Skolverket

Fler elever söker ekonomiprogrammet

Dela
Ekonomiprogrammet är inför nuvarande läsår det mest sökta programmet efter samhällsvetenskapsprogrammet. Det visar Skolverkets preliminära statistik över hur elever sökte till gymnasieskolans nationella program.

– Ekonomiprogrammet har ökat ända sedan den nya gymnasieskolan infördes 2011. Det är ett högskoleförberedande program, men det ger också en tydlig bild av ett möjligt framtida arbetsliv, vilket kan vara attraktivt för många elever, säger Torun Rudin, chef för gymnasieenheten på Skolverket.

Fler elever söker ekonomiprogrammet än naturvetenskapsprogrammet

Jämfört med föregående läsår ökade antal sökande till programmet med 1200 elever, vilket var mest av samtliga högskoleförberedande program och motsvarade sju procent. Även andelen sökande till samhällsvetenskapsprogrammet, teknikprogrammet och estetiska programmet ökade i jämförelse med föregående läsår. Övriga högskoleförberedande program minskade. Mest minskade naturvetenskapsprogrammet med 400 färre sökande. Denna minskning motsvarar två procent. Totalt sökte 62 procent av eleverna till ett högskoleförberedande program i första hand, vilket är en minskning med 1,2 procentenheter jämfört med förra året.

Fordons- och transportprogrammet ökar mest av yrkesprogrammen

Nästan alla yrkesprogrammen hade fler sökande jämfört med förra läsåret. I våras sökte 38 procent av eleverna ett yrkesprogram i första hand, vilket är en ökning med 1,2 procentenheter jämfört med förra året. Mest ökade fordons- och transportprogrammet som hade 900 fler sökande, vilket motsvarar en ökning med 17 procent. Andra program som ökade mycket var el- och energiprogrammet, barn- och fritidsprogrammet samt vård- och omsorgsprogrammet. Restaurang- och livsmedelsprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet var de enda yrkesprogrammen som hade färre sökande jämfört med föregående läsår.

– Att fler väljer yrkesprogram kan bero på flera saker. Det kan vara så att fler har fått upp ögonen för yrkesprogrammen och att de kan ge jobb direkt efter gymnasieskolan. Dessutom kan det ha blivit mer känt att yrkesprogram kan ge högskolebehörighet. Men det kan också vara så att fler elever jämfört med tidigare saknar behörighet till ett högskoleförberedande program och väljer att söka ett yrkesprogram av den anledningen, säger Torun Rudin.

Fakta om statistiken

Statistiken är preliminär och ger endast en nationell bild av vilka nationella gymnasieprogram som eleverna i första hand vill läsa. I oktober publiceras den slutgiltiga statistiken som går att bryta ner på län och kommun. Elever som sökt till ett introduktionsprogram ingår ej.

Tabell: Sökande till gymnasieskolan per program, preliminär statistik

För frågor om statistiken kontakta

Max Lundin, undervisningsråd, 08-527 333 81 eller Jens Ekblom, undervisningsråd, 08-527 337 89

För frågor om gymnasieskolan kontakta

Torun Rudin, chef för gymnasieenheten, 08-527 336 04

Nyckelord

Om

Skolverket
Skolverket
Svetsarvägen 16
171 41 Solna

08-527 332 00http://www.skolverket.se/

Skolverket ska främja att alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Vi ska bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för elever.Skolverket tar fram kunskapskrav, föreskrifter, allmänna råd och nationella prov. Vi ansvarar också för den officiella statistiken på skolområdet och gör uppföljningar och utvärderingar.

Följ Skolverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skolverket

Försämrade PISA-resultat i Sverige och i många andra länder5.12.2023 11:05:00 CET | Pressmeddelande

15-åringar presterar sämre i matematik och läsförståelse i Sverige, i övriga Norden samt i de flesta andra OECD-länder. Det visar den internationella kunskapsmätningen PISA 2022. I naturvetenskap presterar de svenska 15-åringarna på samma nivå som i föregående mätning 2018. Trots resultatnedgången ligger Sverige fortfarande på en högre nivå än OECD-genomsnittet i alla tre ämnesområden.

Svenska elever i topp i demokrati- och samhällsfrågor men kunskapsresultaten har sjunkit28.11.2023 10:05:00 CET | Pressmeddelande

Svenska åttondeklassare har mycket goda kunskaper i demokrati- och samhällsfrågor och ligger i toppskiktet i den internationella undersökningen ICCS 2022. Jämfört med 2016 har dock kunskapsresultaten i Sverige sjunkit, vilket också gäller för många av de övriga deltagarländerna. I Sverige har spridningen ökat mellan de högst och lägst presterande eleverna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye