Läkemedelsverket

Lufthjälpen luftvägsrensare får inte längre säljas

Dela

Lufthjälpen luftvägsrensare marknadsförs för användning vid luftvägsstopp men uppfyller inte kraven på CE-märkning och bör därmed inte användas. Bolaget som säljer produkten har inte kunnat uppvisa något som styrker att den uppfyller kraven för en säker medicinteknisk produkt.

Kursdeltagare lär sig ryggslag och buktryck i HLR-kurs
Att agera snabbt vid en livshotande situation är avgörande. Använd ryggslag och buktryck i första hand, larma 112 samt påbörja hjärt-lungräddning vid behov tills ambulansen kommer. Foto: Johnér

Luftvägshjälpen marknadsförs till svenska konsumenter som en luftvägsrensare som, enligt bolagets marknadsföring, kan rädda liv i samband med luftvägsstopp. Syftet med produkten är att avlägsna föremål som blockerar luftvägarna på användaren eller någon i användarens närhet.

Använd inte produkten

Eftersom produkten ska användas vid luftvägsstopp är det viktigt att kunna lita på att den verkligen fungerar när det gäller. Produkten är inte CE-märkt och har inte genomgått nödvändig bedömning för en medicinteknisk produkt. Den uppfyller inte gällande krav för att få släppas ut och tillhandahållas på marknaden.

– Att agera snabbt vid en livshotande situation är avgörande. Luftvägsrensaren påstås kunna rädda liv vid en kvävningssituation, men den riskerar snarare att fördröja förloppet innan hjärt-lungräddning kan påbörjas. Vi uppmanar alla som har den här produkten att inte använda den och i stället följa de rekommendationer som kommer från svenska HLR-rådet, säger Camilla Bysell. 

Prio ett är ryggslag och buktryck

För att du ska kunna vara säker på att du gör allt för att rädda ett liv när olyckan är framme är det viktigt att ha kunskap om luftvägsstopp och hjärt-lungräddning (HLR) samt att du följer de handlingsplaner som finns.

Använd ryggslag och buktryck i första hand, larma 112 samt påbörja hjärt-lungräddning vid behov tills ambulansen kommer.

Har du produkten hemma? 

Eftersom dokumentation som styrker säker användning saknas bedömer Läkemedelsverket att produkten inte bör användas. 

Om du har köpt Lufthjälpen luftvägsrensare och har frågor bör du ta kontakt med återförsäljaren.

Vad innebär förbudet?

Förbudet innebär att produkten inte längre får säljas av Ecom Venture AB. Läkemedelsverkets beslut om marknadsförbud gäller från och med den 29 april 2024. 

Tipsa oss gärna

Läkemedelsverket tar gärna emot tips och information om man har misstanke om att en produkt inte uppfyller kraven i det medicintekniska regelverket till exempel att produkten saknar CE-märkning eller inte har produktinformation på svenska.

Kontakter

Bilder

Kursdeltagare lär sig ryggslag och buktryck i HLR-kurs
Att agera snabbt vid en livshotande situation är avgörande. Använd ryggslag och buktryck i första hand, larma 112 samt påbörja hjärt-lungräddning vid behov tills ambulansen kommer.
Ladda ned bild

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Risk för allvarliga biverkningar av påstådd ginsengprodukt9.7.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Produkten ”Ginseng Kianpi Pil” uppges innehålla olika växter, men innehållet består av läkemedelssubstanserna dexametason (kortison) och cyproheptadin (antihistamin) i okänd mängd. Dessa ämnen kan ge allvarliga biverkningar vid okontrollerat intag och ska inte intas på eget bevåg. Den som använder produkten bör omedelbart kontakta läkare för att kunna sluta med produkten på ett säkert sätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye