Patent- och registreringsverket

Expertens tips: Så undviker du piratkopierade julklappar

Dela

Fem procent av alla importerade varor i EU beräknas vara piratkopierade, för leksaker är siffran ännu högre. Problematiken är särskilt stor inom den växande e-handeln och många konsumenter riskerar att drabbas i samband med julhandeln.

Expert piratkopiering
Expert piratkopiering

- Piratkopierade varor har med största sannolikhet inte genomgått de tester som krävs för att få säljas i Sverige. Särskilt allvarligt är det naturligtvis med leksaker då barn kan komma till skada, säger Peter Hedin, expert på frågor om piratkopiering på Patent- och registreringsverket (PRV).

Enligt Europeiska Unionens Immaterialrättsmyndighet, EUIPO, beräknas fem procent av alla importerade varor i EU vara varumärkesförfalskade eller piratkopierade. Eftersom de oseriösa aktörerna på nätet tar till allt mer sofistikerade knep för att vilseleda konsumenter, blir det allt svårare att skilja äkta varor från falska.

- Kläder kan innehålla farliga ämnen, ibland har tyget färger som försvinner i första tvätten. Ett annat exempel på farliga produkter kan vara jackor om flamskyddsmedel saknas, vilket kan göra det livsfarligt att grilla korv över öppen eld, säger Peter Hedin.

Sex av tio beslag av piratkopierade föremål i EU-ländernas tullar består av små paket och försändelser, enligt en ny rapport från EUIPO.

- Högst troligt är det privatpersoner som importerar många av de små försändelserna som beslagtas. Oavsett om det är medvetet eller ej, så är det olyckligt att barn utsätts för risker som de inte valt att ta, avslutar Peter Hedin.

Expertens tips

1. Om något är för bra för att vara sant så är det oftast det.

2. Se till att det finns kontaktuppgifter och kontrollera dessa om du handlar online.

3. Kontrollera var webbsidan kommer ifrån. Att den är på svenska betyder inte att den ligger i Sverige.

4. Använd sunt förnuft.

5. Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända affärer.  

Läs mer

EUIPO: Misuse of Small Parcels for Trade in Counterfeit Goods

EUIPO: Global trade in counterfeit and pirated good

Kontakter

Bilder

Expert piratkopiering
Expert piratkopiering
Ladda ned bild

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registeringsverket) är centret för immateriella rättigheter. PRV arbetar för ökad innovation och tillväxt i Sverige. Genom att sprida kunskap om immateriella tillgångar och granska och registrera patent, varumärken och design skapar vi förutsättningar för en konkurrenskraftig företags- och forskningsvärld.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Patent inom klimatsmart teknik ökar snabbare i Sverige än globalt18.6.2019 07:25:21 CESTPressmeddelande

Tillväxten av internationella patentansökningar inom klimatsmart teknik är högre från svenska företag än globalt. För perioden 2006-2016 är den genomsnittliga årliga ökningen nio procent, fyra procentenheter högre än den globala. Även sett till antalet ansökningar ligger svenska företag bra till. Största andelen återfinns inom transport och frakt, följt av smart elektronik. Det visar en ny sammanställning från PRV (Patent- och registreringsverket).

Sverige främst i Europa med patent inom Industri 4.024.5.2019 07:05:00 CESTPressmeddelande

Sverige är det land i Europa som ansöker om flest internationella patent inom Industri 4.0. Även globalt sett står Sverige i framkant och placerar sig på en femteplats efter USA, Kina, Sydkorea och Japan. En klar majoritet av ansökningarna från Sverige rör kärnteknologi, där Ericsson helt dominerar, medan avsevärt färre rör möjliggörande teknik (såsom AI och geo-positionering) och tillämpande teknik för exempelvis personlig utrustning eller infrastruktur. Det visar statistik som PRV sammanställt.

Rapport: Så bidrar svenska företag till teknikutvecklingen inom självkörande fordon17.5.2019 13:26:48 CESTPressmeddelande

Självkörande fordon förväntas bli kommersiellt tillgängliga från år 2025 och har stor potential att medverka till en transportrevolution. Svenska företag ligger i framkant i Europa – bara Tyskland har fler patentansökningar inom området. PRV har studerat hur svenska företag bidrar till teknikutvecklingen mer i detalj. Rapporten visar att absolut flest patent inom självkörande fordon har sökts inom områdena säkerhet och nätverkskommunikation.

Ny OECD-rapport visar hur piratkopieringen slår mot Sverige10.5.2019 14:04:04 CESTPressmeddelande

För första gången har det kartlagts hur internationell piratkopiering av svenska produkter påverkar svenska företag och konsumenter. Enligt OECD, som gjort studien på uppdrag av PRV, är konsekvenserna av handeln med piratkopiorna alarmerande. I Sverige ger den årligen upphov till ekonomiska förluster på över 17 miljarder för de drabbade företagen och svenska konsumenter luras på nästan 4,5 miljarder, när de köper dyra kopior i tron att de är äkta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum