Läkemedelsverket

Förvara medicinen rätt i sommarvärmen – läs bipacksedeln

Dela

De flesta vanliga mediciner klarar varma sommardagar utan att effekten eller säkerheten påverkas.  Men det finns läkemedel som kan vara känsliga för både värme och kyla. Förvaras läkemedlen fel riskerar effekten att påverkas. Läs alltid bipacksedeln för att veta vad som gäller för just dina läkemedel. 

En man vilar i hängmatta
Förvara medicinen rätt i sommarvärmen – läs bipacksedeln!

När vi nu går mot sommar och sol är det viktigt att tänka på hur man förvarar sina mediciner. Ett bra sätt att förvara dem är i ett låsbart medicinskåp som placeras torrt och svalt. I ett låst skåp minskar också risken att barn kommer åt dem.

– Eftersom det kan skilja sig mycket åt mellan olika typer av mediciner är det viktigt att man kollar upp vad som gäller för just den egna medicinen. Förutom att läsa informationen i bipacksedeln går det också att fråga på ett apotek eller kontakta oss på Läkemedelsupplysningen, säger Erik Stridh, enhetschef på Läkemedelverket.

Läkemedel som normalt förvaras i rumstemperatur behöver inte förvaras kallt, men effekten påverkas oftast inte om de förvaras i kylskåp. Undantaget är om det finns angivet i bipacksedeln att läkemedlet inte får kylförvaras. Vissa läkemedel kan också vara fuktkänsliga och den därför olämpliga att förvara i kylskåp.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En man vilar i hängmatta
Förvara medicinen rätt i sommarvärmen – läs bipacksedeln!
Ladda ned bild
Illustration av bipacksedelns innehåll
För en säkrare läkemedelsanvändning är det viktigt att du läser informationen i bipacksedeln.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Risk för allvarliga biverkningar av påstådd ginsengprodukt9.7.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Produkten ”Ginseng Kianpi Pil” uppges innehålla olika växter, men innehållet består av läkemedelssubstanserna dexametason (kortison) och cyproheptadin (antihistamin) i okänd mängd. Dessa ämnen kan ge allvarliga biverkningar vid okontrollerat intag och ska inte intas på eget bevåg. Den som använder produkten bör omedelbart kontakta läkare för att kunna sluta med produkten på ett säkert sätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye