Läkemedelsverket

Förskrivning av beroendeframkallande lugnande medel och sömnmedel minskar

Dela

En ny rapport från Läkemedelsverket visar att förskrivningen av beroendeframkallande läkemedel såsom bensodiazepiner och bensodiazepinbesläktade läkemedel har minskat mellan 2015-2019. Samtidigt har förskrivningen av antihistaminer och melatonin ökat.

Läkemedelsverket har analyserat läkemedelsuttag för drygt 760 000 vuxna som förskrivits lugnande medel och sömnmedel för första gången. Syftet med uppföljningen är att öka kunskapen om hur lugnande medel och sömnmedel används och att ge ett underlag för ändamålsenlig användning av dessa läkemedel.

- Användningen av de beroendeframkallande läkemedlen har minskat till förmån för melatonin och de sedativa antihistaminerna. Det är positivt. Men långtidssäkerheten är inte känd för melatonin och det finns risk för bland annat hjärtrytmrubbningar med antihistaminer. Det finns anledning att fortsatt följa förskrivning av sedativa antihistaminer och melatonin framöver säger Carola Bardage, Läkemedelsverket.

Rapporten visar att sedativa antihistaminer var de läkemedel som flest personer fick som första förskrivning och att förskrivningen av melatonin tredubblats sedan 2016. Mängden läkemedel som förskrevs vid första förskrivningen var oftast en liten förpackning för behandling i högst 30 dagar och majoriteten av alla personer hade inget ytterligare uttag under det kommande året. Detta är i god överensstämmelse med nationella riktlinjer.

Relaterad information

Regeringsuppdrag Utvidga kunskapen om lugnande medel och sömnmedel

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Björn Eriksson har fått i uppdrag att utreda digitala vårdgivare inom primärvården22.6.2022 17:10:00 CEST | Pressmeddelande

Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket, har fått i uppdrag av Socialdepartementet att utreda hur digitala vårdgivare ska kunna bli en del av en mer sammanhållen och kontinuitetbaserad del av primärvården. Översynen ska bland annat klargöra vilka digitala vårdtjänster som är att likställa med fysiska besök i primärvården och vad som är att betrakta som sjukvårdsrådgivning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum