Förslag för att fler elever ska läsa språk
Skolverket vill att fler elever ska läsa moderna språk redan från åk 6. Detta genom att ett alternativ till moderna språk, möjligheten att läsa extra svenska och engelska, föreslås tas bort. Därmed minskas möjligheten för eleverna att välja bort moderna språk. Förslaget lämnas nu över till regeringen.
– Vi vill med vårt förslag att fler elever ska läsa ett tredje språk utöver svenska och engelska. Detta för att förbättra elevernas språkkunskaper, öka intresset att läsa språk i gymnasieskolan och för att möta samhällets behov av språkkunskaper, säger Torun Rudin, enhetschef enheten för gymnasieskola, läroplansavdelningen på Skolverket.
Tydligare regler vid språkval
Idag läser ungefär en fjärdedel av eleverna i årskurs 9 svenska, engelska eller en kombination av svenska och engelska istället för ett modernt språk som exempelvis tyska, franska eller spanska, eller till exempel det språk som eleven har rätt till modersmålsundervisning i. Skolverket föreslår att följande alternativ ska finnas inom ramen för språkvalet i grundskolan:
- Moderna språk
- Det språk som eleven har rätt till modersmålsundervisning i
- Engelska för nyanlända elever med inga eller ringa kunskaper i engelska vid början av årskurs 6 eller senare
- Teckenspråk för hörande.
Att välja bort språk påverkar elevernas möjligheter
Dagens system där många elever väljer bort moderna språk kan påverka deras framtid. Detta eftersom det skapar en ojämlikhet i och med att en stor elevgrupp inte ges samma förutsättningar till två ytterligare språk utöver modersmålet. Dessa elever har heller inte samma möjlighet att läsa moderna språk i gymnasiet. Det är regeringen som fattar beslut om de förändringar som Skolverket nu föreslår.
För frågor kontakta
Torun Rudin, enhetschef för enheten för gymnasieskolan, 08-527 333 00 (Skolverkets presstjänst)
Nyckelord
Länkar
Om
Skolverket ska främja att alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Vi ska bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för elever.Skolverket tar fram kunskapskrav, föreskrifter, allmänna råd och nationella prov. Vi ansvarar också för den officiella statistiken på skolområdet och gör uppföljningar och utvärderingar.
Följ Skolverket
Abonnera på våra pressmeddelanden.
Senaste pressmeddelandena från Skolverket
Stora skillnader i betygssättningen mellan skolor5.2.2019 09:00:00 | Pressmeddelande
Skillnaderna i betygssättning mellan olika skolor är fortsatt stora. Det visar en ny rapport från Skolverket som jämför slutbetygen i årskurs 9 med resultaten på de nationella proven. Analysen visar att betygen i stor utsträckning sätts i relation till elevernas generella prestationsnivå på skolan. Betygsättningen är mer restriktiv i skolor med många högpresterande elever och omvänt mindre restriktiv i skolor med många lågpresterande elever. En viktig slutsats är att det är svårt att uppnå likvärdiga betyg med dagens betygssystem.
Skolverket fastställer teknik för digitala nationella prov23.1.2019 09:00:00 | Pressmeddelande
Datorer eller surfplattor med tangentbord till alla elever som gör ett nationellt prov, en skärmstorlek på minst 9,6 tum och en internetuppkoppling som klarar att alla elever gör provet samtidigt. Det är några av de tekniska förutsättningar som måste vara på plats i landets skolor när digitala nationella prov införs 2022.
Skolverket ändrar på stöd till Botkyrka9.1.2019 11:28:09 | Pressmeddelande
Efter Skolinspektionens beslut om en statlig åtgärd för rättelse för Storvretskolan i Botkyrka kommun har Skolverket beslutat att framför allt fokusera på att stötta kommunens styrning av skolan. Skolverkets samarbete fortsätter som planerat i Botkyrkas övriga skolor som ingår i Samverkan för bästa skola.
Så vill Skolverket förbättra kursplanerna8.1.2019 08:05:00 | Pressmeddelande
Ökad betoning på faktakunskaper, mindre detaljerade kunskapskrav och bättre anpassning till de olika stadierna. Det är några av de förbättringar av kurs- och ämnesplaner som Skolverket vill göra. Arbetet går nu in i en ny fas och idag presenterar Skolverket konkreta exempel på hur förändringarna kan se ut. De bygger på förslag till riktlinjer som alla lärare erbjuds att lämna synpunkter på.
Fritidshemmen saknar förutsättningar att förverkliga läroplanen17.12.2018 09:00:00 | Pressmeddelande
Den nya läroplanen för fritidshemmen infördes för drygt två år sedan. Bland annat tydliggjordes fritidshemmets undervisningsuppdrag. Skolverket har nu utvärderat hur kommuner och fristående skolor har implementerat läroplanen. Utvärderingen visar att det finns stora utmaningar och att fritidshemmen idag har bristande förutsättningar för att förverkliga innehållet i läroplanen.
Rättelse: Fortsatt trend – fler elever tar gymnasieexamen12.12.2018 11:52:13 | Pressmeddelande
I tidigare pressmeddelande saknades Södermanlands ett län i bifogad excel-fil. Det är nu korrigerat.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum