Finalisterna klara till Årets Frukostlyft i Arla Guldko 2021 – rätt att satsa på skolfrukost visar undersökning
"Vi har fått tre fantastiska finalister till Årets Frukostlyft. Med den här tävlingskategorin vill vi lyfta fram goda exempel på skolor som genom att ha förbättrat, eller infört, frukostservering har ökat elevernas trivsel och gett dem bättre förutsättningar att ta till sig undervisningen. Finalisterna motsvara det här mer än väl" säger Jenny Cederlund, kategoriansvarig för Årets Frukostlyft i Arla Guldko.
Undersökningen om skolfrukost visar att 7 av 10 grundskolor serverar frukost, men ju äldre eleverna är, desto färre skolor med frukostservering. Drygt hälften av skolorna med högstadieelever och bara en tredjedel av gymnasieskolorna erbjuder sina elever frukost. Respondenterna fick en fråga om de såg någon effekt. De flesta uppgav positiva effekter som att eleverna orkar mer, är alerta och klarar skoldagen bättre.
"Vår undersökning visar att de äldre eleverna i mindre utsträckning serveras frukost. Samtidigt visar den senaste rapporten Skolbarns Hälsovanor från Folkhälsomyndigheten (2017/2018) att det är barn i de äldre åldersgrupperna som oftast hoppar över frukost på vardagarna. Det är med andra ord de som skulle vara mest hjälpta av skolfrukost" säger Jenny.
Bakgrunden till att Årets Frukostlyft är en tävlingskategori i Arla Guldko är ett pilotprojekt som Arla genomförde under 2018 tillsammans med Botkyrka kommun. I två högstadieskolor serverades under tre månader gemensam frukost i skolorna och resultatet blev lugnare stämning i klassrummen och bättre prestationer hos eleverna. (Mer information om projektet finns här.)
Övriga tävlingskategorier i Arla Guldko 2020 är Bästa Matglädjeförskola och Bästa Matglädjeskola. Finalisterna i dessa kategorier avslöjas i morgon den 26 maj.
I Arla Guldko delas även utmärkelsen Årets Guldstjärna ut till den eller dem som direkt eller indirekt bidrar till att utveckla det offentliga köket.De tre toppkandidaterna till Årets Guldstjärna presenteras efter sommaren.
Finalisterna i Arla Guldko 2021, Årets Frukostlyft:
Gränbyskolan restaurang och Gränby allaktivitetshus, Uppsala
Skyttbrinks gymnasium, Botkyrka
Stenkulans skola, Lerum
Om Arla Guldko
Arla Guldko startade år 2000 som ett initiativ för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden och inspirera andra genom att lyfta fram goda exempel. Med tävlingen vill Arla driva på utvecklingen och sprida vardagshjältarnas arbetssätt med bland annat kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och pedagogik.
Vinnarna får utöver äran, statyetten Arla Guldko, ett exklusivt diplom och ett utbildningsstipendium. Fyra särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, arbetar under flera veckor med att utse finalister och slutligen vinnarna i samtliga kategorier. Läs mer här: Arla Guldko
Om Arlas frukostundersökning
Undersökningen genomfördes i februari 2020 av PFM Research AB genom telefonintervjuer med kökspersonal på landets grundskolor och gymnasieskolor. Slumpmässigt urval från skolenhetsregistret, som hanteras av Skolverket och SCB. 500 svarande på grundskolor, 250 svarande på gymnasieskolor. Läs mer i bifogat dokument.
För mer information:
Jenny Cederlund, kategoriansvarig Årets Frukostlyft i Arla Guldko
tel: 072-164 26 52
jenny.cederlund@arlafoods.com
Maja Nordström, projektledare Arla Guldko, Arla Foodservice
tel: 070-287 21 11
maja.nordstroem@arlafoods.com
Kontaktuppgifter till finalisterna i Årets Frukostlyft
Gränbyskolans restaurang/Gränby allaktivitetshus, Uppsala, Carina Fagerberg, Måltidsservice Uppsala, tel 018-7275836, Carina.fagerberg@uppsala.se
Skyttbrinks gymnasium, Botkyrka, Marie Sterling, lärare, tel 072-2526164, Mariesterling63@gmail.com
Stenkulans skola, Lerum, Johanna Wiberg, rektor, tel 0302-521701,johanna.wiberg@lerum.se
Ida Lindgren, köksmästare, tel 073-0785278, ida.lindgren@lerum.se
Nyckelord
Bilder
Dokument
Om
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Mjölkpriset till bönderna oförändrat i januari31.12.2024 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Efter åtta höjningar på raken lämnar Arla mjölkpriset till bönderna oförändrat i januari, både för konventionell och ekologisk mjölk. De svenska Arlabönderna får dock några ören extra på priset – tack vare en valuteffekt.
Efter TikTok-boomen – rekordår för KESO©-fabriken17.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Efterfrågan på KESO© och cottage cheese är större än någonsin, såväl nationellt som globalt. Och mejeriet i Falkenberg, som förser både Sverige och stora delar av Europa med cottage cheese, har svarat upp. Redan i november slog anläggningen sitt tidigare produktionsrekord från 2021, när man passerade 21 000 ton cottage cheese.
Arla Vimmerby nu 30 procent mer energieffektivt13.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Lagom till Arlas 20-årsjubileum i Vimmerby är mjölkpulverfabriken nu 30 procent mer energieffektiv. Det är resultatet av ett nära samarbete med energipartnern Adven som inleddes 2021, som även gjort anläggningen helt fossilfri. Efter flera genomförda projekt skördar det bondeägda företaget nu frukten i form av minskade kostnader och sänkta koldioxidutsläpp.
Pension för lussekatten?12.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Lussekatt, lussebulle, saffransbulle eller djävulskatt? Kärt barn har många namn, och en ny undersökning på Arla.se visar att Sverige är delat. En sak är dock säker – det saffransgula bakverket har en självklar plats i det svenska jul- och luciafirandet.
Arla i Di: Kom igen Kristersson och Kullgren!3.12.2024 09:59:07 CET | Pressmeddelande
Arla efterlyser i dag regeringens uppdaterade livsmedelsstrategi på Di Debatt. Sverigechefen Cecilia Kocken skriver att det nu är dags för hela regeringen att sätta fart. Artikeln publicerades hos Dagens industri i dag. Den kan också läsas nedan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum