Läkemedelsverket

Felmärkt batch Bisoprolol Teva 10 mg, 100-pack återkallas

Dela

Bisoprolol används för behandling av högt blodtryck och återkommande kärlkramp. En felaktig märkning har gjorts på blisterfolien (innerförpackningen som tabletterna ligger) i tillverkningssatsen med batchnummer U20714A, därför återkallas produkter från denna batch. Patienter med förpackning som har batchnummer U20714A uppmanas att omgående lämna in denna på apotek för byte mot ny. Det är inget fel på själva produkten, men felmärkningen innebär en risk för feldosering.

Om förpackningen har ett annat nummer än ovan är den inte påverkad och läkemedlet kan användas som vanligt.

Den felaktiga märkningen finns på innerförpackningen där tabletterna ligger. Tabletten innehåller 10 mg, vilket även står på ytterkartongen och själva tabletten, men på innerförpackningen står det felaktigt 5 mg, vilket kan leda till feldosering.

Patienter som har hämtat ut Bisoprolol Teva 10 mg tablett, 100 pack på apotek mellan den 13 februari och 6 mars bör vara uppmärksamma på detta. Överdosering kan leda till symtom såsom långsam hjärtrytm, svåra andningssvårigheter, yrsel och darrningar.
Om man tagit eller tror sig tagit fel dos och har fått symtom (till exempel låg puls, yrsel eller svimningskänsla) bör man omgående kontakta sjukvården.

Viktigt att notera är att även en dubbel dos, 20 mg, är en godkänd dos. Om man tagit eller tror sig tagit fel dos men inte har märkt av några symtom så har den ökade dosen inte gjort skada och man behöver inte oroa sig för senare komplikationer. Återgå dock till den dosering som läkaren förskrivit.

Nyckelord

Kontakter

Kontaktuppgifter Teva Sweden AB

Telefon: 042-121100
E-post: info@teva.se

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter

Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.

Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.

Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.

Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum