Förskrivning av beroendeframkallande lugnande medel och sömnmedel minskar
En ny rapport från Läkemedelsverket visar att förskrivningen av beroendeframkallande läkemedel såsom bensodiazepiner och bensodiazepinbesläktade läkemedel har minskat mellan 2015-2019. Samtidigt har förskrivningen av antihistaminer och melatonin ökat.
Läkemedelsverket har analyserat läkemedelsuttag för drygt 760 000 vuxna som förskrivits lugnande medel och sömnmedel för första gången. Syftet med uppföljningen är att öka kunskapen om hur lugnande medel och sömnmedel används och att ge ett underlag för ändamålsenlig användning av dessa läkemedel.
- Användningen av de beroendeframkallande läkemedlen har minskat till förmån för melatonin och de sedativa antihistaminerna. Det är positivt. Men långtidssäkerheten är inte känd för melatonin och det finns risk för bland annat hjärtrytmrubbningar med antihistaminer. Det finns anledning att fortsatt följa förskrivning av sedativa antihistaminer och melatonin framöver säger Carola Bardage, Läkemedelsverket.
Rapporten visar att sedativa antihistaminer var de läkemedel som flest personer fick som första förskrivning och att förskrivningen av melatonin tredubblats sedan 2016. Mängden läkemedel som förskrevs vid första förskrivningen var oftast en liten förpackning för behandling i högst 30 dagar och majoriteten av alla personer hade inget ytterligare uttag under det kommande året. Detta är i god överensstämmelse med nationella riktlinjer.
Relaterad information
Regeringsuppdrag Utvidga kunskapen om lugnande medel och sömnmedel
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Uppdaterad behandlingsrekommendation för dosering av antibiotika till gris21.7.2022 09:59:00 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverkets uppdaterade behandlingsrekommendation för antibiotika till gris är ett kunskapsstöd för val och dosering av antibiotika för behandling av infektionssjukdomar hos gris när det bedömts som nödvändigt. Den uppdaterade behandlingsrekommendationer innefattar bland annat tre nya terapiområden.
Stor internationell insats mot olagliga läkemedel20.7.2022 11:02:00 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverket, Tullverket och Polisen har under slutet av juni månad genomfört en gemensam operation mot olagliga läkemedel som skickas till Sverige.
Läkemedelsverket har fortsatt mycket högt anseende5.7.2022 15:15:09 CEST | Pressmeddelande
Varje år mäter Kantar Sifo anseendet för en rad svenska myndigheter. Årets mätning visar att Läkemedelsverket anseende hos allmänheten ökar och att myndigheten placerar sig på en fjärde plats, väl över genomsnittet för de svenska myndigheter som är med i undersökningen.
Björn Eriksson har fått i uppdrag att utreda digitala vårdgivare inom primärvården22.6.2022 17:10:00 CEST | Pressmeddelande
Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket, har fått i uppdrag av Socialdepartementet att utreda hur digitala vårdgivare ska kunna bli en del av en mer sammanhållen och kontinuitetbaserad del av primärvården. Översynen ska bland annat klargöra vilka digitala vårdtjänster som är att likställa med fysiska besök i primärvården och vad som är att betrakta som sjukvårdsrådgivning.
Tiofaldig ökning av inrapporterade misstänkta biverkningar 202121.6.2022 12:51:41 CEST | Pressmeddelande
Idag publiceras Läkemedelsverkets årssammanställning av inrapporterade misstänkta biverkningar under 2021. Under 2021 inkom 99 211 rapporter till Läkemedelsverket. Det är mer än en tiofaldig ökning av det normala antalet rapporter som brukar inkomma. Den absoluta majoriteten handlade om misstänkta biverkningar av vacciner mot covid-19, 8479 rapporter berörde andra läkemedel.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum