Svenska Basketbollförbundet

Förbundskaptener och landslagscoacher utsedda för 3x3-landslagen

Dela

Svensk baskets första förbundskaptener inom 3x3 blir Peter Grinbergs Anell (herr) och Bruno Silva (dam). Peter, som de tre senaste säsongerna coachat AIK Basket i Superettan och dessförinnan i 08 Stockholm, får vid sin sida som assisterande coach en av Sveriges mest meriterade och erfarna 3x3-spelare nämligen Patrik Nordström. Bruno, en mycket erfaren och aktiv 3x3 spelare själv som dessutom jobbat med 3x3 genom Fryshuset och Bonnier Hoops, får ansvar över damerna. Även landslagscoacher för damer och herrar U18 är utsedda. Djordje Glavcic kommer att leda de unga herrarna och duon Ebba Stenman / Linda Humla blir ansvariga för damer U18. I sommar väntar EM-kval för alla 3x3-landslag.

Foto: Olof Bergqvist (vänster bild
Foto: Olof Bergqvist (vänster bild

Peter Grinbergs Anell blir alltså Sveriges första förbundskapten för 3x3 på herrsidan och assisteras av Patrik Nordström. Peter breddar därmed sin redan breda ledar- och coachreportoar till att även inkludera 3x3:
- Det är självklart kul, motiverande och en ära att få bli Sveriges första förbundskapten inom 3x3. Det råder heller ingen tvekan om att det finns en oerhörd potential i denna spelform och en stor utvecklingsmöjlighet - inte bara för mig utan för spelare, föreningar och svensk basket i stort. Ser verkligen fram emot att tillsammans med Patrik komma igång och forma vårt nya landslag med målet att redan i sommar nå vårt första EM-slutspel inom 3x3, säger Peter Grinbergs Anell.

Landslagsansvarige Fredrik Joulamo:
- Det känns helt rätt med Peter som ny förbundskapten och intressant att han nu tar coachsteget in i 3x3-basketen. Understödet han kommer att få från Patrik tror jag blir perfekt då de kompletterar varandra på alla sätt.

Herrarnas EM-kval spelas i rumänska Constanta 30 juni-1 juli och totalt gör 32 nationer upp om de 12 slutspelsplatserna.

För damerna väntar EM-kval under samma period (29-30 juni) i franska Poitiers. 27 nationer kvalar och strider om de 12 platserna i EM-slutspelet som äger rum, för såväl herrarna som damerna, i Bukarest i mitten av september. Brasilienfödde Bruno Silva (36 år) ser fram emot uppgiften:

- Det går inte att bortse ifrån att svensk basket har chans att nå internationella framgångar inom 3x3 och då speciellt inom senior dam som jag nu får äran att leda. Självklart förutsätter det att vi kan få fler damspelare att även bli hängivna 3x3-spelare så att vi kan få ihop ett slagkraftigt landslag. Det är jag inte orolig för i takt med att fler förstår storheten och möjligheterna också med 3x3.

Herrar U18 kommer ledas av Djordje Glavcic (31 år), som är uppväxt med 3x3 och streetball i Serbien och även spelat och coachat 5v5 på elitnivå i sitt forna hemland. Sedan fyra år tillbaka bor Djordje i Sverige, pluggar till matematik och idrottslärare samt coachar i Skuru Basket. EM-kvalet för herrar U18 kommer äga rum i franska Voiron 4-5 augusti.

Duon Ebba Stenman (23 år) och Linda Humla (25 år) tar hand om Damer U18 som spelar EM-kval 4-5 augusti i Szolnok, Ungern. Ebba, som själv är aktiv elitspelare och ungdomslagscoach i Blackeberg, är en av få spelare som själv representerat Sverige i ett 3x3-landslag. Linda Humla är även hon erfaren 3x3-spelare som spelat ett antal SM- och internationella turneringar och har coacherfarenhet främst från Fryshuset.

- Vi har satt passionen till 3X3 i första rummet när vi sökt coacher till våra landslag. Vår ambition har varit att hitta ledare som brinner, och som vill växa tillsammans med 3X3-sporten i Sverige, avslutar Fredrik Joulamo.

Kontaktpersoner:
Fredrik Joulamo, landslagsansvarig
070-950 81 19
fredrik.joulamo@basket.se

Peter Grinbergs Anell, Förbundskapten 3x3 herr
070-563 23 80

Bruno Silva, Förbundskapten 3x3 dam
073-348 00 65

Djordje Glavcic, Landslagscoach 3x3 herrar U18
070-349 97 44

Ebba Stenman, Landslagscoach 3x3 damer U18
076-599 14 45
Linda Humla, Landslagscoach 3x3 damer U18
073-974 18 54

Mats Elsnitz, Ansvarig 3x3
070-676 45 20
mats.elsnitz@basket.se

Kontakter

Bilder

Foto: Olof Bergqvist (vänster bild
Foto: Olof Bergqvist (vänster bild
Ladda ned bild

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum