Fackförbundet SRAT:s kritik mot Arbetsmiljöverket: Försvaga inte skyddsombudens roll!
SRAT organiserar omkring 21 000 medlemmar i vitt skilda verksamheter i både privat och offentlig sektor. Rapporten ”Snöhögen av arbetsuppgifter smälter aldrig” undersöker medlemmarnas organisatoriska och sociala arbetsmiljö.
SRAT pekar på många alarmerande resultat. Nästan fyrtio procent saknar ork för andra aktiviteter efter arbetsdagens slut. Runt en fjärdedel hinner inte utföra sina arbetsuppgifter under ordinarie arbetstid. Hälften av alla svaranden har svårt att få stöd av chef med prioriteringar vid arbetstoppar. SRAT pekar på att arbetsgivare måste arbeta mer förebyggande och hälsofrämjande.
— Jag blir omskakad när medlemmar beskriver att de ligger som en zombie i soffan efter varje arbetsdag. säger Magnus Nordström, förbundsordförande i SRAT. Att jobbet går ut över de anställdas fritid i sådan utsträckning är mycket oroande.
SRAT är mycket kritiska till Arbetsmiljöverkets förslag att införa en helt ny struktur för föreskrifter och allmänna råd på arbetsmiljöområdet. Arbetsmiljöverket har missat syftet med regelförenklingar och i stället riskerar skyddsombud att få en mer otydlig roll, menar fackförbundet.
— Det är ett tydligt mönster att arbetsbelastningen är alldeles för tuff - i både privat och offentlig sektor, säger Magnus Nordström. Att Arbetsmiljöverket nu kan komma att försvaga skyddsombudens verktyg är mycket olycksbådande. Myndigheten måste ta till sig kritiken från oss i fackföreningsrörelsen.
Mer om rapporten
- Rapporten ”Snöhögen av arbetsuppgifter smälter aldrig” SRAT:s undersökning av organisatorisk och social arbetsmiljö beskriver den organisatoriska och sociala arbetsmiljön i alla de verksamheter SRAT:s medlemmar arbetar.
- 25 procent av de svarade anser inte att de har rimlig arbetsbelastning.
- 25 procent av de svarande hinner inte med arbetsuppgifterna inom en normalarbetsdag.
- 47 procent svarar att de haft paus de flesta dagar och 32 procent har kunnat ta paus varje arbetsdag under det senaste halvåret. Tre procent har aldrig kunnat ta paus.
- 16 procent kan sällan lägga arbetet åt sidan på ledig tid.
- 34 procent av de svarande har sällan har ork kvar efter arbetsdagen.
- 27 procent av de svarande ”instämmer i låg grad” eller ”inte alls” i att de har stöd av sin chef att prioritera vid arbetstoppar.
- Rapporten bygger på en medlemsenkät som skickades ut under våren 2022
- Enkäten skickades till 15 942 medlemmar varav 4 818 svarade, vilket ger en svarsfrekvens på 30,2 procent.
- Av de svarande är 75 procent kvinnor, 24 procent män och en procent har svarat ”annat” eller inte velat svara på frågan om könstillhörighet.
Nyckelord
Kontakter
Patricia WidergrenOpinionsbildare
Tel:08-442 18 74Tel:070-680 43 64patricia.widergren@srat.seDokument
Om
SRAT är ett Saco-anslutet fackförbund för akademiker i samhällsbärande professioner. Förbundet består av 25 medlemsföreningar som organiserar professioner på hela arbetsmarknaden. Bland medlemmarna finns bland annat sex legitimationsprofessioner (audionom, barnmorska, kiropraktor, logoped, optiker och tandhygienist.) SRAT har också många små professionsgrupper som medlemmar, vilka ofta är kvalificerade handläggare, specialister och chefer i både privat och offentlig sektor.
Följ SRAT
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SRAT
Förbättringar för anställda i spårtrafiken med nytt avtal15.5.2023 11:11:51 CEST | Pressmeddelande
Fack och arbetsgivare i spårtrafikbranschen har idag kommit överens om ett nytt kollektivavtal. SRAT och Sveriges Ingenjörer har förhandlat tillsammans med fackförbunden Seko och ST. Facken har drivit på för förbättrade möjligheter för anställda att kombinera arbete och fritid. Det nya avtalet är ett tvåårigt avtal där 4,1 procent avsätts till individuella löner under 2023 och 3,3 procent under 2024. Av löneutrymmet ska 0,2 procent reserveras till flexpension vilket är i linje med industrins märke.
SRAT:s avtalskrav för kommunikationsföretag19.4.2023 13:10:00 CEST | Pressmeddelande
Idag lämnar fackliga parter och arbetsgivarparten Almega Tjänsteföretagen sina avtalskrav när det gäller medarbetare inom kommunikationsföretag som PostNord Sverige AB, PostNord Group AB, Bring och Swedavia. Akademikerförbunden SRAT, Sveriges Ingenjörer och Akavia vill ha förbättrade möjligheter till balans i arbetslivet och löneökningar i nivå med märket.
SRAT:s avtalskrav inom optikbranschen: ”Bättre arbetsmiljö och villkor för legitimerade optiker!”9.3.2023 10:15:00 CET | Pressmeddelande
Idag lämnar fackförbundet SRAT och arbetsgivarparten Svensk Handel sina avtalskrav när det gäller optiker anställda i privat sektor. SRAT vill se ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent och flera förändringar för att höja statusen för legitimerade optiker.
SRAT:s avtalskrav inom spårtrafiken: ”Arbetsmiljön måste bli hållbar!”28.2.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag lämnar fackliga parter och arbetsgivarparten Almega Tågföretagen sina avtalskrav när det gäller tjänstemän inom spårtrafiken. Akademikerförbunden SRAT och Sveriges Ingenjörer vill se flera förändringar för en mer hållbar arbetsmiljö och ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent.
Över hälften av barnmorskorna funderar på att säga upp sig11.5.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Drygt hälften av alla barnmorskor (54 procent) har funderat på att säga upp sig det senaste året. Orsaken är en tuff arbetsmiljö och att skiftarbete tär på hälsan. Dessutom arbetar hälften av alla barnmorskor deltid - framförallt för att arbetsbelastningen är för tung. Det visar en rapport som Svenska Barnmorskeförbundet, en del av fackförbundet SRAT, släpper idag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum