Läkemedelsverket

Förgiftningens ABC - Så agerar du när ditt barn blivit förgiftat

Dela

Förra året fick Giftinformationscentralen strax över 7 000 frågor om tillbud med läkemedel och nästan 12 000 frågor om tillbud med kemikalier och kemiska produkter hos barn under 10 år. Som förälder finns några viktiga saker att tänka på i förebyggande syfte. Giftinformationscentralen ger sina bästa tips.

Ett grundläggande tips när det gäller alla typer av läkemedel och kemikalier när småbarn finns i hemmet är att förvara dem utom räckhåll för nyfikna händer.

─ Många förgiftningar i hemmet skulle kunna förebyggas bara genom att förvara läkemedel i ett låst medicinskåp och hushållskemikalier gärna inlåsta och utom räckhåll för familjens minsta medlemmar, säger Peter Hultén, Giftinformationscentralen.

Tre råd för att undvika förgiftningar

 1. Se till att inte ha stor mängd läkemedel lättillgängligt hemma för att minska risken för olyckstillbud eller impulshandling (gäller även receptfria läkemedel som paracetamol och ibuprofen),
 2. Förvara hushållskemikalier oåtkomligt för barn, helst inlåsta. Vissa kemikalier är så farliga att barnfamiljer helst bör undvika att ha dem hemma, till exempel propplösare, ugnsrengöring och 24-procentig ättika.
 3. Undvik att hälla upp och förvara kemikalier i petflaskor eller glas som inte är tydligt uppmärkta (för att minska risken att det förväxlas med dryck).

Om du misstänker att ditt barn har fått i sig något olämpligt går det alltid bra att ringa 112 och be att bli kopplad till Giftinformationscentralen för rådgivning. När det gäller läkemedel är det viktigt att inte invänta symtom.

─ En vanlig missuppfattning är att det skulle vara bra att framkalla kräkning vid förgiftning. Ibland kan det snarare förvärra situationen. Därför är det viktigt att alltid kontakta oss på Giftinformationscentralen innan du framkallar en kräkning, säger Peter Hultén.

Fem tips om du misstänker förgiftning:

 • Kontakta alltid Giftinformationscentralen innan du framkallar kräkning. Det är sällan nödvändigt vid förgiftningar och det kan till och med förvärra situationen i vissa fall.
 • Vid förtäring, skölj ur munnen och ge lite dryck, men bara om personen är vid fullt medvetande. Det finns ingen fördel med att dricka mjölk jämfört med vatten.
 • Medicinskt kol är bra att ha hemma men kontakta Giftinformationscentralen innan du ger det (kol är inte lämpligt vid alla förgiftningar).
 • Ögonstänk av frätande ämnen (till exempel propplösare, ättika) innebär risk för allvarlig skada. Skölj omedelbart med rinnande vatten under minst 15 minuter. Ring därefter Giftinformationscentralen.
 • Har du fått kemikalier på huden spola med rinnande vatten. Tvätta sedan med tvål och vatten. Kontakta Giftinformationscentralen.

Kontaktuppgifter för allmänheten

När det är akut: ring 112 och be att bli kopplad till Giftinformationscentralen.

I mindre akuta fall kan du ringa 010-456 6700.

Fördjupande fakta

De fem farligaste kemikalierna i hemmet:

 • Propplösare
 • 24-procentig ättika
 • Ugnsrengöring
 • Knappcellsbatteri
 • Tändvätska

Samtalsstatistik om tillbud hos barn under 10 år

 • Under 2021 inkom strax över 7 000 frågor om tillbud med läkemedel hos barn under 10 år till Giftinformationscentralen. Förgiftningsrisken bedömdes som liten i 87% av fallen. Vid 13% av fallen rekommenderades sjukvård eller gavs behandlingsråd till sjukvårdspersonal.
 • Under 2021 inkom nästan 12 000 frågor om tillbud med kemikalier och kemiska produkter hos barn under 10 år till Giftinformationscentralen. I 87 % av fallen krävdes det endast en enkel åtgärd på olycksplatsen.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Fler ska få tillgång till naloxon15.9.2022 14:58:20 CEST | Pressmeddelande

Inom ramen för Socialstyrelsens regeringsuppdrag att öka tillgängligheten till naloxon har Läkemedelsverket tittat på möjligheten för receptfrihet för naloxon i form av nässpray. Läkemedelsverket ser flera möjligheter att göra naloxon mer tillgängligt för anhöriga och socialtjänstpersonal som möter personer i missbruk. Likväl är myndighetens bedömning att receptfrihet för naloxon i form av nässpray inte är möjligt under nuvarande lagstiftning med de krav på riskminimerande åtgärder som ställs vid utlämnande av läkemedlet. Det är slutsatserna i Läkemedelsverkets delrapport till Socialstyrelsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum