Svenska institutet

Flytten av Kiruna uppmärksammas i Svenska institutets nya kortfilm

Dela

I förra veckan premiärvisades Svenska institutets kortdokumentär ”This is Kiruna: How to move a city”, en film om världens största stadsomvandling. Sedan filmen lanserades har den visats nära 170 000 gånger och uppmärksammats av media världen över.

Illustration: Henrik Skarstedt/White & Tegmark arkitekter
Illustration: Henrik Skarstedt/White & Tegmark arkitekter

This is Kiruna: How to move a city” handlar om hur det rent praktiskt går till att flytta världens näst största kommun. Sedan filmens lansering, den 17 maj, har den haft nära 170 000 visningar på YouTube. Dokumentären har hittills också väckt intresse hos ett dussintal internationella medier, däribland New York Times, The Atlantic och design- och teknologibloggen Gizmodo.

– Flytten av Kiruna är innovation i praktiken, med målet att skapa ett hållbart samhälle för framtiden. Lokalinvånarnas pragmatiska inställning till världens största flytt fascinerar människor över hela världen, säger Johan Sundberg, projektledare för filmen på Svenska institutet.

Att flytta på Kiruna handlar inte bara om att flytta en stad, utan också om att bygga ett mer hållbart samhälle – och en bättre framtid. I den tio minuter långa dokumentären intervjuas flera lokalinvånare om hur det egentligen är att bo i en stad som ska flyttas. Bland de intervjuade finns till exempel fjärde generationens ägare av den historiska Centrumbutiken i Kirunas gamla stadskärna, vars kulturskyddade neonskylt ska flyttas från ett hörn till ett annat – med exakt samma vinkel – i stadens nya centrum.

Dokumentären är den senaste i en rad kortfilmer om Sverige. Tidigare i år lanserade Svenska institutet ”This is Sweden” och "This is Integration (on Ice)", båda med syftet att ge omvärlden en glimt av dagens Sverige. Precis som föregångarna finns ”This is Kiruna – how to move a city” tillgänglig online och kan användas fritt av alla – från privatpersoner till ambassader, konsulat och andra organisationer med officiella uppdrag att främja Sverige i utlandet. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration: Henrik Skarstedt/White & Tegmark arkitekter
Illustration: Henrik Skarstedt/White & Tegmark arkitekter
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Svenska institutet ger över 16 miljoner i projektstöd för att stärka mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet3.5.2018 13:57Pressmeddelande

En mediekampanj mot könsrelaterat våld, ett initiativ för att motverka desinformation mot barn och unga och ett program för att främja dokumentärfilmvisningar med fokus på mänskliga rättigheter. Det är några av de projekt som nu får stöd för sitt arbete med att stärka mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet. Totalt beviljar Svenska institutet, genom Creative Force, 16,5 miljoner kronor till 37 projekt i Ryssland, Turkiet, Östeuropa, Afrika samt Mellanöstern och Nordafrika.

Stockholm Forum on Gender Equality to bring together top names from more than 100 countries28.3.2018 14:47Pressmeddelande

Award-winning author Chimamanda Ngozi Adichie, Executive Director of UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka and human rights counsellor Colin Gonsalves are some of the 500 gender equality actors who will participate in the Stockholm Forum on Gender Equality on 15–17 April. The global forum is about strengthening women’s and girls’ rights, representation and access to resources.

Stockholm Forum on Gender Equality samlar toppnamn från över 100 länder28.3.2018 13:48Pressinbjudan

Den prisbelönta författaren Chimamanda Ngozi Adichie, UN Women-chefen Phumzile Mlambo-Ngcuka och människorättsjuristen Colin Gonsalves är några av de 500 jämställdhetsaktörer som deltar i den globala jämställdhetskonferensen Stockholm Forum on Gender Equality den 15-17 april. Konferensen handlar om att stärka kvinnors och flickors rättigheter, representation och tillgång till resurser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum