Dramaten

För första gången i Sverige - Vakten vid Rhen av Lillian Hellman

Dela

Lillian Hellman, en av USA:s mest framgångsrika dramatiker skrev Vakten vid Rhen mitt under andra världskriget. Pjäsen börjar som en dramakomedi men övergår stegvis i en spännande thriller om att tvingas välja sida. En omskakande politisk pjäs om frågor som ekar högt in i vår tid. För regi står Jenny Andreasson och i huvudrollerna syns Melinda Kinnaman och Alexej Manvelov. Sverigepremiär 22 februari på Lilla scenen.

Alexej Manvelov, Melinda Kinnaman. Foto Jacob Bengtsson.
Alexej Manvelov, Melinda Kinnaman. Foto Jacob Bengtsson.

Vakten vid Rhen är en rapp och spännande amerikansk thriller om en familj som tvingas ta ställning. Pjäsen utspelar sig i ett ombonat hem i det ännu fredliga USA, 1940. Sara, maken Kurt och deras tre barn är på flykt undan fascismen och kriget i Europa och har äntligen kommit fram till Saras familjehem, där hon återförenas med sin mor och bror efter 20 år. Men att lämna den växande fascismen bakom sig visar sig vara omöjligt. Hemma hos modern finns redan några gäster, bland annat en rumänsk nazistsympatisör, som flyttar krigets frontlinjer till det fredliga vardagsrummet i Amerika.

Lillian Hellman (1905–1984) var en av USA:s genom tiderna mest framgångsrika dramatiker. Hon skrev även filmmanus och var politisk aktivist. Vakten vid Rhen skrevs 1940, några månader innan USA drogs in i andra världskriget och pjäsen bär på en speciell stämning av en värld i oro. Det som börjar som en underhållande dramakomedi med en sylvass matriark och oskyldiga flirtar visar snart sig vara en omskakande politisk thriller om frågor som ekar högt in i vår tid. Vakten vid Rhen hade premiär på Martin Beck Theatre i New York i april 1941 och blev en av det årets mest omtalade pjäser och en stor succé. Den filmatiserades också med Bette Davies i en av rollerna. Detta är första gången pjäsen spelas i Sverige, i en ny översättning av Klas Östergren.

2010 regisserade Jenny Andreasson föreställningen Slott i Sverige av Francoise Sagan på Dramaten och knöts sedan till teatern. Hon har i sitt arbete alltid fokuserat på kvinnliga dramatiker och har bland annat regisserat Tjuvar av Dea Loher, Chéri av Colette, De oskyldiga av Lillian Hellman och Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj. 

Medverkande
Anise - Mia Benson
David - David Book
Marthe - Rakel Benér Gajdusek
Sara - Melinda Kinnaman
Fanny - Marika Lindström
Kurt - Alexej Manvelov
Teck - Andreas Rothlin Svensson
Bodo - Ira Lipsker/Alexander Jernberg 
Babette - Juni Helander/Kerstin Linden
Joshua - Rufus Vårdstedt/Olle Frelin

Översättning: Klas Östergren
Regi: Jenny Andreasson
Scenografi och kostym: Marika Feinsilber
Peruk och mask: Moa Hedberg, Melanie Åberg
Koreografi: Catharina Allvin
Ljus: Anna Wemmert Clausen

Vakten vid Rhen, Sverigepremiär 22 februari, Lilla scenen

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Alexej Manvelov, Melinda Kinnaman. Foto Jacob Bengtsson.
Alexej Manvelov, Melinda Kinnaman. Foto Jacob Bengtsson.
Ladda ned bild
Vakten vid Rhen. Foto: Klara G
Vakten vid Rhen. Foto: Klara G
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten visar inspelade föreställningar på Dramaten Play24.3.2020 15:00:57 CETPressmeddelande

Dramaten välkomnar med glädje publiken till den digitala tjänsten Dramaten Play, med start i morgon onsdag. Tjänsten kommer inledningsvis att innehålla ett bibliotek av tidigare inspelade Dramatenföreställningar, konserter och andra evenemang som exempelvis Performance Lecture. Innehållet, som är kostnadsfritt, kommer att fyllas på löpande och finnas kvar även när teatern öppnar för publik igen.

Spoken Word med Cleo på Dramatens stora scen4.3.2020 09:56:45 CETPressmeddelande

Vårens Spoken Word på Dramaten ges på Stora scenen den 12 och 13 maj och kommer att spelas in av SVT. Medverkar gör bland andra delar av det norrländska hiphopkollektivet Random Bastards som gett grund till artister som Cleo, Fricky, Broder John och Trainspotters. Cleo kommer även medverka som Spoken Word-poet och det blir ett av hennes få stora framträdanden i Stockholm i år. Det blir en kväll sprängfull av ord, mod och en och annan hemlig gäst, allt uppbackat av ett sjumannaband under ledning av Sebastian Ågren. För regi står Niklas Mesaros. Biljetterna släpps fredag klockan 12.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum