Arla

Finalisterna klara till Årets Frukostlyft i Arla Guldko 2021 – rätt att satsa på skolfrukost visar undersökning

Dela

Frukost i skolan gör eleverna piggare, lugnare och mer koncentrerade. Det erfar de tre skolor som nu har gått till final i tävlingskategorin Årets Frukostlyft i Arla Guldko 2021. Att skolfrukost är rätt satsning visas också i en undersökning från Arla genomförd bland landets grund- och gymnasieskolor. Finalisterna kommer nu att detaljgranskas av en jury där bland annat stjärnkocken Martin Moses, Årets Kock 2019, deltar. Vinnarna koras slutligen vid den stora finalen den 8 november 2021.

Skyttbrinks gymnasium i Botkyrka är en av tre finalister.
På bilden pratar Amnuai Niljan, måltidsbiträde, pratar med några gymnasieelever under frukosten.
Skyttbrinks gymnasium i Botkyrka är en av tre finalister. På bilden pratar Amnuai Niljan, måltidsbiträde, pratar med några gymnasieelever under frukosten.

"Vi har fått tre fantastiska finalister till Årets Frukostlyft. Med den här tävlingskategorin vill vi lyfta fram goda exempel på skolor som genom att ha förbättrat, eller infört, frukostservering har ökat elevernas trivsel och gett dem bättre förutsättningar att ta till sig undervisningen. Finalisterna motsvara det här mer än väl" säger Jenny Cederlund, kategoriansvarig för Årets Frukostlyft i Arla Guldko.

Undersökningen om skolfrukost visar att 7 av 10 grundskolor serverar frukost, men ju äldre eleverna är, desto färre skolor med frukostservering. Drygt hälften av skolorna med högstadieelever och bara en tredjedel av gymnasieskolorna erbjuder sina elever frukost. Respondenterna fick en fråga om de såg någon effekt. De flesta uppgav positiva effekter som att eleverna orkar mer, är alerta och klarar skoldagen bättre.

"Vår undersökning visar att de äldre eleverna i mindre utsträckning serveras frukost. Samtidigt visar den senaste rapporten Skolbarns Hälsovanor från Folkhälsomyndigheten (2017/2018) att det är barn i de äldre åldersgrupperna som oftast hoppar över frukost på vardagarna. Det är med andra ord de som skulle vara mest hjälpta av skolfrukost" säger Jenny.

Bakgrunden till att Årets Frukostlyft är en tävlingskategori i Arla Guldko är ett pilotprojekt som Arla genomförde under 2018 tillsammans med Botkyrka kommun. I två högstadieskolor serverades under tre månader gemensam frukost i skolorna och resultatet blev lugnare stämning i klassrummen och bättre prestationer hos eleverna. (Mer information om projektet finns här.)

Övriga tävlingskategorier i Arla Guldko 2020 är Bästa Matglädjeförskola och Bästa Matglädjeskola. Finalisterna i dessa kategorier avslöjas i morgon den 26 maj.

I Arla Guldko delas även utmärkelsen Årets Guldstjärna ut till den eller dem som direkt eller indirekt bidrar till att utveckla det offentliga köket.De tre toppkandidaterna till Årets Guldstjärna presenteras efter sommaren.

Finalisterna i Arla Guldko 2021, Årets Frukostlyft:

Gränbyskolan restaurang och Gränby allaktivitetshus, Uppsala

Skyttbrinks gymnasium, Botkyrka

Stenkulans skola, Lerum

Om Arla Guldko

Arla Guldko startade år 2000 som ett initiativ för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden och inspirera andra genom att lyfta fram goda exempel. Med tävlingen vill Arla driva på utvecklingen och sprida vardagshjältarnas arbetssätt med bland annat kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och pedagogik.

Vinnarna får utöver äran, statyetten Arla Guldko, ett exklusivt diplom och ett utbildningsstipendium. Fyra särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, arbetar under flera veckor med att utse finalister och slutligen vinnarna i samtliga kategorier. Läs mer här: Arla Guldko

Om Arlas frukostundersökning

Undersökningen genomfördes i februari 2020 av PFM Research AB genom telefonintervjuer med kökspersonal på landets grundskolor och gymnasieskolor. Slumpmässigt urval från skolenhetsregistret, som hanteras av Skolverket och SCB. 500 svarande på grundskolor, 250 svarande på gymnasieskolor. Läs mer i bifogat dokument.

För mer information:

Jenny Cederlund, kategoriansvarig Årets Frukostlyft i Arla Guldko

tel: 072-164 26 52
jenny.cederlund@arlafoods.com

Maja Nordström, projektledare Arla Guldko, Arla Foodservice

tel: 070-287 21 11
maja.nordstroem@arlafoods.com

 

Kontaktuppgifter till finalisterna i Årets Frukostlyft

Gränbyskolans restaurang/Gränby allaktivitetshus, Uppsala, Carina Fagerberg, Måltidsservice Uppsala, tel 018-7275836, Carina.fagerberg@uppsala.se

Skyttbrinks gymnasium, Botkyrka, Marie Sterling, lärare, tel 072-2526164, Mariesterling63@gmail.com

Stenkulans skola, Lerum, Johanna Wiberg, rektor, tel 0302-521701,johanna.wiberg@lerum.se

Ida Lindgren, köksmästare, tel 073-0785278, ida.lindgren@lerum.se

Nyckelord

Bilder

Skyttbrinks gymnasium i Botkyrka är en av tre finalister.
På bilden pratar Amnuai Niljan, måltidsbiträde, pratar med några gymnasieelever under frukosten.
Skyttbrinks gymnasium i Botkyrka är en av tre finalister. På bilden pratar Amnuai Niljan, måltidsbiträde, pratar med några gymnasieelever under frukosten.
Ladda ned bild
Gränbyskolans restaurang, Uppsala 
Fr v Abiel Habteyohannes, koordinator Gränby allaktivitetshus, två elever samt Carina Fagerberg, kock. (stående).
Gränbyskolans restaurang, Uppsala Fr v Abiel Habteyohannes, koordinator Gränby allaktivitetshus, två elever samt Carina Fagerberg, kock. (stående).
Ladda ned bild
Årets Frukostlyft Arla Guldko 2021 - finalen
Årets Frukostlyft Arla Guldko 2021 - finalen
Ladda ned bild
Stenkulans skola, Lerum
Fr v: Hanna, Alva, Ida Lindgren, köksmästare, Ella och Alma.
Stenkulans skola, Lerum Fr v: Hanna, Alva, Ida Lindgren, köksmästare, Ella och Alma.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Arla
Arla
Rättarvägen 3
169 68 SOLNA

08−789 50 00https://www.arla.se/

Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 9 700 mjölkbönder från Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Foods är en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med ett brett sortiment av mejeriprodukter av högsta kvalitet. Arla är också världens största producent av ekologiska mejeriprodukter.

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

Arla bygger mjölkgård i Nigeria – stöttar den lokala mjölkproduktionen17.6.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det bondeägda mejerikooperativet Arla Foods ska bygga en toppmodern kommersiell mjölkgård i norra Nigeria. Gården kommer även att erbjuda utbildning och stöd till upp emot 1 000 lokala mjölkbönder som en del i Arlas långsiktiga arbete för att skapa offentlig-privata partnerskap. Detta främjar i sin tur den nigerianska mejerisektorns utveckling och landets strävan att öka den lokala livsmedelsproduktionen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum