Blodomloppet

Folkfesten Blodomloppet tillbaka i Borlänge – 4000 anmälda

Dela

Existensen i fara under pandemin. Men nu gör Blodomloppet comeback i full skala. Sveriges största motionsloppsserie arrangeras i Borlänge 30 maj. Nästan 4000 löpare har anmält sig. ”Betyder jättemycket för blodgivningen här”, säger tävlingsledare Björn Lindgren.

Blodomloppet lockade innan pandemin nästan 10 000 löpare varje år till Borlänge, och över 100 000 deltagare nationellt vilket gör loppserien till den största. Men de senaste två åren har de antingen tvingats genomföra loppen virtuellt eller med begränsat antal deltagare.

Men efter att restriktionerna släpptes i början av året kan nu loppserien genomföras med fullt deltagande. I Borlänge avgörs loppet 30 maj. Just nu har 4000 löpare redan anmält sig. Blodomloppet utgörs av en sträcka på 10 eller 5 km som kan springas eller promeneras.

- Det känns riktigt bra, och vi är uppe i de anmälningssiffrorna som vi räknade med på förhand. Men det lär trilla in några till kommande dagar, säger tävlingsledaren Björn Lindgren, som representerar arrangörsföreningen Kvarnsvedens GoIF.

Flera hundra nya blodgivare varje år

Blodomloppets främsta uppgift är att uppmärksamma vikten av att ge blod, och att röra på sig. Blodcentralerna kommer vara på plats med tält för att värva nya blodgivare.

- Det betyder jättemycket för blodgivningen. De får flera hundra givare varje lopp, säger Björn Lindgren.

Och en som kommer vara med som ambassadör och delta i 5km-promenaden är tennisspelaren Stefan Olsson som vann guld i dubbel i Paralympics 2012. Björn Lindgren räknar även med några duktiga elitlöpare som kommer göra upp om segern i loppet.

- Sen kommer vi ha flera event runt arenan och scenen. Flera band kommer spela längs med promenaden som går genom stan. Och så blir det dansuppvisning på scen, säger han.

Mer information om Blodomloppet Borlänge.

Info Blodomloppet:

  • Funnits sedan 1993
  • Arrangeras på 18 olika orter i Sverige
  • Lockar varje år över 100 000 deltagare
  • Loppen bidrar tillsammans till ungefär 2000 nya blodgivare varje år
  • Har de senaste två åren genomförts digitalt p.g.a. pandemin

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Blodomloppet är ett motionslopp som arrangeras på 18 orter runt om i landet och på distans. Syftet är detsamma, att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen och främja en hälsosam livsstil. Promenera, jogga eller spring 5 eller 10 kilometer tillsammans med vänner och arbetskamrater.

Följ Blodomloppet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Blodomloppet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum