Patent- och registreringsverket

Expertens tips: Så undviker du piratkopierade julklappar

Dela

Fem procent av alla importerade varor i EU beräknas vara piratkopierade, för leksaker är siffran ännu högre. Problematiken är särskilt stor inom den växande e-handeln och många konsumenter riskerar att drabbas i samband med julhandeln.

Expert piratkopiering
Expert piratkopiering

- Piratkopierade varor har med största sannolikhet inte genomgått de tester som krävs för att få säljas i Sverige. Särskilt allvarligt är det naturligtvis med leksaker då barn kan komma till skada, säger Peter Hedin, expert på frågor om piratkopiering på Patent- och registreringsverket (PRV).

Enligt Europeiska Unionens Immaterialrättsmyndighet, EUIPO, beräknas fem procent av alla importerade varor i EU vara varumärkesförfalskade eller piratkopierade. Eftersom de oseriösa aktörerna på nätet tar till allt mer sofistikerade knep för att vilseleda konsumenter, blir det allt svårare att skilja äkta varor från falska.

- Kläder kan innehålla farliga ämnen, ibland har tyget färger som försvinner i första tvätten. Ett annat exempel på farliga produkter kan vara jackor om flamskyddsmedel saknas, vilket kan göra det livsfarligt att grilla korv över öppen eld, säger Peter Hedin.

Sex av tio beslag av piratkopierade föremål i EU-ländernas tullar består av små paket och försändelser, enligt en ny rapport från EUIPO.

- Högst troligt är det privatpersoner som importerar många av de små försändelserna som beslagtas. Oavsett om det är medvetet eller ej, så är det olyckligt att barn utsätts för risker som de inte valt att ta, avslutar Peter Hedin.

Expertens tips

1. Om något är för bra för att vara sant så är det oftast det.

2. Se till att det finns kontaktuppgifter och kontrollera dessa om du handlar online.

3. Kontrollera var webbsidan kommer ifrån. Att den är på svenska betyder inte att den ligger i Sverige.

4. Använd sunt förnuft.

5. Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända affärer.  

Läs mer

EUIPO: Misuse of Small Parcels for Trade in Counterfeit Goods

EUIPO: Global trade in counterfeit and pirated good

Kontakter

Bilder

Expert piratkopiering
Expert piratkopiering
Ladda ned bild

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registeringsverket) är centret för immateriella rättigheter. PRV arbetar för ökad innovation och tillväxt i Sverige. Genom att sprida kunskap om immateriella tillgångar och granska och registrera patent, varumärken och design skapar vi förutsättningar för en konkurrenskraftig företags- och forskningsvärld.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum