Kommunal

Kommunal: Budgeten saknar verklighetsförankring

Dela

Idag presenterade finansministern regeringens och Sverigedemokraternas gemensamma budget. Trots larmen från kommuner och regioner, fackförbund och inte minst medarbetare i välfärden så lämnas välfärden återigen till sitt öde. I tider av kris borde regeringen göra allt för att stärka välfärden – inte vända den ryggen.

Malin Ragnegård talar på Kommunals välfärdsmanifestation på Mynttorget den 12 september 2024.
Malin Ragnegård talar på Kommunals välfärdsmanifestation på Mynttorget den 12 september 2024. Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal Foto: Kommunal

- Finansministern säger att vi inte har en vårdkris. Finansministern borde besöka Region Östergötland, för att se att krisen redan är här. Budgeten saknar verklighetsförankring. I stället för att satsa och trygga vår gemensamma välfärd vänder finansministern den ryggen, det är ett svek säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.  

Kommunal kräver satsningar för att komma till rätta med den kroniska underbemanningen i välfärden. Regeringen gör i stället ännu ett stort misstag och minskar generella statsbidragen trots att kommuner och regioner ser direkta kostnadsökningar om 5 %. Finansministern verkar jobba utifrån modellen att skjuta ifrån sig ansvaret och för medlemmarna i Kommunal blir resultatet nedskärningar i form av varsel och anställningsstopp i hela landet.

- Vinnarna i den här budgeten är inte undersköterskan, personliga assistenten eller bussföraren. Det är inte heller de barn och ungdomar som blivit av med barnskötaren eller elevassistenten. Det är VD:n, platschefen och finansministern själv. Välfärdsarbetarna blir färre och de som blir kvar springer bara snabbare. Jag ställer mig frågan, när ska finansministern se verkligheten för vad den är? Säger Malin Ragnegård.

Läs mer om Kommunals krav i länken.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal Foto: Kommunal
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye