Rymdstyrelsen

Följ uppsändningen av rymdsonden Juice tillsammans med oss

Dela
Rymdstyrelsen i samarbete med Institutet för rymdfysik bjuder in till rymdvaka under uppsändningen av rymdsonden Juice. Detta är Europas största rymdprojekt hittills och två av de vetenskapliga instrumenten som ska studera Jupiters isiga månar är framtagna och konstruerade i Sverige.
Tidigare uppsändning med Ariane 5 från Kourou, Franska Guyana.
Tidigare uppsändning med Ariane 5 från Kourou, Franska Guyana.

Den 13 april påbörjar rymdsonden Juice (JUpiter ICy moons Explorer) sin åtta år långa färd till Jupiter. Rymdsonden, som är Europas största vetenskapliga rymdmissionen någonsin, ska observera den stora gasplaneten och dess isiga månar: Ganymedes, Callisto och Europa. Huvudmålet är att ta reda på om det finns förutsättningar för liv i Jupiters solsystem.

Institutet för rymdfysik (IRF) i Uppsala och Kiruna har haft ansvar för två av rymdsondens sammanlagt tio vetenskapliga instrument: Radio och Plasma Wave Investigation (RPWI) samt Particle Environment Package (PEP). Både forskare och ingenjörer som har varit med under den långa utvecklingen kommer att vara på plats och prata om utmaningarna med att konstruera teknik för den oerhört tuffa miljön kring jätteplaneten och dess månar. Det kommer finnas gott om tillfällen att utföra intervjuer.

På Chalmers finns även forskaren Eva Wirström som arbetar med det tyska instrumentet Submillimeter Wave Instrument (SWI). Det ska observera de tunna atmosfärer av vatten som omger Jupiters största månar.

De svenska forskarna knutna till Juice har alla finansiering av Rymdstyrelsen.

Från klockan 10:30 den 13 april kommer vi att erbjuda en serie korta presentationer där vi introducerar Juice och ger en översikt över de svenska bidragen ombord. Under eftermiddagen kommer vi sedan att ansluta oss till ESA:s direktsändning från Franska Guyana varifrån Juice ska sändas upp ombord på den europeiska raketen Ariane 5 klockan 14:15 svensk tid.

På plats kommer vi även att visa upp en del av utrustningen som IRF utvecklat tillsammans med en detaljerad modell av rymdsonden. I händelse av en eventuell försening av uppsändningen kommer de korta presentationerna fortfarande att genomföras enligt plan.

Hålltider Uppsala

  • 10:30 – 12:15: Korta föredrag och tid för frågor.
  • 12:00-13:30: Lunch och tid för intervjuer.
  • 13:45: ESA:s livesändning startar
  • 14:15: Launch
  • ~15:00: Juice kontaktas i rymden.
  • ~16:00: ”Launch success confirmation” efter en serie tester.

Hålltider Kiruna

  • 10:30 – 12:00: Korta föredrag och tid för frågor.
  • 12:00-13:00: Lunch och tid för intervjuer.
  • 13:45: ESA:s livesändning startar
  • 14:15: Launch
  • ~15:00: Juice kontaktas i rymden.
  • ~16:00: ”Launch success confirmation” efter en serie tester.

Plats:

  • Uppsala – “Eva von Bahr” salen i Ångström Laboratoriet i Uppsala Universitet.
  • Kiruna – Aulan, RymdCampus, Bengt Hultqvists väg 1, Kiruna.

Det krävs ingen föranmälan

Vid frågor kontakta det kontor du planerar att besöka:

Kontakt Uppsala:

David Andrews, IRF Uppsala, david.andrews@irfu.se; 018 4715922

Kontakt Kiruna:

Martin Eriksson, IRF Kiruna, martin.eriksson@irf.se, 073 581 33 33

Fakta om Juice

Under minst tre års tid kommer Juice genomföra detaljerade studier av de största isiga månarna i Jupiters system. Forskarna hoppas att missionen bland annat ska ge svar på hur ett solsystem kan uppkomma, och om det finns förutsättningar till liv under de frusna hav som finns på Jupiters månar.

Juice kommer färdas till Jupiter under sammanlagt åtta år och beräknas vara framme i juli 2031.

Juice är ESA:s största rymdmission hittills och man började arbetet 2012. Kostnaden för rymdsonden, som byggts av Airbus och ESA, är runt 1,6 miljarder euro. De data som samlas in kommer att analyseras och forskas på åtminstone fram till år 2050.

Ett 20-tal av ESA:s medlemsländer har bidragit till utvecklingen och byggandet av rymdsonden och dess tio instrument. Två instrument av dessa har tagits fram av Institutet för Rymdfysik i Kiruna och Uppsala och Juice är det största uppdraget hittills i IRFs historia. Svenska forskare och rymdföretag har även bidragit till andra instrument och Juice är även det största svenska rymdäventyret någonsin.

Läs mer om Juice hos Rymdstyrelsen

Läs mer om Juice hos Institutet för rymdfysik

Läs mer om Juice hos ESA

Film om Juice

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tidigare uppsändning med Ariane 5 från Kourou, Franska Guyana.
Tidigare uppsändning med Ariane 5 från Kourou, Franska Guyana.
Ladda ned bild
ESA/ATG medialab
ESA/ATG medialab
Ladda ned bild
ESA/ATG medialab; Jupiter: NASA/ESA/J. Nichols (University of Leicester); Ganymede: NASA/JPL; Io: NASA/JPL/University of Arizona; Callisto and Europa: NASA/JPL/DLR
ESA/ATG medialab; Jupiter: NASA/ESA/J. Nichols (University of Leicester); Ganymede: NASA/JPL; Io: NASA/JPL/University of Arizona; Callisto and Europa: NASA/JPL/DLR
Ladda ned bild

Länkar

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

Svenska satelliten Arctic Weather Satellite ska ge mer träffsäkra väderprognoser – och förbättra klimatforskningen17.8.2024 06:20:42 CEST | Pressmeddelande

Den 16 augusti kl. 20:56 sändes den svensktillverkade vädersatelliten Arctic Weather Satellite (AWS) upp i rymden. Genom att utforska fukt- och temperaturvariationer, samt mäta iskristaller inuti moln kommer AWS bidra med nya typer av väderdata i Arktis och Antarktis. Informationen ska hjälpa meteorologer att ställa mer träffsäkra prognoser – särskilt i norra Europa. AWS är ett uppdrag från Europeiska rymdorganisationen ESA.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye