Utveckling och beredskap - trender i Läkemedelsverkets omvärldsrapport
Fortsatt positiv utveckling inom nya behandlingar, ökade krav på lagerhållning och fokus på konkurrenskraftiga kliniska prövningar. Det är tydliga trender i Läkemedelsverkets årliga omvärldsrapport.

– Samverkan i EU och globalt kommer att bli avgörande för hur vi lyckas möta de hot vi ser, mot folkhälsan och mot stabiliteten i vår omvärld. Det beredskapsarbete som nu pågår i Sverige är viktigare än någonsin. Samtidigt ser vi en explosionsartad utveckling av nya behandlingar, kommenterar generaldirektör Björn Eriksson.
Utveckling av nya behandlingar
Utveckling av avancerade terapier och biologiska läkemedel inklusive vacciner ökar, både inom human- och veterinärmedicinen. Behandlingar blir alltmer individualiserade, såsom vissa läkemedel för avancerade terapier. Statistik från EMA visar på att ansökningar inom terapiområdena onkologi, hematologi och neurologi kommer fortsatt att vara aktuella. Infektions- och inflammatoriska sjukdomar, demenssjukdomar och oftalmologi är andra centrala områden.
Försörjningsberedskap och lagerhållning en viktig samhällsfråga
Erfarenheterna från pandemin och numera också den geopolitiska situationen har lett till omfattande diskussion om Sveriges försörjningsberedskap rörande läkemedel och medicintekniska produkter. En trend är att bygga lager i samhället på flera olika nivåer. Statliga utredningar föreslår utökade krav på apotekens lagerhållning, ökad hemberedskap, en lag om lagerhållningsskyldighet och inrättandet av statliga säkerhetslager. Andra länder ser ett ökat behov av lagerhållning på olika nivåer för att öka sin beredskap och säkerställa läkemedelstillgänglighet.
Bättre förutsättningar för kliniska prövningar
Förutsättningarna för kliniska prövningar behöver förändras. Utredningar visar tydligt på behovet av att nationellt samla kliniska prövningar och skapa en effektiv infrastruktur, som också avlastar en redan överbelastad hälso- och sjukvård. Det kommer att krävas ansträngningar för att öka antalet kliniska prövningar där flera aktörer måste samverka för att överbrygga klyftan mellan forskning, sjukvård och marknad. Nära samverkan mellan hälso- och sjukvård, företag och universitet och högskolor är en förutsättning för att kliniska prövningar ska kunna genomföras på bästa sätt.
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder


Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Bristsituationen för läkemedlet Pegasys avslutad16.6.2025 09:33:42 CEST | Pressmeddelande
Bristsituationen för läkemedlet Pegasys (peginterferon alfa-2a) är avslutad och kommer att finnas tillgängligt att förskrivas och beställas av alla apotek från och med den 17 juni.
Viktiga behandlingsråd till vården vid covid-19 – fortsatt risk för äldre och personer i riskgrupp12.6.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Covid-19 kan fortfarande orsaka allvarlig sjukdom eller död hos äldre och personer med nedsatt immunförsvar. Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendation för covid-19 ger stöd till vården vid diagnostik och behandling av sjukdomen. Behandlingsrekommendationen utgår i hög utsträckning från Svenska infektionsläkarföreningens tidigare vårdprogram.
SweTrial vässar Sveriges konkurrenskraft inom kliniska prövningar10.6.2025 07:59:52 CEST | Pressmeddelande
För att Sverige ska kunna öka genomförandekapaciteten för kliniska prövningar föreslår Läkemedelsverket nu att det nationella partnerskapet SweTrial inrättas som en ny funktion inom myndigheten. Partnerskapet är tänkt att utgöra spindeln i nätet i en sektorsövergripande kraftsamling för nationens bästa.
Sverige behöver en nationell strategi för insamling av plasma för läkemedelstillverkning9.6.2025 11:28:21 CEST | Pressmeddelande
För att öka graden av självförsörjning av plasma som råvara för läkemedelstillverkning behövs en nationell aktör med tydligt ansvar för tillgången av plasma i Sverige. Det föreslår Socialstyrelsen och Läkemedelsverket i en rapport till regeringen.
Ögonsjukdomen NAION - en mycket sällsynt biverkning för semaglutid9.6.2025 10:39:34 CEST | Pressmeddelande
EMA:s säkerhetskommitte (PRAC) konstaterar i en granskning att ögonsjukdomen NAION är en mycket sällsynt biverkning kopplat till semaglutidläkemedlen Ozempic, Rybelsus och Wegovy.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum