Flera godkända läkemedel mot covid-19
Med kunskap, vägledning och påskyndade godkännandeprocedurer stöder Läkemedelsverket och de andra myndigheterna i EU en rad aktörer som försöker ta fram läkemedel mot covid-19.
– För att förhindra att människor insjuknar i covid-19 är vaccin fortfarande det bästa verktyget som finns att tillgå. Dessutom ser vi nu en ökande antal läkemedel som skulle kunna dämpa och förhindra ett allvarligt sjukdomsförlopp exempelvis för personer i riskgrupp som insjuknat och hamnat på sjukhus, säger Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket.
På kort tid har flera läkemedel godkänts av EMA, och fler är på väg att godkännas. Samtliga godkända läkemedel är receptbelagda för användning inom slutenvården.
Sex godkända läkemedel i EU för behandling av patienter med covid-19
- Kineret – ges till patienter behöver syrgasbehandling och som riskerar att drabbas av svår syrebrist. Minskar immunförsvarets aktivitet.
- Regkrona – ges till vuxna i tidigt sjukdomsskede som inte behöver syrgas och som har en ökad risk för att sjukdomen ska bli svår. En monoklonal antikropp som förhindrar viruset att tränga in kroppens celler.
- Roactemra – ges i kombination med kortison till patienter som behöver syrgas. Minskar risken för dödsfall vid svår covid-19. Minskar immunförsvarets aktivitet.
- Ronapreve – ges till vuxna och ungdomar i tidigt sjukdomsskede som inte behöver extra syrgas och som löper ökad risk för att sjukdomen ska bli svår. En monoklonal antikropp som förhindrar viruset att tränga in kroppens celler.
- Veklury - ges till vuxna i tidigt sjukdomsskede som inte behöver syrgas och som har en ökad risk för att sjukdomen ska bli svår, och till vuxna och ungdomar med lunginfektion som kräver tillförsel av syrgas. Hindrar viruset från att föröka sig inuti cellerna.
- Xevudy – ges till vuxna och ungdomar i tidigt sjukdomsskede som inte behöver extra syrgas men som löper ökad risk för att sjukdomen ska bli svår. En monoklonal antikropp som förhindrar viruset att tränga in kroppens celler.
Ytterligare läkemedel är under utvärdering. Det går i nuläget inte att säga när dessa läkemedel kan bli godkända för användning.
EMA har också granskat sju läkemedel och lämnat vägledande utlåtande om dessa, så kallade ”Article 5(3)-reviews”. Det innebär inte att de är godkända för användning mot covid-19, men ger en vägledning för eventuell användning nationellt inom EU.
Relaterad information
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Nytt uppdrag för att stärka implementeringen av medicintekniska regelverk19.12.2024 11:02:30 CET | Pressmeddelande
Regeringen har gett Läkemedelsverket i uppdrag att underlätta införandet av de nya regelverken för medicintekniska produkter och medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik. Uppdraget säkerställer att aktörer inom området får den information och rådgivning som krävs för att följa de nya reglerna.
Svenskt samarbete inför ny EU-förordning om HTA – Health Technology Assessment16.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen har gett Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att ta fram förslag på hur den nya HTA-förordningen kan införas så effektivt som möjligt. Förordningen syftar till att på EU-nivå effektivisera och samordna utvärdering av medicinsk teknik, det vill säga läkemedel och medicintekniska produkter. För en mer jämlik tillgång till behandling för europeiska patienter och snabbare tillgång till läkemedel och medicinteknik i hälso- och sjukvården.
Viktigt för patientsäkerheten att följa upp tandtekniska produkter16.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Efter att Läkemedelsverket har inspekterat ett urval av tandtekniska laboratorier står det klart att branschen behöver ett kunskapslyft. Laboratorierna har ordning och reda och en noggrann tillverkningsprocess som inte tyder på någon anledning till oro för produkterna. Däremot behöver kunskapen höjas om regelverk och krav.
Växande marknad för medicinteknik kräver stärkt tillsyn10.12.2024 10:27:50 CET | Pressmeddelande
Riksrevisionens har granskat om statens tillsyn över medicintekniska produkter är effektiv. Granskningen visar att Läkemedelsverket har en väl fungerande organisation och god kompetens för tillsynen, men att det finns brister i förutsättningarna.
Läkemedelsverket utvecklar nationell lägesbild över medicinteknik9.12.2024 09:26:19 CET | Pressmeddelande
Den första delrapporten i uppdraget om att möjliggöra en nationell lägesbild och en produktionskartläggning av medicintekniska produkter i Sverige, är överlämnad till regeringen. Det är tre tidigare regeringsuppdrag som nu blir ett.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum