Förvara medicinen rätt i sommarvärmen – läs bipacksedeln
De flesta vanliga mediciner klarar varma sommardagar utan att effekten eller säkerheten påverkas. Men det finns läkemedel som kan vara känsliga för både värme och kyla. Förvaras läkemedlen fel riskerar effekten att påverkas. Läs alltid bipacksedeln för att veta vad som gäller för just dina läkemedel.

När vi nu går mot sommar och sol är det viktigt att tänka på hur man förvarar sina mediciner. Ett bra sätt att förvara dem är i ett låsbart medicinskåp som placeras torrt och svalt. I ett låst skåp minskar också risken att barn kommer åt dem.
– Eftersom det kan skilja sig mycket åt mellan olika typer av mediciner är det viktigt att man kollar upp vad som gäller för just den egna medicinen. Förutom att läsa informationen i bipacksedeln går det också att fråga på ett apotek eller kontakta oss på Läkemedelsupplysningen, säger Erik Stridh, enhetschef på Läkemedelverket.
Läkemedel som normalt förvaras i rumstemperatur behöver inte förvaras kallt, men effekten påverkas oftast inte om de förvaras i kylskåp. Undantaget är om det finns angivet i bipacksedeln att läkemedlet inte får kylförvaras. Vissa läkemedel kan också vara fuktkänsliga och den därför olämpliga att förvara i kylskåp.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder


Länkar
Om oss
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Karta över kliniska prövningar gör det enklare för patienter att hitta studier14.3.2025 11:02:12 CET | Pressmeddelande
Nu finns en ny digital karta över kliniska prövningar i Europa. Kartan ger patienter och hälso- och sjukvårdspersonal enkel tillgång till aktuell information om pågående kliniska studier i närområde och underlättar därför tillgången till klinisk forskning inom EU.
Icke godkända läkemedel för avancerad terapi utgör allvarliga hälsorisker14.3.2025 09:34:36 CET | Pressmeddelande
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och europeiska myndighetsföreträdare varnar för icke godkända produkter i EU. Varningen inkluderar dendritiska cellterapier mot cancer, alltså en form av terapi som aktiverar immunsystemet mot cancerceller.
Läkemedelsverkets årsredovisning för 2024 är här7.3.2025 09:15:24 CET | Pressmeddelande
En fortsatt orolig omvärld med ökade krav på beredskap och säkerhet. Digitalisering, miljö och hållbarhet, samt rest- och bristsituationer inom läkemedelsområdet. Det är några exempel på vad som präglade Läkemedelsverkets arbete för den svenska folk- och djurhälsan under 2024.
EU måste stärka läkemedelsförsörjningen6.3.2025 10:54:01 CET | Pressmeddelande
I en ny rapport föreslår Critical Medicines Alliance (CMA) åtgärder för att säkra tillgången till viktiga läkemedel i Europa. Rapporten manar EU att agera kraftfullt för att stärka den europeiska läkemedelsindustrin och minska importberoendet.
Rengöringsmedel vanligaste förgiftningsfrågan från småbarnsföräldrar 20245.3.2025 10:17:57 CET | Pressmeddelande
28 000 av frågorna till Giftinformationscentralen om akuta förgiftningstillbud under 2024 gällde barn under 10 år. I de allra flesta fall bedömdes förgiftningsrisken som liten, och lugnande besked eller råd om enkel vård i hemmet kunde ges. Det enskilt vanligaste förgiftningsmedlet som föranledde sjukhusvård i den yngre åldersgruppen var misstanke om intag av knappcellsbatteri.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum