Fler döda på vägar i Sverige än i Norge
Fler personer omkommer i trafiken i Sverige jämfört med Norge. Störst är skillnaden bland oskyddade trafikanter. Hastighetsefterlevnaden på det statliga vägnätet är också bättre i Norge. Det visar en studie från VTI.

Sverige och Norge har länge varit framstående när det gäller trafiksäkerhet. I ett internationellt perspektiv har antal omkomna per invånare i de båda länderna varit låga. Under de senaste decennierna har dödstalen omväxlande varit lägre i Sverige jämfört mot Norge och vice versa. De senaste tio åren har dock trafiksäkerheten i Norge förbättrats betydligt medan det skett en viss avmattning Sverige. Norge har sedan 2015 haft färre omkomna i trafiken per invånare än Sverige. Mellan åren 2014–2018) hade Norge 2,4 omkomna per 100 000 invånare. Antalet omkomna i Sverige var under samma tidsperiod 2,8 per 100 000 invånare.
– Ett resultat av vår studie visar att fler cyklister omkommer i Sverige än i Norge och tittar man närmare på statistiken ser man att det är i gruppen 75 år eller äldre som skillnaden är som störst. Man kan misstänka att skillnaden beror på att det är vanligare i Sverige att äldre cyklar, men det är inget som vi har kunnat verifiera i vår undersökning, säger Åsa Forsman, senior forskare vid VTI.
Det finns också skillnader mellan de båda länderna vad gäller hastighetsgränser och förekomsten av mötesfria vägar. Norge har lägre hastighetsgränser och bättre hastighetefterlevnad på det statliga vägnätet. Dessutom är nästan all trafik på 90-vägar i Norge mötesseparerad, medan andelen mötesseparerad trafik på 90-väg i Sverige endast är 20 procent. Sverige har dock en större andel trafik på mötesfria vägar totalt sett på de statliga vägarna än vad Norge har.
– Skillnaden i förekomsten av mötesseparering är en trolig förklaring till att Sverige har högre dödsrisk på vägar med hastighetsgränsen 90 kilometer i timmen. På vägar med hastighetsgräns 80 kilometer i timmen kunde vi inte se någon skillnad i risk mellan länderna, säger Åsa Forsman.
Trafiksäkerhet i Norge och Sverige: En jämförelse
Mer om studien
Syftet med studien var att kartlägga Norges utveckling de senaste åren och att studera vad som skiljer sig mellan länderna. Främst är det den senaste tioårsperioden (2009–2018) som studeras. Studien finansierades av Trafikverket Skyltfonden, Statens vegvesen och Trygg Trafikk och har utförts av VTI i samarbete med Transportøkonomisk institutt (TØI).
Kontakt
Åsa Forsman, 013–20 42 79, asa.forsman@vti.se
Bilder

Om
VTI är ett forskningsinstitut med uppdrag från regeringen att bedriva forskning och utveckling inom transportområdet. Vi verkar för att målen för transportpolitiken uppnås genom att kontinuerligt förbättra kunskapen om transportsektorn.
Vi är cirka 200 medarbetare på flera platser i landet. Mer än hälften av våra medarbetare inom forskning och utveckling har doktors- eller licentiatexamen. Vi har egna professorstjänster inom väg- och banteknik, människa-maskin-interaktion (HMI), miljöanalys samt nationalekonomi.
Hos oss finns en mängd vetenskapliga discipliner samlade. Genom att både arbeta på djupet och tvärs över olika kunskapsområden kan vi bidra i både mindre och stora forskningssatsningar.
Vi har kunskap inom alla trafikslag – väg, järnväg, sjö- och luftfart.
Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
VTI ska ge förslag på sjöfartsavgifter19.1.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande
VTI har inlett ett arbete med att ta fram förslag till nya modeller för Sjöfartsverkets avgifter. Förslagen ska bidra till ökade miljö- och klimatnyttor och en harmonisering med svenska hamnars avgifter.
Transporforum 2021 startar i morgon – infrastrukturministern inleder12.1.2021 07:30:00 CET | Pressmeddelande
13–14 januari är det dags igen för Transportforum. Den här gången hålls konferensen digitalt. Infrastrukturminister Tomas Eneroth inledningstalar.
Digitalt Transportforum fyller på med kunskap17.12.2020 07:30:00 CET | Pressmeddelande
13–14 januari 2021 är det dags igen för Transportforum 2021. Den här gången hålls konferensen digitalt och bjuder som tidigare år på ny kunskap inom transportområdet. Temat för årets inledande session är ”Coronakrisens påverkan på staden”.
Ny professor i trafiksäkerhet9.12.2020 07:53:02 CET | Pressmeddelande
Astrid Linder har utsetts till professor inom trafiksäkerhet med inriktning mot skadeprevention på VTI. Astrid har lång erfarenhet och djup kompetens inom området och kommer i sin nya roll att fortsätta sitt arbete med att bidra till en ökad trafiksäkerhet.
Ny forskning ska öka säkerheten för oskyddade trafikanter2.12.2020 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Trafiksäkerhet för oskyddade trafikanter är i fokus i två nya forskningsprojekt hos VTI som finansieras av Länsförsäkringars forskningsfond. I det ena ska forskare undersöka hur barn som cyklar och går till skolan kan få en så säker trafikmiljö som möjligt. Det andra projektet handlar om bakomliggande orsaker till cykelolyckor och hur de kan reduceras.
Ny studie om effektivare transporter vid e-handel25.11.2020 07:30:00 CET | Pressmeddelande
E-handeln av dagligvaror fortsätter att öka och det finns förutsättningar för effektivisering av transporterna den sista sträckan till kund. Nu startar en förstudie som ska utveckla logistiklösningar som kan göra dessa transporter mer energieffektiva.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum