Läkemedelsverket

Stärkt konkurrenskraft genom kliniska prövningar

Dela

Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att föreslå hur förutsättningarna för att Sveriges konkurrenskraft inom kliniska prövningar ska stärkas. I uppdraget ingår att ta hänsyn till relevanta delar av förslaget om ett nationellt partnerskap, benämnt SweTrial.

En forskare i laboratoriemiljö fyller ett provrör med en lösning.
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att föreslå hur förutsättningarna för att Sveriges konkurrenskraft inom kliniska prövningar ska stärkas. Foto: Johnér

Syftet med uppdraget är att bidra till konkurrenskraftiga förutsättningar för att bedriva kliniska prövningar i Sverige. Målsättningen ska vara ett effektivt, tillgängligt och öppet stöd för innovation och delaktighet som möter behoven från näringslivet, akademin, patienter och hälso- och sjukvård.

– Det här är ett mycket välkommet uppdrag. Läkemedelsverket har en central roll i både det nationella och europeiska arbetet för att säkerställa att kliniska prövningar kan genomföras på ett ansvarsfullt och reglerat sätt. Vi är därför också en myndighet med kraft att samla aktörer i Sverige så att kliniska prövningar blir så ändamålsenliga och effektiva som möjligt, säger generaldirektör Björn Eriksson.

Efterfrågat förslag från regeringens utredare

I mars 2023 överlämnade regeringens utredare förslag på åtgärder för att skapa bättre förutsättningar för kliniska prövningar (Ds 2023:8). Ett av förslagen i utredningen är att etablera SweTrial – ett nationellt partnerskap mellan industriföreträdare i life science-sektorn och regionala företrädare för hälso- och sjukvårdens sex samverkansregioner i Sverige för att möta behovet av partnerskap och samverkan.

– Utredningen visar tydligt på behovet av att nationellt samla kliniska prövningar och skapa en effektiv infrastruktur, som också avlastar en redan överbelastad hälso- och sjukvård. Ett första steg blir att så snart som möjligt samla aktörer för att dels lyssna, dels för att gemensamt prioritera åtgärder och sätta gemensamma mål, fortsätter Björn Eriksson.

Delredovisa uppdraget våren 2025

För uppdraget får Läkemedelsverket under 2024 använda 4 000 000 kronor. Uppdraget ska delredovisas senast den 28 februari 2025 till Socialdepartementet. Delredovisningen ska innehålla förslag på organisatorisk modell och kostnadsberäkningar. En slutredovisning av uppdraget ska lämnas senast den 30 juni 2025.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye