Svenska institutet

Flytten av Kiruna uppmärksammas i Svenska institutets nya kortfilm

Dela

I förra veckan premiärvisades Svenska institutets kortdokumentär ”This is Kiruna: How to move a city”, en film om världens största stadsomvandling. Sedan filmen lanserades har den visats nära 170 000 gånger och uppmärksammats av media världen över.

Illustration: Henrik Skarstedt/White & Tegmark arkitekter
Illustration: Henrik Skarstedt/White & Tegmark arkitekter

This is Kiruna: How to move a city” handlar om hur det rent praktiskt går till att flytta världens näst största kommun. Sedan filmens lansering, den 17 maj, har den haft nära 170 000 visningar på YouTube. Dokumentären har hittills också väckt intresse hos ett dussintal internationella medier, däribland New York Times, The Atlantic och design- och teknologibloggen Gizmodo.

– Flytten av Kiruna är innovation i praktiken, med målet att skapa ett hållbart samhälle för framtiden. Lokalinvånarnas pragmatiska inställning till världens största flytt fascinerar människor över hela världen, säger Johan Sundberg, projektledare för filmen på Svenska institutet.

Att flytta på Kiruna handlar inte bara om att flytta en stad, utan också om att bygga ett mer hållbart samhälle – och en bättre framtid. I den tio minuter långa dokumentären intervjuas flera lokalinvånare om hur det egentligen är att bo i en stad som ska flyttas. Bland de intervjuade finns till exempel fjärde generationens ägare av den historiska Centrumbutiken i Kirunas gamla stadskärna, vars kulturskyddade neonskylt ska flyttas från ett hörn till ett annat – med exakt samma vinkel – i stadens nya centrum.

Dokumentären är den senaste i en rad kortfilmer om Sverige. Tidigare i år lanserade Svenska institutet ”This is Sweden” och "This is Integration (on Ice)", båda med syftet att ge omvärlden en glimt av dagens Sverige. Precis som föregångarna finns ”This is Kiruna – how to move a city” tillgänglig online och kan användas fritt av alla – från privatpersoner till ambassader, konsulat och andra organisationer med officiella uppdrag att främja Sverige i utlandet. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration: Henrik Skarstedt/White & Tegmark arkitekter
Illustration: Henrik Skarstedt/White & Tegmark arkitekter
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Globalt forum om social dialog samlar aktörer från hela världen15.11.2017 12:59Pressmeddelande

Över hundra deltagare från 37 länder samlas på Runö utanför Stockholm för en 48-timmars kreativ workshop, den 20-21 november. Genom interaktivt samarbete ska deltagarna hitta lösningar på hur social dialog kan stärkas – och därmed bidra till hållbar utveckling. Detta sker på Swedish Institute Sustainability Forum, som anordnas av Svenska institutet och LO. Temat på workshopen är inspirerat av Global Deal och statsminister Stefan Löfven är huvudtalare på forumet.

Amerikaner mer positiva till Sverige under det senaste året30.10.2017 09:55Pressmeddelande

En ny studie från Svenska institutet visar att mer än var fjärde amerikan uppger att de har fått en mer positiv bild av Sverige det senaste året. Detta trots en ökning av missvisande och ibland direkt felaktig information om Sverige i nordamerikanska nyhetsmedier och sociala medier. Många associerar Sverige med frågor som innovation, hållbarhet, utbildning och respekt för mänskliga rättigheter.

Demokratisk arkitektur tema för svensk satsning i New York23.10.2017 14:56Pressmeddelande

Under arkitekturmånaden ”Archtober” i New York gör Sverige en veckolång satsning på temat demokratisk arkitektur. Programmet visar olika perspektiv och infallsvinklar från både Sverige och USA genom en serie seminarier och workshops, och en mötesplats i form av en utställning som visar över trettio svenska exempel på demokratisk arkitektur i praktiken. Dessutom kommer en stor muralmålning av malmöbaserade konstnären Ola Kalnins att under veckan växa fram på en husvägg i Brooklyn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum