Förbättrade möjligheter för vila och återhämtning

– Ett stort problem för många av medlemmarna i Kommunal är att få tillräcklig vila och återhämtning, dels under arbetspass men kanske främst under tiden i mellan arbetspassen. Nu står vi inför ett paradigmskifte som kommer göra stor skillnad på sikt. En viktig förändring för att skapa ett hållbart arbetsliv för medlemmarna i Kommunal, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.
Bakgrunden till att reglerna har ändrats är att EU-kommissionen har uppmärksammat Sverige och parterna på att kollektivavtalet strider mot EU:s arbetstidsdirektiv när det gäller arbetstagarnas rätt till dygnsvilan. Kommunal har därför förhandlat med SKR och Sobona om arbetstider och dygnsvilan för att få bukt med de brister som idag finns och möta upp EU-kommissionens kritik. Kommunal har varit mycket tydliga i förhandlingarna: Medlemmarna i Kommunal ska självklart ha samma återhämtningsmöjligheter som andra yrkesgrupper på svensk arbetsmarknad. Alla ska orka och kunna jobba ett helt arbetsliv.
– Utan tillräcklig vila och återhämtning riskerar man sin hälsa, både fysisk och psykisk. Många medlemmar har yrken med tunga lyft, med krävande långa arbetspass i branscher med en kronisk underbemanning. Ofta med ohållbara scheman som följd, vilket får långvariga konsekvenser för hälsan, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.
Med förändringarna i avtalet stärks din rätt till minst 11 timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar (dygnsvila). Dygnsviloreglerna är ett skydd för arbetstagarens hälsa och säkerhet. Undantag kan därför endast ske enligt särskilda förutsättningar som specificeras i avtalet och ska föregås av en noggrann bedömning av behovet.
– Tidigare har arbetsgivarna slentrianmässigt kunnat störa medlemmarnas rätt till dygnsvila. Nu finns i stället tydliga skrivningar så att arbetsgivarna inte längre kan skarva med arbetstidsförläggningen, och skulle de bryta mot reglerna kommer medlemmarna kompenseras, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.
Förändringarna i avtalet träder i kraft den 1 oktober 2023 och gäller tills vidare. Fram till att de träder i kraft ska Kommunal lokalt och arbetsgivare se över vilka förändringar som behöver göras i verksamheten för att de nya reglerna ska kunna implementeras på ett bra sätt.
Mer information på Kommunals webbplats: https://www.kommunal.se/nyhet/forbattrade-mojligheter-vila-och-aterhamtning-efter-forandringar-i-kollektivavtalet-med-skr
Kontakter
Pressjour
Tel:010-442 71 30pressjour.forbundet@kommunal.seBilder

Om
Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.
Följ Kommunal
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommunal
Nästan hälften jobbar i dag i en underbemannad verksamhet8.3.2023 08:45:00 CET | Pressmeddelande
Underbemanningen i välfärden har blivit normalläge för medlemmarna i Kommunal, visar en ny undersökning. Hela 49 procent av de som arbetar i förskolan och 42 procent de som arbetar i äldreomsorgen jobbar i dag på en underbemannad arbetsplats. Underbemanningen får inte bara konsekvenser för personalen, utan hotar verksamhetens kvalitet. Av förskolans personal upplever sex av tio att barnen blir oroliga på grund av bemanningssituationen. Fler än sju av tio av äldreomsorgens personal uppger att underbemanningen gör att de äldre blir stressade eller oroliga. Det visar en Novusundersökning beställd av fackförbundet Kommunal inför den 8 mars. - Den kroniska underbemanningen inom välfärden är systemhotande och ett stort jämställdhetsproblem, både den 8 mars och årets alla andra dagar. Personalen orkar inte med, barnen och äldre far illa och vi riskerar att se personalens massflykt från både äldreomsorgen och förskolan, säger Malin Ragnegård, Kommunals ordförande. För att lösa problemet kräver
Larmrapport: Allt fler lever på den yttersta marginalen21.2.2023 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Nästan var sjunde med heltidsjobb på Kommunals avtalsområde har en grundlön på 22 000 kr eller mindre i månaden. För en ensamstående med ett barn innebär detta att man endast har några hundralappar kvar efter att grundläggande utgifter är betalda. Det visar en ny rapport från fackförbundet Kommunal. - Risken för fattigdom ökar markant bland de med lägst löner nu när inflationen skenar, det är mycket allvarligt och djupt oroväckande. Trots att man arbetar heltid och gör rätt för sig så tvingas man leva extremt knapert. Många känner en oro över att privatekonomin, när som helst, ska krascha. Så ska det inte vara, vi ska inte ha fattiga arbetare i Sverige, säger Malin Ragnegård, Kommunals ordförande. Enligt Kommunals beräkningar innebär det tuffa ekonomiska läget att, exempelvis, en ensamstående med 22 000 kr eller mindre i månaden endast har cirka 700 kr kvar i plånboken efter att alla nödvändiga utgifter är betalda. Rapporten visar att de med lägsta löner inte heller har möjlighet att s
Slopandet av karensutredningen är en attack mot medlemmarna i Kommunal26.1.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kommunal har länge kämpat för att slopa karensavdraget. Den socialdemokratiska regeringen tillsatte förra året en utredning för att se över systemet för karensavdraget och sjuklönen. Syftet var göra systemet mer rättvist, något Kommunal välkomnade. På torsdag väntas den borgerliga regeringen fatta beslut om att skrota karensutredningen. - Att högerregeringen skrotar utredningen innan den ens fått slutrapportera är under all kritik. Karensavdraget är en orättvis straffavgift för alla som inte kan arbeta hemifrån. Jag häpnar över hur den sittande regeringen behandlar hundratusentals välfärdsarbetare, säger Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal. För Kommunal är karensavdraget både en rättvise- och plånboksfråga. För en medlem i Kommunal som jobbar heltid och har medellön om 26 400 kr blir avdraget 975 kr före skatt. - Karensavdraget är en viktig plånboksfråga. Många medlemmar i Kommunal har knappa marginaler och ett karensavdrag kan vara det som gör att månadsekonomin inte går ihop. Det
Kommunals huvudkrav i avtalsförhandlingarna26.1.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag presenterar Kommunal sina övergripande avtalskrav för avtalsförhandlingarna under 2023. Årets avtalsförhandlingar sker i en exceptionell situation, där Sveriges ekonomi präglas av en inflation som raderat ut de senaste årens löneutveckling och skapat stora hål i medlemmarnas plånböcker. Det ställer stora krav på ansvar från samtliga parter.
Kommunal välkomnar regeringens besked men varnar för stora utmaningar10.1.2023 09:56:48 CET | Pressmeddelande
Regeringen har meddelat att de kommer ge Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i uppdrag att förbereda en återaktivering av civilplikten, något som fackförbundet Kommunal välkomnar. - Kommunal organiserar heltidsanställda brandmän och brandbefäl samt deltidsbrandmän, dessa grupper utgör ryggraden i räddningstjänsten. Vi välkomnar dagens besked från regeringen, ska Sverige klara av en större kris behöver mer fokus läggas på personalen inom räddningstjänsten. Samtidigt finns det flera utmaningar som måste hanteras om regeringens besked ska bli verklighet, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande. Bemanningen inom räddningstjänsten är inte tillräcklig något Kommunal larmat om under lång tid, senast i sin rapport ”Bemanning och arbetsmiljö i räddningstjänsten”[1]. Redan i dag har den kommunala räddningstjänsten för små utryckningsstyrkor och stora problem med att rekrytera deltidsbrandmän. Kommunal menar även att dagens besked kommer att innebära att de 15 000 som i dag är
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum