SBAB Bank

Färre tror på stigande fritidshuspriser 2022

Dela
I SBAB:s årliga undersökning Fritidshusmarknaden framgår att hälften av de tillfrågade tror på stigande fritidshuspriser i år. Det är en minskning mot föregående år då 68 procent spådde stigande fritidshuspriser. 32 procent bedömer att högre el- och drivmedelspriser påverkar köpintresset negativt. Gotland hamnar högst upp på årets topp-fem-lista över var man helst vill ha fritidshus och semestra. Stockholms skärgård placerar sig inte längre på topp-fem-listan.

SBAB har i den årligt återkommande undersökningen Fritidshusmarknaden kartlagt svenska folkets inställning till fritidshus. Var vill man helst ha fritidshus och semestra, och hur tror man att priserna utvecklas under 2022, var några av frågorna som SBAB ville ha svar på i årets undersökning.  

Just nu, i slutet av maj, finns det cirka 2 000 fritidshus till salu i Sverige. I dag kostar ett fritidshus i genomsnitt 2 974 000 kronor. Under de senaste veckorna tog det cirka 17 dagar att sälja ett fritidshus.

Dyraste fritidshusen finns i Stockholms län där genomsnittspriset är 3 733 000 kronor. I Gotlands län kostar fritidshusen i genomsnitt 3 427 000 och i Hallands län 3 125 000 kronor. Billigaste fritidshusen finns i Kronobergs län (1 266 000), följt av Norrbotten län (1 298 000) och Örebro län (1 469 000). Fritidshuspriserna har stigit med 15,1 procent under det senaste året. (Källa: Hemnet för utbud. Mäklarstatistik priser och prisutveckling. Booli antal dagar).

Färre tror på stigande priser i år

50 procent bedömer att priserna på fritidshus kommer att stiga i år, att jämföra med förra året då hela 68 procent trodde på stigande fritidshuspriser.14 procent tror att fritidshuspriserna kommer sjunka. 17 procent bedömer att priserna kommer att stå stilla. 18 procent har ingen uppfattning.

Minskat köpintresse på grund av ökade omkostnader

32 procent tror att viljan att köpa fritidshus avtar på grund av stigande elkostnader och ökade drivmedelskostnader. Har man ett elslukande fritidshus kan kostnaden bli hög, även om man bara har underhållsvärme på. Speciellt kännbart blir det för de som har fritidshus i södra Sverige där elpriserna är högre än i andra delar av Sverige. Många fritidshus ligger lite avskilt vilket gör att det inte går att ta sig till sitt fritidshus på annat sätt än med bil. Därför påverkar drivmedelskostnaden köpintresset. Är det långt mellan fritidshuset och hemmet blir den ökade transportkostnaden en faktor som inte bara påverkar viljan att köpa. Ökade omkostnader kan också begränsa de ekonomiska möjligheterna att köpa fritidshus.

– Mitt medskick till dig som letar fritidshus är att noga beakta vad huset har för uppvärmning eftersom det är en stor del av den löpande kostnaden. Finns det kamin behöver du ta reda på om skorstenen är kontrollerad och att det är ok att elda. Räkna också på vad det kostar att ta sig mellan fritidshuset och hemmet och undersök om det finns något annat sätt att resa till fritidshuset än med bil. Det kan bli en ganska dyrköpt läxa om man inte kollar och räknar på det här innan köpet, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Gotland ohotad etta, medan Stockholms skärgård har tappat i popularitet

För första gången sedan 2018 finns inte Stockholms skärgård med på topp-fem-listan över var man helst vill ha fritidshus och semestra.

– Det kan finnas flera orsaker till att fritidshuset i Stockholms skärgård ramlat ur listan. Prisläget kan vara en faktor. Stockholms skärgård har de dyraste snittpriserna i hela Sverige. Österlen har klättrat från femte till andra plats. Om jag får spekulera lite kanske tv-program, som Mandelmanns och Karl-Fredrik på Eklaholm kan ha bidragit till det ökade intresset för Österlen, avslutar Claudia Wörmann. 

Frågor:

Om du fritt fick välja, var skulle du helst vilja ha fritidshus/semestra i år?

2022

2021

2020

2019

2018

Gotland

Gotland

Gotland

Gotland

Gotland

Österlen

Stockholms skärgård

Stockholms skärgård

Stockholms skärgård

Bohuslän

Fjällen

Öland

Öland

Öland

Stockholms skärgård

Bohuslän

Bohuslän

Österlen

Österlen

Öland

Öland

Österlen

Fjällen

Bohuslän

Österlen

Källa: SBAB:s fritidshusundersökning 2022

 

Hur tror du att fritidshuspriserna utvecklas i år?

 

2022

2021

Stigande priser

50%

68%

Oförändrade priser

17%

18%

Sjunkande

14%

14%

Vet ej

19%

-

Källa: SBAB:s fritidshusundersökning 2021 och 2022. 2021 saknades svarsalternativet ”Vet ej”.

Fler tips till dig som letar fritidshus just nu

  1. Fundera på avståndet mellan fritidshuset och hemmet. Är det långt att åka kan resan bli ett hinder och det kan bli dyrt. Extra viktigt är det att idag fundera på avstånd med tanke på de höga drivmedelspriserna. Räkna på vad det kommer att kosta att resa mellan fritidshuset och hemmet.
  2. Var egoistisk. Köp ett fritidshus som passar dina behov. Barnen kanske inte vill följa med och vännerna har andra planer.
  3. Att köpa ett billigare fritidshus med renoveringsbehov kan vara lockande men också jobbigt. Fundera på hur händig du är eller om du har budget att leja bort renoveringen. Ibland kan det löna sig att köpa ett dyrare fritidshus med bra standard. Inte bara för att du slipper renovera utan också för att du kan vara i ditt fritidshus året om.
  4. Titta på fritidshus och området en regnig dag. Det är lättare att drabbas av ”jag ska ha det här huset till varje pris-djävulen” när solen står i zenit, fåglarna kvittrar och allt står i blom. Men sommaren innehåller också regntunga dagar. Genom att titta på huset och omgivningen en regnig dag så får du en mer rättvis bild av både hus och miljö.

Mer information om undersökningen Fritidshusmarknaden 2022

SBAB har via TNS Sifo ställt frågor till 1006 personer under vecka 18, 2022. Åldersintervallet är 30 till 79 år.

För mer information och lokal statistik, vänligen kontakta:

Claudia Wörmann, Boendeekonom, SBAB.

Telefon: 0709-906814, E-post: claudia.wormann@sbab.se

Douglas Norström, Presschef, SBAB.

Telefon: 0730-271965, E-post: douglas.norstrom@sbab.se

Kontakter

Dokument

Om

SBAB Bank
SBAB Bank
Svetsarvägen 24
171 04 Solna

0771-45 30 00https://www.sbab.se/

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster för bättre boende och boendeekonomi till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och boendeappen Boappa är en del av SBAB. Antal bolånekunder uppgår till 292 000 och 402 000 privatpersoner har sparkonto (per den 31 mars 2022). Antal medarbetare (FTE) är 818. SBAB bidrar till bättre boende och boendeekonomi. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, boappa.com, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Räntesänkningar sätter fart på ekonomin – men först nästa år14.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

BNP kryper i ordets rätta bemärkelse uppåt. Först nästa år väntas Riksbankens räntesänkningar göra större avtryck på ekonomin via framför allt ett uppsving i hushållens konsumtion. BNP väntas då öka med 2,2 procent jämfört med 0,5 procent i år. Bostadsinvesteringarna väntas ge ett fortsatt svagt bidrag till BNP-tillväxten närmast kommande år. Bostadspriserna väntas öka med runt dryga 4 procent både nästa år och 2025, drivet av i huvudsak stigande hushållsinkomster. Den rörliga bolåneräntan väntas bottna kring 3,2 procent efter att Riksbanken sänkt styrräntan med ytterligare 25 punkter vid nästa beslutsmöte respektive i januari och maj nästa år. Detta är några av slutsatserna i den nya prognosen i årets fjärde nummer av SBAB:s rapport Bomarknadsnytt som publiceras i dag.

Normal temperatur på lägenhetsmarknaden i Stockholms innerstad och tydlig uppgång i Göteborgs dito12.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen fortsatte att stiga om än i måttlig takt på bostadsmarknaden i oktober. I samtliga tre storstadslän och även kommuner är det fortfarande en bra bit kvar till normala nivåer, med bostadsrättsmarknaden i Stockholms och Göteborgs innerstäder som positiva undantag. De faktorer som tynger marknaden mest är det stora utbudet och antalet återpublicerade annonser för både lägenheter och hus. På lägenhetssidan ligger antalet budgivare och budpremierna nu dock mycket nära normala nivåer liksom budpremierna på hus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye