Fler omkomna inom yrkessjöfarten
De omkomna inom yrkessjöfarten var under 2021 fler än på länge. Sammanlagt sju personer omkom eller saknas, vilket är det största antalet sedan 2013.

Transportstyrelsens säkerhetsöversikt för sjöfarten 2021 visar att yrkessjöfarten har drabbats av olyckor där sammanlagt sju personer omkommit eller saknas. Av dem var fem ombord på utlandsflaggade fartyg på svenskt vatten och två ombord på svenskflaggade fartyg.
– Vi behöver nu fokusera ytterligare på det som framkommer om orsakerna till dödsolyckorna och noggrant följa upp eventuella rekommendationer som kommer ut av haverikommissionens utredningar. Ännu är det för tidigt att säga vad dessa kommer att visa, säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.
Under 2021 skadades dessutom 91 personer inom yrkessjöfarten. Det ligger i linje med de närmast föregående åren.
Dödsolyckor med fritidsbåt minskar
Antalet omkomna inom fritidssjöfarten var 20 stycken under 2021. Bara ett år under de senaste 50 åren har färre omkommit och det var år 2018, då 14 personer förolyckades.
– Även om varje enskild händelse är tragisk, tyder utvecklingen av omkomna i fritidssjöfarten under det senaste decenniet på att vi är på rätt väg. Nu är det viktigt att arbeta vidare systematiskt för att utveckla säkerhetskulturen till sjöss inom både yrkes- och fritidssjöfarten, säger Gunnar Ljungberg.
Bättre på att rapportera
Transportstyrelsen har under 2021 tagit emot 360 rapporter om olyckor och tillbud i yrkessjöfarten. Det är fler än något tidigare år under 2000-talet.
Troligtvis finns det ett mörkertal av händelser, som inte kommer till Transportstyrelsens kännedom. Därför kan den ökade rapporteringen ses som ett uttryck för en ökad medvetenhet om nyttan med rapporteringen och i förlängningen också som en förbättrad säkerhetskultur. Rapporterna används av myndigheten i det förebyggande säkerhetsarbetet.
Nyckelord
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder

Länkar
Om
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Tågbolag ska kunna sälja biljetter minst fyra månader innan avgång27.6.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Trafikverket levererar inte körplaner till tågmarknadens aktörer i tillräckligt god tid. Det gör att bolagen inte kan planera sin trafik eller sälja biljetter med framförhållning. Något som i sin tur försvårar för resenärer att välja tåget som transportsätt. Nu förelägger Transportstyrelsen Trafikverket att lösa problemet.
Så påverkas luftfarten av kriget i Ukraina17.6.2022 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Den största enskilde förloraren inom luftfarten just nu är flygbolaget Finnair, medan länder som Kina, Turkiet och Serbien i stället drar fördelar av situationen. Dessutom riskerar Rysslands flygplansflotta att bli undermålig på sikt. Det är effekter av kriget som går att se inom luftfarten i Europa, enligt en ny rapport från Transportstyrelsen.
Omställning till grönare luftfart inte problemfri16.6.2022 08:31:52 CEST | Pressmeddelande
Tydlig politisk styrning, en fungerande marknad för biobränsle och premiering av gröna satsningar. Det är vad som krävs för att omställningen till grönare luftfart ska bli verklighet, menar svenska flygbolag i en färsk rapport av Transportstyrelsen.
Omkomna i flygolyckor flest på 15 år14.6.2022 08:37:11 CEST | Pressmeddelande
Antalet omkomna inom allmänflyget var under 2021 det största på 15 år. Det beror på en enskild olycka med många omkomna. Samtidigt var antalet olyckor bland det minsta på flera år.
Trafikregler för cykel bör inte ändras31.5.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det är andra faktorer än ändrade trafikregler som får fler att cykla. Cykelreglerna i sig är bra som de är. Därför behövs det inga nya regler för cykling mot enkelriktat, omkörning av cyklister eller cykling i bredd. Det är tre slutsatser som Transportstyrelsen idag redovisar till infrastrukturdepartementet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum