Europa och skjuter 57% på tvåpoängarna och hela 51% på trepoängarna. Ingen enskild spelare i Sverige kommer att kunna stoppa honom utan det krävs en laginsats.
 
Turkiets förbundskapten, som coachar det Pinar Karsiyaka som mötte Borås Basket i FIBA Europe Cup i höstas, har självfallet följt Larkin noga. Turkiet har sedan tidigare gett både Bobby Dixon och Scottie Wilbekin turkiska pass, två av de bästa point guardsen i Europa. Men Shane Larkin är "next level". Eftersom FIBA:s regler tillåter en naturaliserad spelare per landslag kan Turkiet genom nära samarbete med regeringen försäkra sig om Larkins tjänster. Något som Sveriges landslagschef Fredrik Joulamo vänder sig mot.
 
Shane Larkin mottar sitt landslagslinne av president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Turkiska basketbollförbundet
 
- Syftet med regeln är ju i grunden bra, om någon har blivit medborgare på senare år ska hen kunna delta i landslaget för sitt nya land. Problemet är när den används enbart för att göra landslaget bättre, det är inte därför regeln finns. Nuvarande naturaliseringsregel och så som den används, gör att nationella regler påverkar internationella matcher. Naturaliserade spelare borde vara i "karantän" i minst ett år, då undviker man situationer som framstår som rena värvningar, säger Joulamo.
 
Sverige har använt den bland annat för Paul Burke som spelade för Sverige i EM på hemmaplan 2003 och Ashley Key som spelade för Sverige i EM2013. I Sverige gäller att medborgarskap måste föregås av ett femårigt permanent uppehållstillstånd då personen stadigvarande måste ha sin hemvist i Sverige.
 
 
Larkin offentliggjorde nyligen att han kommer att spela för Turkiet med orden:
 
I am honored and humbled to have an opportunity to represent thiscountry by joining the Turkish National Team. Extremely excited to wear this jersey with the Turkish Flag across my chest with pride
 
 
Att Larkin spelar i Euroleague som inte släpper sina spelare hindrar inte heller hans medverkande. De turkiska Euroleagueklubbarna har nämligen valt att släppa sina spelare till detta EM-kval. Vilket också innebär att Kroatiens stjärna Krunislav Simon kan delta mot Sverige. Sverige får dock inte tillgång till sina tre Euroleaguespelare Jonas Jerebko, Jeffery Taylor och Marcus Eriksson.
 
Oddsen är sannerligen emot Hugo Lopez manskap när landslaget för första gången någonsin ska spela i Globen. Positionen som underdog är given trots många av svenskarnas framgångar i europeiska ligor. En av de formstarkaste är Stockholmssonen och point guarden Ludde Håkanson som gjorde en bra match mot Turkiet senast.
 
 
- Vi var inte direkt favoriter sist men vi knäppte dem då, namnen på baksidan av linnena vinner inga matcher. Nu ser det ut att bli ännu tuffare men vi litar på att läktarna sluter upp och stöttar oss. Ni kan räkna med att killarna i laget iallafall kommer att ge allt och lite till. Bara att komma och lira i Globen kommer att ge oss en boost, säger Ludde Håkanson.
 
 
Sverige i EM-kvalet
 
De tre bästa lagen i gruppen går till EuroBasket 2021 som avgörs i Georgien, Italien, Tjeckien och Tyskland (slutspel i Berlin).
 
Grupp D
 
Turkiet 
Kroatien 
Nederländerna 
Sverige    
 
Matcher
 
Fre 21 feb 2020 kl 18:00 Kroatien  - Sverige    
 
Mån 24 feb 2020 kl 20:00 Sverige  - Turkiet  i Ericsson Globe
 
 
Tor 26 nov 2020 Nederländerna  - Sverige 
 
Sön 29 nov 2020 Sverige  - Kroatien  på Hovet
 
 
Fre 19 feb 2021 Turkiet  - Sverige 
 
Mån 22 feb 2021 Sverige  - Nederländerna  på Hovet
 
 
TV
 
Sveriges matcher visas på TV10 och Viaplay
 
 
Officiell hemsida
 
 
 
 
 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Shane Larkin toppar Euroleagues skytteliga. Foto: Euroleague
Shane Larkin toppar Euroleagues skytteliga. Foto: Euroleague
Ladda ned bild

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum